«ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΘΜΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ 12 ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

 

  • Στις 6 Ιουνίου υπήρξε «άρνηση για πρόσληψη 6 ατόμων», ενώ «έρχεστε τώρα, μετά τις 6/6, και ζητάτε 12»
  • «Προσωπικά αισθάνομαι δικαιωμένος για ακόμη μια φορά σε ένα ακόμη θέμα πρόσληψης και στελέχωσης δυναμικού»
  • «Οι δίμηνες συμβάσεις είναι συμβάσεις οι οποίες γίνονται απευθείας από τον Δήμαρχο και ιδιαίτερα όταν προκύπτει και είναι πριν από τις εκλογές, υπάρχει έτσι περιρρέουσα ατμόσφαιρα γιατί να γίνουν τέτοιου είδους συμβάσεις»
  • Περίπου 3.650 ρεπό «χρωστάει» ο Δήμος Δράμας στους εργαζόμενους στην υπηρεσία Καθαριότητας

 

Τα σοβαρά ζητήματα της έλλειψης προσωπικού στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Δράμας ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο συζήτησης θέματος για την πρόσληψη 12 ατόμων με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας. Παράλληλα, μέσω της τοποθέτησης του πρώην Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Γιάννη Εφραιμίδη, αναδείχτηκαν «διαφορετικά μέτρα και διαφορετικά σταθμά» από τη διοίκηση του Δήμου στο θέμα ενίσχυσης με προσωπικό της υπηρεσίας Καθαριότητας, καθώς μόλις ένα μήνα πριν, στις 6 Ιουνίου, απορρίφθηκε αίτημα για πρόσληψη 6 υπαλλήλων, ενώ τώρα έγινε αποδεκτό και προωθήθηκε αίτημα για πρόσληψη 12 ατόμων.

Το θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε την πρόσληψη εποχικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 2 μηνών για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών και συγκεκριμένα την πρόσληψη 10 ατόμων του κλάδου ΥΕ Εργατών Καθαριότητας και 2 ατόμων του κλάδου ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων. Το θέμα ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα, όμως στη συζήτηση που προηγήθηκε αναφέρθηκαν σημαντικά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς προσωπικού.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης έθεσε το ζήτημα των ρεπό που «χρωστάει» ο Δήμος στους εργαζομένους στην Καθαριότητα και τόσο ο νυν Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης όσο και ο πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιάννης Εφραιμίδης επιβεβαίωσαν τον μεγάλο αριθμό ρεπό που έχουν να παίρνουν οι υπάλληλοι στη συγκεκριμένη υπηρεσία και ανέρχεται περίπου στα 3.650. Όπως ανέφερε σχηματικά ο κ. Εφραιμίδης, για να καλυφθεί αυτός ο αριθμός χρειάζεται 12 εργαζόμενοι να μη δουλέψουν για 1 χρόνο ή ένας εργαζόμενος να μη δουλέψει για 12 χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Καλλινικίδης πρότεινε ως λύση με «γενναία απόφαση» του Δημοτικού Συμβουλίου «να δώσουμε τα ρεπό σε χρήμα», καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν αυτά τα ρεπό».

Μιλώντας για το θέμα με τα ρεπό των εργαζομένων στην Καθαριότητα, ο κ. Εφραιμίδης σημείωσε πως «όταν παρέλαβα είχαμε πάνω από 4.000 ρεπό», τα οποία «είναι συσσωρευμένα από παλαιότερες χρήσεις». «Καταφέραμε τα ρίξαμε λίγο τον τελευταίο χρόνο, έστω στα 3.600-3.700, από τη διαχείριση που κάναμε», πρόσθεσε ο πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Ενδιαφέρον βέβαια είχαν και όσα ανέφερε ο κ. Εφραιμίδης για το θέμα των προσλήψεων στη συνέχεια της τοποθέτησής του. «Εκπλήσσομαι ευχάριστα από την αλλαγή της στάσης στα αιτήματα της υπηρεσίας Καθαριότητας και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, όσον αφορά τις προσλήψεις», επεσήμανε και προχώρησε σε μια μικρή αναδρομή από τον Ιανουάριο του 2022 που ανέλαβε τη θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητα. Όπως είπε ο κ. Εφραιμίδης «ζητούσα απεγνωσμένα από τον Ιανουάριο του 2022 σε προφορικό επίπεδο και με γραπτές αιτήσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 προσλήψεις στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Και έδινα και τις λύσεις για τις προσλήψεις». Εξηγώντας τους τρόπους που θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις, ο κ. Εφραιμίδης είπε πως αυτές μπορούν να γίνουν από τα ανταποδοτικά, μέσω δίμηνων συμβάσεων και από το πρόγραμμα 55-67. Ειδικά για τις δίμηνες συμβάσεις, ο κ. Εφραιμίδης επεσήμανε πως «είναι συμβάσεις οι οποίες γίνονται απευθείας από τον Δήμαρχο και ιδιαίτερα όταν προκύπτει και είναι πριν από τις εκλογές, υπάρχει έτσι περιρρέουσα ατμόσφαιρα γιατί να γίνουν τέτοιου τύπου συμβάσεις». Από την άλλη, οι προσλήψεις μέσω ανταποδοτικών γίνονται με μοριοδότηση και «δεν μεσολαβεί ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο Αντιδήμαρχος για το ποιος θα προσληφθεί και ποιος θα μπει στη συγκεκριμένη θέση».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Εφραιμίδης ανέφερε: «Προσωπικά αισθάνομαι δικαιωμένος για ακόμη μια φορά σε ένα ακόμη θέμα πρόσληψης και στελέχωσης δυναμικού» και πρόσθεσε: «Είτε η διοίκηση δεν καταλάβαινε τι της έλεγα όλο αυτό το διάστημα και προσπαθούσε να φέρει την υπηρεσία σε μια τεχνητή ασφυξία είτε υπήρχε αυτή η τεχνητή ασφυξία για ικανοποιήσει, να εξυπηρετήσει κάποιους άλλους σκοπούς». Ο κ. Εφραιμίδης είπε πως μέσα στην εισήγηση του θέματος υπάρχουν κομμάτια από την αλληλογραφία της υπηρεσίας και τόνισε πως στις 6 Ιουνίου υπήρξε «άρνηση για πρόσληψη 6 ατόμων», ενώ «έρχεστε τώρα, μετά τις 6/6, και ζητάτε 12». «Απλά ήθελα να πω ότι είχαμε διαφορετικά μέτρα και διαφορετικά σταθμά», κατέληξε ο πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Τα όσα ανέφερε ο κ. Εφραιμίδης σχολιάστηκαν από επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε, στη συνέχεια, και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος. Όπως είπε, η εντολή του στις υπηρεσίες ήταν «όποια πρόσληψη ερχόταν ως απόσπαση από οποιαδήποτε Δήμο στην Καθαριότητα, χωρίς δεύτερη κουβέντα τον παίρνουμε» και αυτό «έγινε πράξη». Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος εξήγησε πως όλοι οι Δήμοι στηρίζονταν στην Κοινωφελή Εργασία. «Σε ένα μεγάλο βαθμό πάντα οι διοικήσεις των Δήμων έλυναν θέματα καθαριότητας μέσα από την Κοινωφελή Εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε πως «κάθε χρόνο θέτουμε θέμα προσλήψεων και για την Καθαριότητα», όμως «τα τελευταία 5 χρόνια το γνωρίζετε πολύ καλά μας εγκρίθηκαν 5 θέσεις μηχανικών, αλλά καμία για την Καθαριότητα». Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος τρέχει διαγωνισμός με διαδικασία ΑΣΕΠ για 8 μήνες που αφορά 6 υπαλλήλους και 3 οδηγούς. Όσον αφορά τις προσλήψεις δίμηνης διάρκειας ο κ. Μαμσάκος είπε: «Η μόνη διαδικασία που δεν είχε τρέξει μετά τα αιτήματα ήταν το θέμα των διμήνων». Σχετικά με τις προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε πως «θέλουν αυξήσεις τελών και δικαιωμάτων».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Φυσικά και κατανοώ την ανησυχία του προηγούμενου Αντιδημάρχου, όπως και του τωρινού. Μέσα από όμως από το δικαίωμα που μας δίνει ένας προϋπολογισμός και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ, προσπαθούμε να κάνουμε πράξη αυτές τις προσλήψεις». Όπως είπε, «η θητεία του Γιάννη του Εφραιμίδη ως Αντιδημάρχου ήταν πετυχημένη. Γιατί μέσα από τη θητεία του λύσαμε δεκάδες προβλήματα πάνω στην καθαριότητα». Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε: «Στις δυνατότητες που είχε μια Δημοτική Αρχή, προσπάθησε είτε με τα 8μηνα, είτε με τις διαδικασίες που προβλέπονται με αποσπάσεις υπάλληλων μόνιμων από άλλους Δήμους, είτε από τη διαδικασία που προβλέπεται μέσα από μόνιμες θέσεις, να πάρει προσωπικό, αλλά δεν μπορώ εγώ να δημιουργήσω θέσεις εργασίας μονίμου προσωπικού, αν δεν εγκριθούν από την τριμελή επιτροπή. Αυτό όμως σημαίνει ανταποδοτικότητα».

Τέλος, ο Δήμαρχος Δράμας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας: «Εγώ ευχαριστώ τον Αντιδήμαρχο για τον χρόνο που ήταν Αντιδήμαρχος. Έδωσε τον καλύτερο του εαυτό. Είχαμε κάποια προβληματάκια που προσπαθούσαμε να τα λύσουμε στη διάρκεια, αλλά επ’ ουδενί δεν δέχομαι τη διαδικασία ότι ανακαλύψαμε σήμερα τον τροχό και όλοι λέμε για καταγγελίες. Η διαδικασία ήταν συγκεκριμένη και την γνωρίζετε όλοι σας. Προσπαθήσαμε όπου μπορούσαμε να καλύψουμε αυτές τις θέσεις και όπου δεν μπορούσαμε, δεν προχωρήσαμε».