Σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Ν. Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών 2024 αναφέρονται τα εξής:

Η 21η Μαρτίου, η ημέρα της εαρινής ισημερίας, καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασών (International Day of Forests, IDF), με σκοπό την αναγνώριση της αξίας των δασών και την επαγρύπνηση των πολιτών και των κοινωνιών. Μέχρι το 2012 και για σαράντα συναπτά έτη, η 21η Μαρτίου ήταν γνωστή ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» (World Forestry Day). Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών έχει θέμα «Δάση και καινοτομία». Ο πρωταρχικός στόχος της φετινής ημέρας είναι να τονιστούν οι τρόποι με τους οποίους η καινοτομία εξερευνά και αποκαλύπτει τα «κρυμμένα μυστικά» των δασών.

Η «Τεχνολογία και Χημεία Ξύλου» μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις πρώτες ύλες που παράγονται στα δάση με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί στο παρελθόν. Τα επιβαρυντικά πλαστικά μπορούν να αντικατασταθούν από βιοαποικοδομήσιμες εναλλακτικές που παράγονται από το ξύλο. Με τον ίδιο τρόπο υποκαθιστούνται ο γραφίτης και τα σπάνια μέταλλα στις μπαταρίες.

Η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και αναπτύσσει νέα βιώσιμα υλικά για κατασκευές αλλά και για τη βιομηχανία της μόδας. Η καινοτομία των drone διευκολύνει την ασφαλή φύλαξη της βιοποικιλότητας και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Επιπλέον, τα δάση που διαχειρίζονται αειφορικά είναι καθοριστικής σημασίας για την προσαρμογή και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Αποθηκεύουν και απομονώνουν άνθρακα, παρέχουν ένα πλήθος από οφέλη βιοποικιλότητας και υπηρεσίες οικοσυστήματος, όπως η βελτιωμένη γονιμότητα του εδάφους, συγκράτηση των πλημμυρικών παροχών και βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Για τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Δασών» η Δ/νση Δασών Δράμας, το Δασαρχείο Δράμας και το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου διοργανώνουν διαλέξεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις από Δασολόγους και Δασοπόνους των Δασικών Υπηρεσιών του Ν. Δράμας σε σχολεία του Νομού μας:

  1. Στο 17ο Νηπιαγωγείο Δράμας ενημερωτική εκδήλωση για τα δάση του Νομού Δράμας, δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δενδροφυτεύσεις.
  2. Στο Νηπιαγωγείο Καλλιφύτου ενημερωτική ομιλία για την αξία των δασών και δενδροφυτεύσεις.
  3. Φυτεύσεις και δραστηριότητες στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης –ΜΕΑ «Πράξη και Θεωρία Experts».
  4. Ενημερωτική εκδήλωση στο 6ο Γυμνάσιο Δράμας με θέμα τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Δασών».
  5. Στο 4ο Λύκειο Δράμας ποικίλες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  6. Ποικίλες εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Κλείνουμε με τις καλύτερες ευχές μας και το σύνθημα: «Δάση: καινοτόμες λύσεις για έναν βιώσιμο κόσμο».

 

Η Δ/ντρια Δασών Δράμας

Δρ Ελισάβετ Κωνσταντινίδου

Δασολόγος