Ανακοίνωση, σχετικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους που καλείται να αντιμετωπίσει, εξέδωσε η ΔΕΥΑΔ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δράμας). Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο προκαλεί τεράστιες δυσκολίες στη βιωσιμότητα της δημοτικής επιχείρησης. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα για όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης της χώρας. Για αυτό και η ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) απέστειλε σχετικές επιστολές προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΔ

Στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΔ, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης κ. Τάσο Χατζηγιάννη αναφέρονται τα εξής:

Σας γνωρίζουμε ότι το ενεργειακό κόστος (ΔΕΗ) όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ΔΕΥΑ Δράμας. Συγκεκριμένα από 1.500.000 ευρώ που πλήρωνε για τη ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια υπερδιπλασιάζεται και θα φτάσει περί τα 4.500.000 ευρώ. Το παραπάνω πόσο δεν είναι διαχειρίσιμο και ξεπερνάει το σύνολο του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑ Δράμας.

Επειδή η Διοίκηση της ΔΕΥΑ Δράμας δεν θέλει να μετακυλήσει το κόστος στους δημότες αλλά και ούτε να οδηγήσει την επιχείρηση σε πτώχευση, ζητά από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων να απαλλάξει τις ΔΕΥΑ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τη συμπερίληψή τους στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

Επιστολή της ΕΔΕΥΑ στον Αν. Υπουργό Στ. Πέτσα

Στην επιστολή της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης προς τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2022, αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως ασφαλώς γνωρίζεται η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί πλέον για τις Δ.Ε.Υ.Α. ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα, αφού το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και αποτελεί περίπου το 40% του λειτουργικού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχει θέσει υπόψη σας επανειλημμένα το πρόβλημα, καθώς και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνοντας ορθολογικές και δίκαιες λύσεις όπως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τις Δ.Ε.Υ.Α. και η συμπερίληψή τους στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απάντηση.

Σήμερα, εκκρεμεί μια συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα για να συζητηθεί το θέμα με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες για επιδότηση από τον Ιανουάριο του 2022 κατά 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής, λύση που θεωρούμε ανεπαρκή και δυσανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος.

Παράλληλα και για να αναδείξουμε τεκμηριωμένα το πρόβλημα συγκεντρώσαμε στοιχεία από τις Δ.Ε.Υ.Α. μέλη μας.

Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκαν έχει συγκροτηθεί μεικτή Επιτροπή ΚΕΔΕ-ΥΠΕΣ-Υπουργείου Οικονομικών για το ενεργειακό πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την οποία απουσιάζουν, δυστυχώς, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δ.Ε.Υ.Α. Η θεσμική απουσία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. μάς εξέπληξε διότι οι Δ.Ε.Υ.Α. πλήττονται περισσότερο από όλους τους φορείς της Τ.Α. από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους διότι οι εγκαταστάσεις τους είναι πολύ ενεργοβόρες. Επιπλέον, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. πρώτη ανέδειξε το ενεργειακό ζήτημα σε όλη του την ένταση και έκταση προτείνοντας λύσεις για την επίλυσή του.

Με βάση τα παραπάνω, κ. Υπουργέ, ζητάμε τη συμμετοχή της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην εν λόγω Επιτροπή για να συμβάλλει τεκμηριωμένα στη διαχείριση του ενεργειακού προβλήματος των Δ.Ε.Υ.Α.

Για πληρέστερη ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε πίνακα με στοιχεία που συλλέξαμε από πενήντα (50) Δ.Ε.Υ.Α.

Επιστολή της ΕΔΕΥΑ στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα

Στην επιστολή της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2022, αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκ μέρους της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 122 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) της χώρας μας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Όπως γνωρίζεται οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις και δοκιμάζονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση, αφού η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος για το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, υπερβαίνουν το 40%, ενώ οι αυξήσεις για το 2022 φαίνεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες χωρίς προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης.

Η αύξηση αυτή δεν είναι διαχειρίσιμη και πλέον είναι άμεσος ο κίνδυνος να την μετακυλίσουν στους καταναλωτές, εξέλιξη που δεν επιθυμούν, αλλά όπως φαίνεται δεν μπορούν να αποφύγουν. Με έγγραφά μας (υπ’ αριθμ. πρωτ. 2163 & αποφάσεις 31ης Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α) έχουμε απευθυνθεί σε σας ως καθ’ ύλη αρμόδιο για τα ζητήματα ενέργειας υποβάλλοντας ορθολογικές και δίκαιες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. Δυστυχώς, δεν πήραμε καμία απάντηση.

Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχαμε καμία απολύτως εξέλιξη εκτός από τη γενικού χαρακτήρα εξαγγελία του Πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2021 η οποία εξειδικεύθηκε και από εσάς για επιδότηση του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής του μηνός Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι συμπεριλαμβάνονται και οι Δ.Ε.Υ.Α. στο μέτρο, αφού είναι επιχειρήσεις και μάλιστα επιχειρήσεις «αιχμής» που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν έγινε, ωστόσο, καμία αναφορά στους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο 2021 κατά τους οποίους το ενεργειακό κόστος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Με βάση όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε κ. Υπουργέ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δ.Ε.Υ.Α. που αποτελούν σημαντικό και δυναμικό κομμάτι της με υψηλό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο, απουσιάζουν τελείως από τον δημόσιο διάλογο για το ενεργειακό θέμα παρότι πλήττονται με σφοδρότητα από το πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα θα πλήξει την κοινωνία με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Η κατάσταση αυτή θα μας αναγκάσει να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα διότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις και υπόλογες στις τοπικές κοινωνίες που υπηρετούν.

κ. Υπουργέ,

Θεωρώντας ότι θα πρέπει άμεσα όλα αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν για να εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις, παρακαλούμε για μία συνάντηση μαζί σας με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας.