ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ Κ.Κ.Ε.

Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε., για την επίσκεψη αντιπροσωπείας στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, 20 Ιουνίου, επίσκεψη στη Δομή στη ΒΙ.ΠΕ. της Δράμας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους εργαζόμενους των φορέων και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Δομή, τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφυγοπαίδων και τον Διοικητή της Δομής.

Από τα κύρια ζητήματα που αναφέρθηκαν είναι η εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων, συμβασιούχων στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που οι τελευταίες τους συμβάσεις είναι για ένα μήνα, αντί 3μηνες ή 6μηνες που ως τώρα υπογράφονταν, επιτείνοντας το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας με διαφαινόμενο και το τέλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Από τους εκπροσώπους του Κ.Κ.Ε. επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, Δήμους και Περιφέρειες αυτοί που πέντε χρόνια τώρα στηρίζουν τους πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητάς τους.

Στο σοβαρότατο πρόβλημα της μετακίνησης του μαθητικού πληθυσμού της Δομής αναφέρθηκε η Συντονίστρια Εκπαίδευσης, που είχε ως αποτέλεσμα τη σχολική χρονιά ‘20 – ‘21 οι μαθητές της Β’βάθμιας να μην παρακολουθήσουν ούτε μια μέρα μάθημα και οι μαθητές στα Δημοτικά να έχουν σχεδόν ένα δίμηνο παρουσίας. Η πολύμηνη απουσία συσσώρευσε μορφωτικά ελλείμματα και κυρίως πισωγύρισε την ένταξή τους στο σχολείο, που αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο για να λάβουν κάτι ελάχιστο από όσα δικαιούνται σαν παιδιά.

Το θέμα είχαμε αναδείξει ως Κόμμα και σε προηγούμενη επίσκεψη και είχε κατατεθεί από τη Λαϊκή Συσπείρωση ερώτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Άμεσα θα τεθεί εκ νέου, ώστε ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους Περιφέρεια και Υπουργείο μπροστά στη νέα σχολική χρονιά.

Επίσης παραμένει σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός, ιδιαίτερα παιδιάτρου μιας και το 1/3 του πληθυσμού είναι παιδιά.

Στη συνάντηση με τον Διοικητή έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία της Δομής και κάποιες τεχνικές βελτιώσεις που προβλέπονται.

Εκφράστηκε από πλευράς μας η διαπίστωση πως η ανάμειξη διαφόρων φορέων και ΜΚΟ εμποδίζουν ουσιαστικά τη λύση προβλημάτων που ανακύπτουν ή χρονίζουν και δίνουν στο Υπουργείο άλλοθι στην αποποίηση των ευθυνών του.

Καταγγέλθηκε από τα μέλη της Τ.Ε. η απάνθρωπη εξέλιξη που ήδη σε κάποιες δομές υλοποιείται με το χτίσιμο περιμετρικού τείχους, δίνοντας σε ανοιχτές δομές τη μορφή φυλακής.

Επαναλάβαμε τη θέση μας ότι πρέπει με ευθύνη του κράτους να παρέχεται βοήθεια με προγράμματα, ώστε οι πρόσφυγες, που παίρνουν άσυλο και θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, να βρίσκουν στέγη και εργασία και όσοι επιθυμούν να φύγουν σε άλλες χώρες, που αποτελεί την πλειοψηφία, γρήγορα να τους χορηγούνται τα έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους.

Το Κ.Κ.Ε. καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές και τις υπηρεσίες, όλο το λαό, να πάρουν ενεργό μέρος στο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Να παλέψουν ενωμένοι για:

-Κατάργηση των προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο.

-Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά, να μη δημιουργηθεί καμία δομή πολύμηνου εγκλωβισμού σε Αιγαίο και Έβρο, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης ενόψει απέλασης. Εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα.

-Να μην ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος. Ανάπτυξη κρατικών υπηρεσιών για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, επίσπευση των διαδικασιών οικογενειακών επανενώσεων, δημιουργία επαρκών κρατικών δομών φιλοξενίας.

-Γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.

-Ουσιαστική προστασία των αναγνωρισμένων προσφύγων που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Να στηριχτεί από το κράτος, όχι τις ΜΚΟ, η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, με εξασφάλιση κατοικίας, εργασίας, προστασίας της υγείας, πρόσβασης στην εκπαίδευση.

-Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες.

Ο κοινός αγώνας Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων, το δυνάμωμα της εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης, η συμπόρευση με το Κ.Κ.Ε., μπορούν να απομονώσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στο δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.