ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

 

 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Δραμινών πολιτών για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και προσφορά αίματος για τους πληγέντες των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική. Φορείς και σύλλογοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, ανακοινώνοντας τα σημεία συγκέντρωση από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το μέγεθος της τραγωδίας, με τους πολίτες να ανταποκρίνονται σε προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης. Βέβαια όταν έγινε γνωστό από πλευράς των πληγέντων Δήμων ότι οι άμεσες ανάγκες έχουν καλυφθεί η διαδικασία σταμάτησε.

Ένας από τους φορείς που ανακοίνωσε άμεσα, την Τρίτη 24 Ιουλίου, ότι θα προχωρήσει σε συγκέντρωση ξηράς τροφής και φαρμακευτικού υλικού ήταν και ο Δήμος Δράμας, με σχετική ανακοίνωση του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου. Ως τόπος συγκέντρωσης ορίστηκε ο χώρος του παλαιού αναψυκτηρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Βέβαια, η κάλυψη των αναγκών και υπερπληθώρα προσφοράς από ολόκληρη την Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα η σχετική διαδικασία να κρατήσει ουσιαστικά λίγες ώρες, από το πρωί της Τετάρτης 25 Ιουλίου μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το χρονικό διάστημα συγκέντρωσης των απαιτούμενων θα είναι από 25 Ιουλίου μέχρι 1 Αυγούστου. Πάντως, ακόμη και αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ήταν επαρκές για να συμμετάσχουν έμπρακτα και οι Δραμινοί πολίτες σε αυτό το κύμα αλληλεγγύης που απλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, αγκαλιάζοντας τους πληγέντες των πυρκαγιών σε περιοχές της Αττικής.

Σε σχετική ενημερωτική ανακοίνωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας δια του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Αριστείδη Μωυσιάδη, την Τετάρτη 25 Ιουλίου, αναφέρονταν τα εξής: «Έπειτα από ανακοίνωση των Δήμων Αττικής οι ανάγκες σε τρόφιμα και φάρμακα για τους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας έχουν καλυφθεί, λόγω της μεγάλης προσφοράς από Δήμους όλης της Ελλάδας. Ευχαριστούμε τους συνδημότες μας, μικρούς και μεγάλους  για την άμεση ανταπόκριση στην συγκέντρωση των απαραίτητων ειδών. Η συγκέντρωση θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι και ως τις 14:00. Πολλά συγχαρητήρια για τα ευαίσθητα κοινωνικά αντανακλαστικά κυρίως πολλών παιδιών που συνέδραμαν στην προσπάθεια.  Ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις…  Όσο συμμετέχουν τα παιδιά (αυτά με κινητά και τα τάμπλετ)… υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ… Σας ευχαριστούμε!!! Και ένα μεγάλο ευχαριστώ  στους εθελοντές που βοήθησαν και σήμερα στην προσπάθεια αυτή. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!».

Σε αντίστοιχες κινήσεις αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης προς όλους τους συνανθρώπους μας που είδαν μέσα σε μερικές μόλις ώρες να χάνονται στις φλόγες δεκάδες ανθρώπινες ζωές και κόποι μιας ζωής να γίνονται στάχτες, με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, προχώρησαν και πλήθος άλλων φορέων και συλλόγων στο σύνολο των Δήμων του Νομού.

Παράλληλα, άμεση ήταν η κινητοποίηση και για προσφορά αίματος, μέσω εθελοντικής αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, για να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Πλήθος πολιτών επισκέφτηκε το αρμόδιο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και επέλεξε να κάνει ένα δώρο ζωής, δίνοντας μια φιάλη αίμα, για να καλυφθούν οι ανάγκες των συνανθρώπων μας που το χρειάζονταν άμεσα.

Μάλιστα, με σχετική ανακοίνωση του Διοικητή του Γ.Ν. Δράμας, κ. Νικόλαου Λιάτση, έγινε γνωστό ότι το ωράριο του Τμήματος Αιμοδοσίας διευρύνθηκε, με λειτουργία και τις απογευματινές ώρες (από Τετάρτη 25 ώες Παρασκευή 27 Ιουλίου( για όσους αδυνατούσαν να προσέλθουν λόγω εργασίας στο πρωινό ωράριο, αλλά και τα πρωινά του Σαββάτου 28 και της Κυριακής 29 Ιουλίου. Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση, αναφέρονταν, ότι «το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που ανέκυψαν για προσφορά αίματος στους πληγέντες των πυρκαγιών της Αττικής, αποφάσισε εσπευσμένα τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της Ν.Υ. Αιμοδοσίας».

Επίσης, με την ίδια ανακοίνωση, γινόταν πρόσκλησης προς όλους τους αιμοδότες να προσφέρουν αίμα «για να μπορέσει το Νοσοκομείο μας να ανταποκριθεί στις ιδιαιτέρα αυξημένες ανάγκες του φετινού καλοκαιριού».