Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη σχετικά με την τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή εγκεκριμένων επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις της Δράμας και της υπόλοιπης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο και ολοκλήρωσαν τις σχετικές επενδύσεις. Μάλιστα, οι αποφάσεις που βεβαιώνουν την ολοκλήρωση των επενδύσεων έχουν εκδοθεί από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όμως αν και έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει τα ποσά που δικαιούνται.

Στην ερώτησή του, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι «παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες σε επιχειρήσεις, οι οποίες επέλεξαν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Αναπτυξιακού Νόμου και ουσιαστικά εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις του».

Όπως επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Νικολαΐδης: «Πρόκειται για επιχειρήσεις που θέλησαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, να υλοποιήσουν μια επένδυση, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για το μέλλον. Βρέθηκαν, όμως, να αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα βιωσιμότητας λόγω αυτής της καθυστέρησης στην καταβολή της επιχορήγησης». Ακόμη, ο Βουλευτής του Ν. Δράμας σημείωσε: «Η στήριξη στην επιχειρηματικότητα στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, σε ανθρώπους που έχουν επιλέξει να παράγουν στον τόπο τους, σε περιοχές απομακρυσμένες και ξεχασμένες από το κεντρικό κράτος, όπως ο Νομός Δράμας, πρέπει να είναι έμπρακτη από πλευράς κυβέρνησης».

Στην απάντησή της, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου αρνήθηκε να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των επιχειρήσεων, παρόλο που ερωτήθηκε με σαφήνεια από τον κ. Νικολαΐδη. Η κ. Υφυπουργός αρκέστηκε μόνο να αναφέρει τις αποφάσεις που εκδόθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχετικά με τη δέσμευση και τη μεταφορά των απαιτούμενων κονδυλίων, χωρίς να αιτιολογήσει τη σημαντική καθυστέρηση που υπήρξε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε μικρές και μεσαίες υγιείς επιχειρήσεις.

«Θα έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να γίνονται εξώδικα από επιχειρηματίες, να γίνονται ερωτήσεις από Βουλευτές, να παρακαλάει η Περιφέρεια μέσω του Περιφερειάρχη την κυβέρνηση, για να κατατεθούν χρήματα;», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης και εξήγησε ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης είναι κρίσιμη για την επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων, ιδίως σε ένα Νομό, όπως είναι η Δράμα, και σε μια ξεχασμένη Περιφέρεια, όπως είναι αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.