Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στη Δράμα. Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κυρία Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και εκπρόσωποι σχολείων.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε μνημόσυνο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, ενώ η επετειακή ομιλία εκφωνήθηκε από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο. Ακολούθησε εν πομπή μετάβαση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου, με στάση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αείμνηστου Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη.

Στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός κ. Καλαφάτης ανέφερε τα εξής:

«Από την μαρτυρική πόλη της Δράμας στέλνουμε σήμερα μήνυμα ενότητας και ευθύνης. Παρά τα 80 χρόνια που κύλησαν από την αιματοβαμμένη ημέρα της 29ης Σεπτεμβρίου 1941, οι μνήμες είναι ζωντανές και τα όσα έγιναν δεν λησμονούνται. Θυμόμαστε και τιμούμε ευλαβικά το μαρτυρικό αυτό γεγονός στη νεότερη ιστορία της Δράμας, που ήρθε ως αντίποινα στη μαζική εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στη φιλοναζιστική βουλγαρική κατοχή. Πυρπολήσεις οικισμών, βασανισμοί, μαζικές εκτελέσεις αθώων, γυναικόπαιδων και αμάχων με αγριότητα και μισός είχαν σκοπό να πλήξουν το ηθικό των Ελλήνων και να καταστείλουν τις εξεγέρσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς και τα θύματα της αιματηρής θηριωδίας. Διότι όπως γράφει ο Σεφέρης “σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον”. Είναι το χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα. Είναι και χρέος στο παρόν και μέλλον της πατρίδας μας. Διότι η ιστορία είναι η γνώση του παρελθόντος που συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και τον σχεδιασμό του μέλλοντος.

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της γειτονιάς μας. Απέναντι ωστόσο στις αλλεπάλληλες εξ Ανατολών προκλήσεις, τις αυθαίρετες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις, έχουμε μια και μόνο απάντηση. Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω. Επιμένουμε αταλάντευτα στο διεθνές δίκαιο, που ορίζει με σαφήνεια τα δίκαια και τα δικαιώματα του Ελληνισμού στη γη και τις θάλασσές μας. Ενισχύουμε και διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας. Ενδυναμώνουμε την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας και υπερηφανευόμαστε για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Και ναι, είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία που μόλις υπογράψαμε με τη φίλη Γαλλία. Πέρα από τις υπερσύγχρονες φρεγάτες, με τις οποίες ενισχύεται το πολεμικό μας ναυτικό, η συμφωνία προβλέπει –και είναι μείζονος σημασίας- αμοιβαία συνδρομή και σε περίπτωση έξωθεν επιβολής. Και πέρα από όσα άμεσα πετυχαίνει, συνιστά και πρόδρομο μιας στρατηγικής προοπτικής που αποβλέπει στην αμυντική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα και η Γαλλία γίνονται πρωτοπόροι στο κοινό όραμα για μια ισχυρή και αμυντικά αυτοδύναμη Ευρώπη και η Ελλάδα συγκεκριμένα γίνεται πιο ισχυρή παρά ποτέ.

Αιωνία η μνήμη των ηρώων».

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους Σταύρο Καλαφάτη, Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλο Μαμσάκο, Δήμαρχο Δράμας, Εύη Αθανασιάδου, Πρόεδρο Κοινότητας Δράμας, Κωνσταντίνο Μπλούχο, Βουλευτή Ν. Δράμας, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Βουλευτή Ν. Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτή Ν. Δράμας, εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, Γιώργο Παπαδόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Χρήστο Παπαθεοδώρου, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., εκπροσώπους του στρατού και της αστυνομίας και εκπροσώπους συλλόγων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.