Τον πνευματικό της φάρο έχασε η Δράμα με την ανυπέρβλητη απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, ο οποίος εκδήμησε τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Μαΐου 2022, μετά από έμφραγμα που υπέστη. Ανείπωτη θλίψη και οδύνη απλώθηκε σε όλη τη Δράμα και ένα βαρύ πέπλο πένθους κάλυψε κάθε είδους δραστηριότητα, από την ώρα που ξεκίνησε να γίνεται γνωστή η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου. Οι Δραμινές και οι Δραμινοί έχασαν τον πνευματικό τους πατέρα, η Εκκλησία της Ελλάδος στερήθηκε μια φλογερή και αγωνιστική παρουσία, η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός απώλεσαν έναν μαχητικό αγωνιστή.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος βρίσκονταν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νάουσα, προσκεκλημένος του οικείου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής και για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, όπου παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Αυτή έλαχε να ήταν και η τελευταία θεία λειτουργία στην οποία συμμετείχε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος. Το απόγευμα της Κυριακής 2 Μαΐου, στη Βέροια όπου βρισκόταν, τον τόπο καταγωγής του, ένιωσε ενοχλήσεις. Μεταφέρθηκε αρχικά στο τοπικό Νοσοκομείο και εν συνεχεία σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος, κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης, γεννήθηκε στη Βέροια το 1963. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του, αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1988, κατέστη Διπλωματούχος (Master) το 1995 και Διδάκτωρ Θεολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου το 2002. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983 και Πρεσβύτερος το 1988, υπό τον Μακαριστό Μητροπολίτη Βεροίας Παύλο. Διετέλεσε Εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, Πολιούχου της Βέροιας (1988-1991), ενώ από το 1991 διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και α’ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομωνύμου Πανελληνίου Ιδρύματος. Συνέγραψε άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, πραγματοποίησε ομιλίες και διαλέξεις, έλαβε μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη στις 5 Οκτωβρίου 2005 και χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα.

Στα 17 χρόνια ποιμαντορικής διακονίας στη μαρτυρική Ιερά Μητρόπολη της Δράμας, ο Μακαριστός κυρός Παύλος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με τις πράξεις και με το λόγο του. Η αναγνώριση που ετύγχανε από την τοπική κοινωνία ήταν πάνδημη, ενώ η παρακαταθήκη που αφήνει με το έργο του στις επόμενες γενιές είναι τεράστια. Επί των ημερών του η Ιερά Μητρόπολη Δράμας και κατ’ επέκταση όλες οι Δραμινές και όλοι οι Δραμινοί είχαν μια στεντόρεια φωνή όχι μόνο για να τους καθοδηγεί πνευματικά, αλλά και για να εκφράζει με παρρησία το λαϊκό αίσθημα. Με πάθος και ζωντάνια, με δίψα για ζωή και δημιουργία, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος ήταν ένας άξιος Ποιμενάρχης της Δράμας, στεκόμενος πάντα στο ύψος των περιστάσεων, με δικαιοσύνη και με τρόπο ασυμβίβαστο.

Φλογερός αγωνιστής των ιδεών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, με ιδιαίτερους δεσμούς, λόγω καταγωγής, με τον Ποντιακό Ελληνισμό, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος αφήνει ένα τεράστιο έργο και μια σπουδαία παρακαταθήκη σε αυτό τον ακριτικό τόπο, με τον οποίο συνδέθηκε στενά, αγαπώντας τους ανθρώπους του και υπηρετώντας την τοπική Ιστορία.

Επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε η αγιοκατάταξη του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη, καθώς και η αγιοκατάταξη του Αγίου Δαυίδ, των τέκνων του Βασιλείου, Μανουήλ και Γεωργίου και του ανιψιού του Αλεξίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Μακαριστού Μητρόπολης Δράμας κυρού Παύλου τμήμα των λειψάνων του Οσίου Γεωργίου επέστρεψε στη γενέτειρά του Γεωργία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ποιμαντορικής του διακονίας στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας τελέστηκαν θυρανοίξια ή εγκαίνια σε Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές, όπως στην Ιερά Μονή Σωτήρος στην Πρασινάδα, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευγένιου Τραπεζούντας στον Αρκαδικό, στον Ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων Δράμας, στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της Δράμας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δαυίδ του Μεγάλου Κομνηνού στα Κουδούνια κ.α., ενώ ξεκίνησε και η αποκατάσταση του ιστορικού Ιερού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, ένα έργο το οποίο ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα, όμως δυστυχώς δεν πρόλαβε να το δει ο Μακαριστός κυρός Παύλος. Επίσης πραγματοποιήθηκε και πλήθος ανακαινίσεων σε υφιστάμενους Ιερούς Ναούς.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στον Ιερό Ναό Παναγίας της Πετρούσας, καθώς με σθένος και αγωνιστικότητα ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος επέτυχε την επιστροφή του στην τοπική Εκκλησία μετά από 140 χρόνια με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα κατά την τελετή εγκαινίων.

Επίσης στα χρόνια του Μακαριστού κυρού Παύλου στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας κατασκευάστηκαν το κτήριο σίτισης της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας «Χριστοδούλειος Οίκος Ξενίας» και το ανακαινισμένο πνευματικό κέντρο της Ι.Μ. Δράμας, το οποίο φέρει το όνομα «Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος». Παράλληλα, ανακατασκευάστηκε πλήρως το υπόγειο του Επισκοπείου της Δράμας.

Ακόμη, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου, ενώ σε φάση κατασκευής βρίσκεται ο Ναός στη θέση του παλαιού ναού της Ιεράς Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η αποκαλούμενη και Νέα Σουμελά, στη δυτική είσοδο Δράμας. Πρόκειται για έργα για τα οποία προσπάθησε σθεναρά για την κατασκευή τους ο Μακαριστός κυρός Παύλος και αν και δεν θα μπορέσει να τα δει ολοκληρωμένα, είναι σίγουρο ότι η παρουσία τους θα θυμίζει σε όλες τις Δραμινές και όλους τους Δραμινούς των άξιο Ποιμενάρχη που διακόνησε στην ακριτική Μητρόπολη της Δράμας.

Η Δέλτος της Ιστορίας θα καταγράψει επίσης τον αγώνα του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου για την επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, τα οποία εύστοχα έχουν χαρακτηριστεί ως «Ελγίνεια της Μακεδονίας». Ένας διπλός αγώνας για αφύπνιση συνειδήσεων και απόδοση δικαιοσύνης με την επιστροφή τόσο των κειμηλίων που βρίσκονται στη Βουλγαρία, αλλά και όσων μεταφέρθηκαν από τη γείτονα χώρα στο εξωτερικό στο διάβα των περασμένων δεκαετιών. Σταθμός σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η οικειοθελής επιστροφή χειρογράφου του 9ου αιώνα στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης από τη Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγο. Παράλληλα, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές ενέργειες στις Η.Π.Α. για επιστροφή και άλλων κειμηλίων, κάποιες εκ των οποίων είχαν θετική κατάληξη, χωρίς όμως ο Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Παύλος να προλάβει να χαρεί τους κόπους των προσπαθειών του. Στο πλαίσιο της προσπάθειας επιστροφής των κλαπέντων κειμηλίων στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας προχώρησε, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη λεηλασία σε έκδοση σχετικού βιβλίου (Γεώργιου Κ. Παπαζόγλου, «Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης Εκατό χρόνια από την κλοπή 1917-2017»), η παρουσίαση του οποίου έγινε και στη Δράμα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Παράλληλα, αξιοσημείωτοι σταθμοί στο έργο του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παύλου ήταν το συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, η λειτουργία των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης στην Εξοχή, αλλά και η έκδοση ημερολογίων για κάθε έτος από τη Μητρόπολη με θεματικό περιεχόμενο και με στόχο την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας. Ακόμη, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος βρέθηκε στο πλευρό των προσφύγων από την πρώτη στιγμή δημιουργίας Δομής Φιλοξενίας στη Δράμα, ενώ αγωνίστηκε για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων (χαρακτηριστική είναι η σχετική ομιλία του στην ελληνική Βουλή), για το όνομα της Μακεδονίας, αλλά και για την προάσπιση της υγείας όλων των Δραμινών στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος ήταν ένας άξιος Ποιμενάρχης της μαρτυρικής Εκκλησίας της Δράμας. Η εφημερίδα «Εργασία… συν» εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και οικείους του εκδημήσαντα, στον ιερό κλήρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, καθώς και σε όλες τις Δραμινές και όλους τους Δραμινούς…

 

«Εργασία… συν»