• «Πώς έχουν αξιοποιηθεί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για δράσεις πολιτικής προστασίας;»
  • «Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΣΑ-ΠΣ»

 

Ερώτηση σχετικά με την ανετοιμότητα της κυβέρνησης ως προς την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίουν τις τελευταίες ημέρες πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και την ανεπαρκή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις πολιτικής προστασίας, συνυπέγραψε ο Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και συνυπογράφουν 32 συνολικά Βουλευτές, υπογραμμίζεται ότι «η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές συνέπειές της είναι η σκληρή πραγματικότητα αλλά η επίκλησή της δεν μπορεί να αποτελεί κάποιου είδους άλλοθι για την ανεπάρκεια των κυβερνητικών πολιτικών».

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τέτοιας κλίμακας κρίσεων απαιτεί την ύπαρξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου πρόληψης, θωράκισης και δημιουργίας συνθηκών ανθεκτικότητας στις τοπικές κοινωνίες». Στο πλαίσιο αυτό», τονίζουν, «είναι κρίσιμο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να αξιοποιηθούν για τη χάραξη σοβαρού στρατηγικού σχεδιασμού και την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών που αφορούν επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για την κατεπείγουσα θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε».

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση κατασπαταλά αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή ευκαιρία. Η μέχρι σήμερα πολιτική της στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν αποτυπώνει απλώς διαχειριστική ανεπάρκεια, αλλά πολιτικές επιλογές που εξυπηρετούν αποκλειστικά το νεοφιλελεύθερο δόγμα της. Ακόμα χειρότερα όμως, αναδεικνύει την πλήρη απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου για τη θωράκιση της κοινωνίας. Από το κυβερνητικό σχέδιο απουσιάζουν σοβαρές παρεμβάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη, την δίκαιη πράσινη μετάβαση και την συμπεριληπτική ανάπτυξη» σημειώνουν χαρακτηριστικά».

Κατόπιν τούτων ερωτούν μεταξύ άλλων τους συναρμόδιους Υπουργούς πόσες και ποιες δράσεις/έργα πολιτικής προστασίας και πρόληψης υλοποιούνται στο πλαίσιο του Πυλώνα 1. Πράσινη Μετάβαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ποια έργα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, που χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και ποια τα στοιχεία χρηματοδότησης των έργων, ποια η πορεία υλοποίησης των έργων που αφορούν την αντιπυρική προστασία.