ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΚΕ «ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΒΟΛΤΑΡΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ»

 

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων συμμετέχει ο Δήμος Δράμας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16-22 Σεπτεμβρίου, με στόχο να προαχθεί η βιώσιμη αστική κοινότητα.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, η ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους» σε σύμπραξη με τον Δήμο Δράμας υλοποιούν τη δράση «Βολτάρουμε Ηλεκτρικά», η οποία αφορά την «επιδεικτική δράση προώθησης ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων στην πόλη της Δράμας» και η οποία είναι ενσωματωμένη στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Η δράση σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επισκεπτών της Δράμας και την προώθηση της ιδέας χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων κατά τη μετακίνηση τους μέσα στην πόλη, καθώς επιπλέον και την ενημέρωση και υποκίνησή τους σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής των συμβατικών ποδηλάτων σε ηλεκτρικά.

Συνέντευξη τύπου τόσο για τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας όσο και για τη δράση «Βολτάρουμε Ηλεκτρικά» παραχώρησαν, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Κατερίνα Ιωσηφίδου, ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κ. Χαράλαμπος Τσουρουκίδης και ο υπεύθυνος της δράσης «Βολτάρουμε Ηλεκτρικά» κ. Γιάννης Γκίκας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τάσσου ανέφερε τα εξής: «Φέτος περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, έχουμε αντιληφθεί την αδήριτη και τεράστια ανάγκη όλων των πόλεων να γυρίσουν σε ένα πιο φιλικό τρόπο ζωής, σε ένα πιο φιλικό τρόπο μετακίνησης, που εκτός από ποιότητα ζωής που προσφέρει στους ίδιους τους κατοίκους των πόλεων, προσφέρει και τρομερές θετικές επιδράσεις στην κλιματική αλλαγή, που όπως έχουμε δει το τελευταίο διάστημα είναι παρούσα. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Δράμας για την καθοδήγηση των δημοτών, για την υιοθέτηση καλών πρακτικών στην αστική κινητικότητα, έχει εντάξει ένα πρόγραμμα, το οποίο αν μπορούσα να το χαρακτηρίσω κάπως θα ήταν “γνωρίζουμε την πόλη, περπατώντας, ποδηλατώντας και με ήπια μέσα”. Μέσα από ενημερωτικές ημερίδες, μέσα από δράσεις πεζοπορίας μέσα στην πόλη και γνώσης του ίδιου του αστικού ιστού, αλλά και μέσα από επιδεικτικές δράσεις για τη χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους δημότες της Δράμας και να τους εντάξουμε σε ένα πλαίσιο ζωής διαφορετικό. Αυτό σε ό,τι αφορά αυτή την εβδομάδα. Έχουμε αποδείξει ότι επενδύουμε ως Δήμος Δράμας σε φιλικά μέσα μετακίνησης, υιοθετούμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής –η ανάπλαση της 19ης Μαΐου μαζί με όλο το ΒΑΑ είναι ένα μόνιμο μέτρο, το οποίο είναι προς τον σκοπό της βιοκλιματικής αλλαγής- κι έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Υιοθετούμε δηλαδή το σύνθημα που έχει η Εβδομάδα Κινητικότητας, ότι “μετακινούμαστε με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και μένουμε με αυτόν τον τρόπο υγιείς”».

Η κ. Ιωσηφίδου, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Προσπαθούμε για ακόμη μια χρονιά, παρά τις αντίξοες συνθήκες που ο Covid-19 δημιούργησε, τις πρωτόγνωρες για τη δημιουργία τέτοιων δράσεων, που κάθε χρόνο προσπαθούσαμε να είμαστε συνεπείς και να υλοποιήσουμε. Παρόλα αυτά, βρήκαμε τον τρόπο, με ιδιαίτερη προσοχή, να τηρήσουμε κι αυτή τη χρονιά την υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο της εβδομάδας κινητικότητας, τηρώντας το μότο κινούμαστε με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον, μένουμε υγιείς, αποτίνοντας έτσι ένα φόρο τιμής σε αυτή την περίοδο που δυσκόλεψε όλο τον κόσμο και ταλαιπωρηθήκαμε όλοι εξαιτίας της».

Επίσης, η κ. Ιωσηφίδου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, έκανε λόγο για «μεγάλη ποικιλία». Πέρα, από τη δράση με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, σε συνεργασία με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους», θα υπάρχουν δοκιμαστικές βόλτες με ηλεκτρικά ποδήλατα φορτίου, από τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας στο πρόγραμμα Horizon. Ακόμη το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχει εντάξει το διαγωνιστικό πρόγραμμα Short & Green, το οποίο αφορά ταινίες με θέμα το περιβάλλον. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του πράσινου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος και ο Δρ Αλέξανδρος Νικήτας, Συγκοινωνιολόγος – Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάντερσφιλντ. Επιπλέον, στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και πεζοπορική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο κ. Τσουρουκίδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε πως οι «Οψόμεθα εις Φιλίππους» είναι «ένας οργανισμός που προσπαθεί να δημιουργήσει δίκτυα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ 7-8 Δήμων της περιοχής». «Πιστεύουμε ότι το περιβάλλον για να είναι και να μείνει καθαρό, για να μπορέσουμε να ζήσουμε και να συμφιλιωθούμε, θα πρέπει να το αναγεννήσουμε, άρα να δημιουργηθεί ανάταση αυτού και καλές σχέσεις των ανθρώπων με το περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Τσουρουκίδης.

Τέλος, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Γκίκας επεσήμανε: «Η επιδεικτική δράση προώθησης ηλεκτρικών ποδηλάτων στην πόλη της Δράμας είναι ένα έργο που για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε, μετά και από τα πρόσφατα γεγονότα με τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική, το πόσο κοντά μας είναι η κλιματική αλλαγή. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν κι αυτές οι δράσεις, όπου εμείς θα κάνουμε μια επίδειξη του πως να αλλάξεις την καθημερινότητα, ξεκινώντας από τη βάση της κοινωνίας που είναι τα παιδιά».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στο Δήμο Δράμας, καθώς και το πρόγραμμα της δράσης «Βολτάρουμε Ηλεκτρικά» έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.ergasiapress.gr