Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΡΗΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΔΡΑΜΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
· Πλέον σχεδόν όλοι στη Δράμα έχουν ένα συγγενή, ένα φίλο, ένα γείτονα, ένα χωριανό, ένα γνωστό, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τον τελευταίο περίπου ενάμιση μήνα
Βαρύ αποτύπωμα αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού στη Δράμα, η οποία συνεχίζει να μετράει πληγές και απώλειες λόγω Covid-19. Ο αριθμός των νεκρών σε τοπικό επίπεδο, δυστυχώς, έχει φτάσει σε τριψήφιο αριθμό και πλέον σχεδόν όλοι στη Δράμα έχουν ένα συγγενή, ένα φίλο, ένα γείτονα, ένα χωριανό, ένα γνωστό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον τελευταίο περίπου ενάμιση μήνα. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στην τοπική κοινωνία, η οποία θρηνεί τους νεκρούς της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» (6 Δεκεμβρίου 2020) και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, «την περασμένη Πέμπτη (σ.σ. 3 Νοεμβρίου) η πόλη μετρούσε 100 νεκρούς, 75 στο νοσοκομείο Δράμας και τους υπόλοιπους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στο Αττικόν». Όμως, σύμφωνα με νεότερες δημόσιες αναφορές, ο αριθμός των απωλειών Δραμινών πολιτών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας σίγουρα πάνω από τους 100 και ενδεχομένως αγγίζοντας και τους 130 (συνυπολογίζοντας περίπου 110 που έφυγαν από τη ζωή στο Νοσοκομείο της πόλης και όσους ακόμη άφησαν την τελευταία τους πνοή σε Νοσοκομεία γειτονικών περιοχών, όπου νοσηλεύονταν). Χαρακτηριστική, άλλωστε, για την έκταση των απωλειών είναι και η πληροφορία ότι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Νοσοκομείο της Δράμας καταγράφηκαν 8 απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Και μπορεί από τα Μ.Μ.Ε. η παρουσίαση των απωλειών να γίνεται με αριθμητικά δεδομένα, όμως για την Δραμινή κοινωνία οι απώλειες δεν είναι ένα αριθμητικό μέγεθος. Πρόκειται για αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς, φίλους, γείτονες, ανθρώπους που ήταν ενεργά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας. Ευχή όλων φυσικά αυτή η «μαύρη λίστα» κάπου εδώ να λάβει ένα τέλος…
Αχτίδα αισιοδοξίας από τη μείωση εισαγωγών και νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, αχτίδα αισιοδοξίας έρχεται από την εικόνα που επικρατεί πλέον στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, καθώς ο αριθμός όσων νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει διψήφιος. Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να προκαλέσει κανενός είδους εφησυχασμό, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πισωγυρίσματος με επανάληψη πρόσφατων καταστάσεων που οδήγησαν το τοπικό
σύστημα υγείας στα όριά του, όταν η πληρότητα του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος άγγιζε ή και ξεπερνούσε το 100%, φτάνοντας μάλιστα και στο σημείο να διεξαχθούν αεροδιακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας, όπου υπήρχαν κενές κλίνες ΜΕΘ.
Πάντως, παρά τη μείωση εισαγωγών και νοσηλευόμενων, η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι 12 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο είναι συνεχώς γεμάτες, ενώ υπάρχουν και Δραμινοί πολίτες οι οποίοι νοσηλεύονται, ασθενώντας σοβαρά, σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη ή στην Αλεξανδρούπολη.
Βέβαια στον αριθμό των Δραμινών που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, πάντα θα πρέπει να συνυπολογίζονται και όσοι περιθάλπονται στο Νοσοκομείο της Καβάλας, όπου π.χ. μόνο τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν 6 ασθενείς.
Σημαντική είναι βέβαια και η ενίσχυση σε προσωπικό που υπάρχει πλέον στο Νοσοκομείο της Δράμας. Φαίνεται πως η ανάδειξη των προβλημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο και ο δημόσιος διάλογος που αναπτύχθηκε έφερε θετικές εξελίξεις. Όπως έγινε γνωστό, από ανάρτηση της Προέδρου των Γιατρών του Νοσοκομείου κ. Παρθένας Κιόρτεβε, 4 επιπλέον Παθολόγοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις 3 Κλινικές Covid του Νοσοκομείου. Οι 2 εξ αυτών προήλθαν από μετακινήσεις εντός της 4ης ΥΠΕ, από το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης και από το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ενώ οι υπόλοιποι 2 Παθολόγοι προέρχονται από το «Ερρίκος Ντυνάν» της Αθήνας, το οποίο ενίσχυσε με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και της Δράμας.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το στήσιμο των «θερμοκηπίων» στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και αναμένεται η σύνδεσή τους με ηλεκτρικό ρεύμα και η τοποθέτηση λαμπών και θερμαντικών σωμάτων για να είναι έτοιμα προς χρήση. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα «θερμοκήπια» θα χρησιμεύσουν για τη διαχείριση των περιστατικών Covid και την αναμονή των ασθενών σε ασφαλείς συνθήκες.
Αρνητική πανελλαδική πρωτιά για τη Δράμα στο ποσοστό θετικότητας
Αρνητική πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο σημείωσε η Δράμα, τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα, στο ποσοστό θετικότητας, δηλαδή στον αριθμό των κρουσμάτων που βρίσκονται θετικά σε κορωνοϊό σε σχέση με τα τεστ που διενεργούνται. Άλλο ένα στοιχείο που καταδεικνύει την μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, σε ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη Γρηγόρη Τζιοβάρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι περιοχές της χώρας με βάση το ποσοστό θετικότητας είναι κατά σειρά:
-Δράμα με 17,22%
-Τρίκαλα με 15,23%
-Πιερία με 15,23%
-Καβάλα με 14,86%
-Λέσβος με 13,11%
-Θεσσαλονίκη με 12,79%
-Έβρος με 11,2%
-Ημαθία με 9,86%
-Φλώρινα με 7,5%
-Χαλκιδική με 5,78%
-Καστοριά με 5,13%
-Σέρρες με 5,11%
-Λάρισα με 4,33%
-Κοζάνη με 4,22%
-Πέλλα με 4,20%
Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, η Δράμα, όπως και πολλές ακόμη περιοχές, ειδικά της βόρειας Ελλάδας, παραμένουν κόκκινες στον επιδημιολογικό χάρτη. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έπειτα από ένα μήνα lockdown, η εικόνα πανελλαδικά για τις 74 Περιφερειακές Ενότητες έχει ως εξής: 20 είναι στο πράσινο, 18 στο κίτρινο, 11 στο πορτοκαλί και 25 στο κόκκινο. Ανάμεσα στις τελευταίες και η Π.Ε. Δράμας, όπως βέβαια και όλες οι υπόλοιπες Π.Ε. της Μακεδονίας και της Θράκης, πλην της Θάσου.
Τι ανέφερε για τη Δράμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων στο Υπουργείο Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού, έκανε ειδική αναφορά στη Δράμα, αλλά και σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Στην τελευταία παρουσία του στη συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«…Ανάμεσα στις περιοχές που μας δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.
Για αυτό και σήμερα το μεσημέρι (σ.σ. 4 Δεκεμβρίου) μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον κύριο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον κύριο Παπαγεωργίου, τον Καθηγητή μας, τον κύριο Τσιόδρα, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κύριο Παπαστεργίου και όλους τους Δημάρχους των περιοχών αυτών, των 6 δηλαδή Περιφερειακών Ενοτήτων, μαζί με τους 22 Δημάρχους, είχαμε τηλεδιάσκεψη για την
αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού των ενεργειών μας ,με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
Σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.
Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν ως εξής: 587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80, 548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84, 486 κρούσματα στην Ημαθία από τα οποία νοσηλεύονται τα 103, 454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83, 376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38 και 172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται τα 26.
Να σημειωθεί επίσης ότι, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά. Κάνουμε έκκληση, λοιπόν, στους κατοίκους τόσο των πόλεων, όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας, για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς και οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων».
Μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες
Τις τελευταίες ημέρες σε τοπικό επίπεδο καταγράφεται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, σε σχέση με τις καταγραφές που υπήρχαν στις αρχές του Δεκέμβρη. Έτσι, ενώ το τριήμερο 1 έως 3 Δεκεμβρίου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στην Π.Ε. Δράμας ήταν περίπου 75, τις επόμενες ημέρες, από 4 έως 7 Δεκεμβρίου ο αριθμός έχει πέσει στα περίπου 30 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα στο Δεκέμβριο στην Π.Ε. Δράμας είναι ο εξής:
1 Δεκεμβρίου: 81 κρούσματα
2 Δεκεμβρίου: 70 κρούσματα
3 Δεκεμβρίου: 75 κρούσματα
4 Δεκεμβρίου: 33 κρούσματα
5 Δεκεμβρίου: 30 κρούσματα
6 Δεκεμβρίου: 27 κρούσματα
7 Δεκεμβρίου: 27 κρούσματα
8 Δεκεμβρίου: 31 κρούσματα