ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΒΙΚΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 6ο INTERNATIONAL FORUM OF PERFORMANCE ART

 

«Το ελληνικό κοινό εισάγεται ολοένα στην Performance και ελπίζουμε το Forum να συμβάλλει σε αυτή τη διάδοση γνώσης»

 

Από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα, στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας και στον χώρο πολιτισμού «Ελευθερία», το 6ο International Forum of Performance Art.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης φιλοξενούνται καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και φιλοξενία φοιτητών Καλών Τεχνών στο πλαίσιο καλλιτεχνικής φιλοξενίας (residency).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανές και ψηφιακές performances, ομιλίες αλλά και εργαστήρια για το κοινό. Παράλληλα, με το ζωντανό κομμάτι, το κοινό από όπου κι αν βρίσκεται θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 45 έργα από digital performances και video art δημιουργών. Πρόκειται για έργα τα οποία επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή πρόσκληση (open call), τα οποία το κοινό μπορεί να τα παρακολουθήσει στην επίσημη ιστοσελίδα www.ifpa.gr καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Όλη η διάρθρωση του προγράμματος στηρίζεται στην ομαλή εισαγωγή του κοινού στην performance art, από τις ομιλίες μέχρι και την παρακολούθηση των performances. Για τον λόγο αυτό, το ημερήσιο πρόγραμμα ξεκινάει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των φοιτητών, το οποίο είναι ανοιχτό και στο ευρύ κοινό, με θεωρητικούς και ακαδημαϊκούς να παραδίδουν εργαστήρια (workshops), ενώ ακολουθούν τα forum και οι ζωντανές performances.

Το International Forum of Performance Art, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο από το 2019 στη Δράμα, διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Emphasis και το Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για το 6ο International Forum of Performance Art παραχώρησαν συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» η Γενική Διευθύντρια του IFPA κ. Βίκυ Κωνσταντινίδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του IFPA κ. Γιάννης Μήτρου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός Forum Performance στη Δράμα; Τι σηματοδοτεί αυτή η επιλογή;

Γιάννης Μήτρου: Η πολυετής εμπειρία μου τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο πάνω στην ανάπτυξη της Τέχνης της Παράστασης αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρχε ένας «τόπος συνάντησης» σε καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό επίπεδο με όρους διεθνούς διοργάνωσης (πλην τις θεσμικές περιπτώσεις όπως στο Μοmus) καθώς και η γνωριμία μου με μια σπουδαίων ικανοτήτων και θέλησης Ιστορικό Τέχνης, την Βίκυ Κωνσταντινίδου, που είχε επιστρέψει από το εξωτερικό στη Δράμα, αποτέλεσαν τους ενεργούς τελεστές ώστε να προκύψει η κύρια ιδέα.

Βίκυ Κωνσταντινίδου: Η Performance αποτελεί ένα από τα είδη τέχνης που πάντα με ενθουσίαζε τόσο η απλότητά της μέσα από την πολυπλοκότητά της όσο και η συναισθηματική επίδρασή της στο κοινό. Η συνάντησή μου με τον Γιάννη Μήτρου πριν από μερικά χρόνια αποδείχθηκε μοιραία καθώς αυθόρμητα μοιραστήκαμε ένα κοινό όνειρο το οποίο και διεκδικήσαμε. Η επιλογή της Δράμας, αν και φαινόταν τολμηρή επιλογή αρχικά, μας δικαίωσε καθώς είναι μια πόλη με βαθιά κουλτούρα και πολιτισμό και στην οποία δυστυχώς δεν πραγματοποιούνται αρκετές πολιτιστικές δράσεις επαγγελματικού επιπέδου.

Πόσο εύκολη είναι η πραγματοποίηση ενός διεθνούς Forum τέτοιου είδους σε μια επαρχιακή πόλη όπως είναι η Δράμα;

Γιάννης Μήτρου: Η Δράμα εδώ και δεκαετίες φιλοξενεί ένα από τα πλέον γνωστά διεθνή φεστιβάλ μικρού μήκους. Έχει γαλουχήσει γενιές κινηματογραφιστών, ενώ οι πολίτες της έχουν ενσωματώσει τις δραστηριότητες του φεστιβάλ ως μια μεγάλη γιορτή.

Στη δική μας περίπτωση και με την ένταση της θέλησης τολμώ να πω ότι οι δυσκολίες δεν ήταν μεγάλες. Άλλωστε η Βίκυ Κωνσταντινίδου επιδεικνύοντας θαυμάσια ικανότητα στην οργάνωση από την μια πλευρά και από την άλλη η ενεργοποίηση επί χρόνια συνεργατών μου, καθώς και των φοιτητών μου που αποτέλεσαν ομάδα εργασίας του Forum και έχουν γίνει πλέον θεσμός, λειτούργησαν προκειμένου να δοκιμαστεί και να πετύχει μια τέτοια δομή λειτουργίας.

Επιπλέον η βαλκανική γειτνίαση που όπως γνωρίζουμε έχει τεράστιο καλλιτεχνικό δυναμικό αλλά και πολιτισμικό ενδιαφέρον τοποθετούν την Δράμα σε ψηλά ως προς το ενδιαφέρον για τέτοιες παραγωγές. Οπότε και η Δημοτική Αρχή από την έναρξη, το 2019, ενεπλάκη υποστηρικτικά σε ένα τέτοιο άγνωστο εγχείρημα.

Βίκυ Κωνσταντινίδου: Όπως αναφέρει και ο Γιάννης, η Δράμα έχει το υπόβαθρο και την εμπειρία μέσα από τον κινηματογράφο και στην εμπειρία μας έχουμε παρατηρήσει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο να ανακαλύψει την τέχνη της Performance. Ζώντας στη Δράμα όλη μου τη ζωή, υπάρχει μια διαφορετική αμεσότητα που δεν απαντάται στις μεγαλύτερες πόλεις. Σε διοργανωτικό επίπεδο, αν και υπάρχουν οι περιορισμοί όπως π.χ. έλλειψη εγκαταστάσεων και κατάλληλων πολιτιστικών χώρων, οι διαδικασίες όμως είναι απλοποιημένες και πιο άμεσες.

Τέλος, για τους καλεσμένους ομιλητές και καλλιτέχνες ενώ αρχικά αποτέλεσε βαθύ ερώτημα «Γιατί όχι στην Αθήνα;», πλέον η Δράμα αποτελεί αγαπημένο και φιλόξενο τόπο για το Forum κάθε Σεπτέμβρη.

Η τέχνη της Performance αποτελεί μια από τις νέες μορφές τέχνης, που αναπτύσσεται εδώ και περίπου 30 χρόνια. Πιστεύετε ότι το κοινό έχει μυηθεί σε αυτή την μορφή τέχνης;

Γιάννης Μήτρου: Η τέχνη αυτή που ένα μέρος της αποτελεί προέκταση της εικαστικής δημιουργίας και ένα άλλο αποτελεί μετεξέλιξη του θεάτρου και των άλλων παραστατικών τεχνών υπάρχει θεσμικά πάνω από 50 χρόνια. Καταγωγικά από πάντα όπως και κάθε μορφή τέχνης προτού ακόμα μιλήσουμε για τέχνη. Λόγω της εν γένει «παραστατικής ιδιότητας» του ανθρώπου όπως μας διδάσκει ο Leroi-Gourhan. Το ελληνικό κοινό εισάγεται ολοένα στην Performance. Ελπίζουμε το Forum να συμβάλλει σε αυτή τη διάδοση γνώσης.

Τι να περιμένει το κοινό που θα επισκεφτεί το 6ο Forum of Performance Art; Απευθύνετε σε εξειδικευμένο κοινό ή μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες όλοι οι πολίτες;

Γιάννης Μήτρου: Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση με εξειδικευμένα θέματα και επαγγελματικές δράσεις. Επίσης υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα από ειδικούς διεθνούς κύρους. Απευθυνόμαστε σε ολες/όλους. Όπως οποιαδήποτε διοργάνωση που ανοίγεται στην δημόσια σφαίρα. Από την άλλη οι εργασίες του Forum φιλοδοξούν να συμβάλουν στην διεύρυνση της επιστημονικής έρευνας του αντικειμένου σε σχέση με την εκάστοτε θεματική του Forum.

Αισίως μιλάμε φέτος για το 6o Forum το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο ολοένα και πιο δημοφιλή ονόματα της τέχνης, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ποιοι είναι οι φετινοί καλεσμένοι και συμμετέχοντες του Forum, αλλά και οι σπουδαστές που θα συμμετέχουν σε αυτό;

Γιάννης Μήτρου: Ήδη στο 5ο με την παρουσία του Διευθυντή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς Ινστιτούτα έρευνας παραστατικών τεχνών, τον φίλο και συνεργάτη μου επί 20 χρόνια, Γιαροσλαβ Φριτ, εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Forum με το Πολωνικό Ινστιτούτο. Η performance που παρουσίασε με την εξαιρετική Monika Wachowicz απέσπασε αργότερα το πρώτο βραβείο στο περίφημο Edinburgh Festival Fringe.

Φέτος, έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, συγγραφέα-μεταφραστή Mario Biagini, διευθυντή του Academia dell’incompiuto και co-director του Workcenter of J.Grotowski and Th.Richards, την καλλιτέχνιδα και ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο του Leeds Gillian Dyson και τον καλλιτέχνη και συγγραφέα στο Λονδίνο Jack Catling.

Performance θα παρουσιάσουν ο Φίλιππος Βασιλείου και η Αγάπη Ζάρδα, ο Mario Biagini, η Gillian Dyson, ο Jack Catling, και ο Γιάννης Σταμενίτης.

Στο τριήμερο Forum θα συμμετέχουν εξαίρετοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες τους οποίους θα φιλοξενήσουμε, παρουσιάζοντας ομιλίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια και performance, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι με τη σειρά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Μάρω Γαλάνη – χορογράφος, Μάρω Θεοδοσίου – performer, Γιάννης Μήτρου – Καλλιτεχνικός Διευθυντής IFPA, Αραμπατζής Γιώργος – Καθηγητής Τμ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Φαίη Τζανετουλάκου – Ιστορικός Τέχνης, Μαρία Κενανίδου – Ιστορικός Τέχνης, Χάρης Παπαχαραλάμπους – Αν. Καθηγητής Ποινικού ∆ικαίου και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τρίκας ∆ημήτρης – ∆ημοσιογράφος, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Πρόεδρος Τμ. Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελένη Γκίνη – Δρ. Φιλοσοφίας, Βασίλης Ψαρράς – Εικαστικός, Γιάννης Παππάς – εικαστικός καλλιτέχνης, Μαρία Χαρέλα – performer, Κωστής Σταφυλάκης – θεωρητικός τέχνης, Kris Salata – καθηγητής και πρόεδρος της Σχολής Θεάτρου στο Florida State University, και ο Αντώνης ∆ιαμαντής – ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Θεατρικής Ανθρωπολογίας.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας θα παρευρεθούν και θα συμμετέχουν στις εργασίες του Forum οι Mario Biagini, Kris Salata, και Αντώνης Διαμαντής.

Ακόμη, θα γίνει παρουσίαση ειδικού αφιερώματος «becoming poetics» με έργα φοιτητών του τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Viewing Room, με τους ακόλουθους συμμετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες: Βενέτης Ιωάννης, Μαρτινίκα Θεοδώρα, Μαρτινίκα Ιωάννα, Ντόνα-Λάϊου Ιωάννα, Πετράκος Παναγιώτης, Σακελλάρη Χριστίνα-Ιωάννα, Σεραφειμίδου Ξένια, Συρινίδου Άννα, Τσιτίνη Μαρία, Φρεγγίδου Άννα, με την επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή ΤΠΨΤ, κ. Βασίλη Ψαρρά.

Για πέμπτη χρονιά θα προβάλλεται το Viewing Room, παράλληλα με το ζωντανό πρόγραμμα στην πλατφόρμα της διοργάνωσης (www.ifpa.gr), όπου θα φιλοξενηθούν έργα video art και digital performance δημιουργών τα οποία επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση (open call).

Το πρόγραμμα

Το 6ο International Forum of Performance Art έχει ως θεματική «Ουτοπίες: Η τοπολογία του ανέφικτου» και με βάση τη συγκεκριμένη θεματολογία θα αναπτυχθούν οι ομιλίες του forum αλλά και οι performances που θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 27/09

11.00 – 12.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια, της Μάρως Γαλάνη με θέμα: «Τοπολογία του πένθους» και της Gillia Dyson, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

13.30 – 15.30 μ.μ., παρουσίαση performance από τον Φίλιππο Βασιλείου με τίτλο: «HEAD VS BODY», στον χώρο πολιτισμού «Ελευθερία».

18.30 – 20.30 μ.μ., ομιλία – παρουσίαση από τον Mario Biagini, στον χώρο πολιτισμού «Ελευθερία».

21.15 μ.μ., παρουσίαση performance από την Gillian Dyson, στον χώρο πολιτισμού «Ελευθερία».

Σάββατο 28/09: Εργαστήρια – Ομιλίες – Performance

11.00 – 12.30 μ.μ., εκπαιδευτικό εργαστήριο από την Μάρω Θεοδοσίου, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

13.30 μ.μ. – 16.00 μ.μ., Forum: Θεωρητικές Προσεγγίσεις, πάρκο Αγίας Βαρβάρας

Έναρξη εργασιών με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του IFPA Γιάννη Μήτρου.

Αραμπατζής Γιώργος, καθηγητής Τμ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ – «Φιλμ, προβολή, performance».

Φαίη Τζανετουλάκου, Ιστορικός Τέχνης – «Fantastic Banality: AI Art and the Lost Bodies».

Σωτήρης Μπαχτσετζής, Πρόεδρος Τμ. Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μαρία Κενανίδου, Ιστορικός Τέχνης – «Ουτοπίες: Η τοπολογία του ανέφικτου ως…».

Χάρης Παπαχαραλάμπους, Αν. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου – «Οι περιπέτειες της ουτοπίας».

Τρίκας Δημήτρης, Δημοσιογράφος και Μουσιολόγος/Επιμελητής – «ΟΙ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΠΕΘΑΝΑΝ ΖΗΤΩ ΟΙ ΟΥΤΟΠΙΕΣ!…».

Μετά το τέλος των θεωρητικών προσεγγίσεων θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη συζήτηση.

17.00 – 21.15 μ.μ., Forum: Επιτελεστικές Προσεγγίσεις, πάρκο Αγίας Βαρβάρας

Μάρω Γαλάνη – Ελένη Γκίνη – Γιάννης Μήτρου – «Τοπολογία του πένθους» Περιπατητικές Επιτελέσεις σε Νεκροταφεία: Σχεδίασμα Ι και Σχεδίασμα ΙΙ.

Βασίλης Ψαρράς – «We are all Cities: Performing the topology of an hermaic poem».

Γιάννης Παππάς- «ΧΩΡΙΚΗ ΑΤΑΡΑΞΙΑ – Επιτελεστικές Παρεμβάσεις στο Άβατο».

Μαρία Χαρέλα – «In/Οut, how many bodies do I have?»

Κωστής Σταφυλάκης – «GZPRM GOPNIK: The making of»

Μετά το τέλος των επιτελεστικών προσεγγίσεων θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη συζήτηση.

21.30 μ.μ., παρουσίαση performance από τον Jack Catling, θεατράκι Αγίας Βαρβάρας.

Κυριακή 29/09

11:30-13:00 μ.μ., ομιλία Kris Salata «Σπουδές για τον Grotowski και πέρα από αυτό – Grotowski Studies and Beyond» και ομιλία Antonis Diamantis «Η γοητεία της σπουδής για τον Γκροτόφσκι».

13.15 – 14.00 μ.μ., παρουσίαση performance από τον Γιάννη Σταμενίτη – «Ουτοπικά ηχοτοπία».