ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για την αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια αυτών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την «πανεπιστημιοποίηση» των πρώην ΤΕΙ, χωρίς καμιά ουσιαστική οικονομική στήριξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και μέριμνα για την επαρκή στελέχωσή τους με διορισμούς μελών ΔΕΠ και λοιπό αναγκαίο προσωπικό οδηγούν σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ.

Το πολυδιαφημισμένο πανεπιστήμιο «του μέλλοντος, της αριστείας και της καινοτομίας» είναι το πανεπιστήμιο της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της καταστολής και της συμπίεσης των δικαιωμάτων, του ανταγωνισμού, της αντίστοιχη διοίκησης και αξιολόγησης με τα «κριτήρια της αγοράς», της αποσύνδεσης πτυχίου – επαγγέλματος, της κατηγοριοποίηση πτυχίων και τμημάτων, των ταξικών φραγμών. Το «αυτόνομο πανεπιστήμιο» είναι «πανεπιστήμιο Α.Ε.», που κυνηγάει «κέρδη» και επιχειρηματικές συμφωνίες, πουλάει πατέντες και προγράμματα, θέλει «manager» για να το διοικεί.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά επιδιώκει να θωρακίσει και να επεκτείνει η κυβέρνηση με νέο «νόμο – πλαίσιο», που ετοιμάζεται να παρουσιάσει. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέχρι το 2025.

Αυτά αποτυπώνονται και στην εισήγηση, που απέστειλε η διορισμένη από το Υπουργείο Παιδείας Διοικούσα Επιτροπή ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Υπουργείου να σταλούν μέχρι τις 31/3 οι προτάσεις των πρυτάνεων σχετικά με την «αναδιάρθρωση» του ακαδημαϊκού χάρτη. Επιβεβαιώνονται έτσι οι ανησυχίες μελών ΔΕΠ και φοιτητών για το μέλλον των Τμημάτων στη Δράμα.

Η Κυβέρνηση βάζοντας επιπλέον φραγμούς στην είσοδο των παιδιών της λαϊκής οικογένειας με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μείωσε δραματικά τον αριθμό των εισακτέων και σήμερα επιβάλλει στα Ιδρύματα να κλείσουν ή να συγχωνεύσουν Τμήματα με κριτήριο τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ανατροπές που επιφέρει στη ζωή και τις σπουδές των φοιτητών.

Η «εκλογίκευση» του ακαδημαϊκού χάρτη «χωρίς τη σημαντική αρωγή της Πολιτείας», όπως σημειώνεται στην εισήγηση της Δ.Ε. του ΔΙΠΑΕ, θα επιφέρει ως «αναγκαία συνέπεια» και την κατάργηση των Τμημάτων Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση αποτυπώνεται στην κατάσταση των κτιρίων, στην παντελή έλλειψη συντήρησης των χώρων, στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό των εργαστηρίων, στις ελλείψεις ΔΕΠ καθώς και διοικητικού και λοιπού προσωπικού (καθαριότητας, τεχνικής – οικονομικής υπηρεσίας κ.ά.). Είναι η ίδια αιτία για την ανύπαρκτη μέριμνα Φοιτητικής Εστίας στην πόλη της Δράμας.

Εκτιμάμε πως και τα δύο Τμήματα, όπως και στο σύνολό της η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η Πανεπιστημιακή Έρευνα, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των όρων ζωής του λαού μας με την προϋπόθεση ότι θ’ απαγκιστρωθεί η λειτουργία τους από τα αγοραία κριτήρια των κυβερνητικών επιλογών και των ευρωενωσιακών επιταγών. Είναι τα ίδια κριτήρια που επιβάλλουν και τις εχθρικές για κάθε φοιτητή και λαϊκή οικογένεια συνθήκες και τους ολοένα και χειρότερους όρους φοίτησης.

Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος σε περιοχή με τόσο εκτενή δασοκάλυψη μπορεί να συνεισφέρει στις επιτακτικές ανάγκες για έρευνα, που τ’ αποτελέσματά της θ’ αξιοποιούνται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, από ενιαίο φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης δασών – νερών, για την προστασία αυτών των αγαθών και την πρόληψη φυσικών καταστροφών, πλημμύρες – πυρκαγιές.

Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας μπορεί να στηρίξει μέσω προγραμμάτων έρευνας την παραγωγή και οινοπαραγωγή με στόχο ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα για τον λαό μας και σύγχρονες συνθήκες καλλιέργειας για τους παραγωγούς.

Με ευθύνη του Υπουργείου και με επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό:

-να διασφαλιστεί η λειτουργία του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού,

-να καλυφθούν άμεσα οι δέκα θέσεις μελών ΔΕΠ του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας,

-να εξασφαλιστεί σύγχρονος και αναγκαίος εξοπλισμός των εργαστηρίων και να δημιουργηθεί, εξοπλιστεί και λειτουργήσει εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας που απαιτείται,

-να δημιουργηθούν θέσεις Φοιτητικής Εστίας στη Δράμα, που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών,

-να κατοχυρωθούν ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους αποκλειστικά με τη λήψη του πτυχίου.