Στην αντιφώνησή του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτης, κατά το Μικρό Μήνυμα ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος ανέφερε τα εξής:

Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς,

δοξολογώ εν πάσι και επί πάσιν ολοτελώς το υπερύμνητο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Θεού και Σωτήρος, του Καλού Ποιμένος, για το αρχόμενον και εις εμέ ιερό και μέγα μυστήριο της Επισκοπικής αναδείξεως και διακονίας στην κληρωθείσά μοι Μητρόπολη Δράμας.

Μετά Θεόν και εν Θεώ, ανθρωπίνως αυτή η επιλογή εποφείλεται κυρίως εις Υμάς, Μακαριώτατε, τον περινούστατο Αρχιεπίσκοπό μας και Πρόεδρο του Ιεραρχικού και του Συνοδικού σώματος.

Επιλέξατε την ταπεινότητά μου προηγουμένως για τους αναβαθμούς της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου, και η στοργική Σας επίνευση οδήγησε καθοριστικά στη σημερινή κορυφαία για μένα στιγμή. Εις Υμάς, Μακαριώτατε, εποφείλω ισόβια την ευγνωμοσύνη μου.

Εκ πείρας συνομολογώ ότι η ενδοσυνοδική διακονία δίπλα Σας υπήρξε και θα παραμένει μαθητεία εκκλησιαστικής δεοντολογίας, ήθους και μαρτυρίας, υπομονής και αποφασιστικότητος, στη διαχείριση ποικίλων διλημμάτων και αναγκών, προβλημάτων και προκλήσεων. Η θητεία μου στην Ιερά Σύνοδο συνιστούσε για μένα πολύτιμη χειραγωγία, μια εξαιρετική προσφορά της Σεπτής Μακαριότητός Σας.

Ευγνωμονώ από καρδιάς όσους σεπτούς Πατέρες συνεισφέρατε υπέρ εμού «λόγον αγαθόν», όσους συγκατανεύσατε και υποστηρίξατε σήμερα με την ψήφο Σας την επιλογή του Μακαριωτατου, αλλά και όλους Υμάς εν Συνόδω τους αγίους Αρχιερείς, τους συγκροτούντας την Σετπή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι εν Σώματι μου προσφέρατε κλήρο στην Πνευματική δωρεά της Υμετέρας ιερώτατης κλήσεως.

Η τιμιώτατη επιλογή Σας προκλήθηκε βεβαίως από την εμπιστοσύνη Σας προς τον πολύπαθο Γεροντά μου Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο, πρώτα για την σταυρική του δοκιμασία και υπακοή προς την Εκκλησία, αρχές της δεκαετίας του 1990, έναντι μιας ευρείας εκκλησιαστικής εκκρεμότητος και του συνακόλουθου ανίατου θρησκευτικού φανατισμού, όπως και για την αναδοχή και μεταμόρφωση μιας νεοπαγούς μικρής μητροπολιτικής επαρχίας σε πρότυπο Ιεράς Μητροπόλεως, και επίσης για την παρρησία της όλης εκκλησιαστικής μαρτυρίας του.

Συντετριμμένος για την δαψίλεια της Χάριτος, δοξολογώ διά παντός τον Κύριο και Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Ομολογώ την εν Χριστώ πηγαία ευγνωμοσύνη μου προς τα Υμέτερα τιμιώτατα πρόσωπα. Και ευλαβώς και βαθυσεβάστως αποδέχομαι την εκλογή μου ως Μητροπολίτου της θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Σας ικετεύω να εύχεσθε, ώστε να ελεηθή η πορεία μου «κατά την ευδοκίαν του θελήματος» του Κυρίου, του πρώτου και μόνου Αρχιερέως και Καλού Ποιμένος, του Οποίου το εν Δράμα ποίμνιο καλούμαι να υπηρετήσω θεαρέστως.

Εκτενώς δέεσθε ―παρακαλώ― υπέρ εκείνων και εμού, ως σώματος της κατά Δράμαν θεοσώστου Μητροπόλεως.