«Έχω υπομονή και επιμονή, αφού θα αποδειχθεί ότι οι εκλογές είναι παράνομες. Το κατεστημένο δεν με φοβίζει, ούτε πρόκειται να με τρομάξει, για να κάνω πίσω, όσα εμπόδια και να βάζει όση λάσπη κι αν πετάει. Θα τους πάω μέχρι τέλους»
Οι εκλογές που διεξήχθησαν την 7η Νοεμβρίου 2020 ήταν καθ΄όλα νόμιμες και προς επίρρωση των λεγομένων μου σας παραπέμπω:
α) Στην απόφαση του ΣΤΕ, με την οποία απερρίφθη το αίτημα της ΟΛΜΕ για ακύρωση της διαδικασίας.
β) Στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
γ) Στο Ελληνικό Σύνταγμα.
Η απόφαση του ΣτΕ ότι επρόκειτο για μια απολύτως σύννομη διαδικασία δεν επιτρέπει σε κανέναν όχι μόνο να αμφισβητεί τα αποτελέσματα αλλά και να απειλεί, να εκφοβίζει, να συκοφαντεί και να διαπομπεύει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο τους συναδέλφους που εξελέγησαν από μια νόμιμη διαδικασία, ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν. Επιπλέον, οι συνήθεις πρακτικές που ακούστηκαν, όπως οι απειλές διαγραφών, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και ουδόλως σχετίζονται με τη Δημοκρατία. Όσον αφορά περί μη εφαρμογής από μέρους μου των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, έχω να επισημάνω ότι είναι ψευδής και αναπόδεικτη, αφού ποτέ δεν συγκλήθηκαν γενικές συνελεύσεις, με το ερώτημα αν είμαστε υπέρ ή κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (απόφαση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ).
Έτσι, η επιλογή μου να μην παραιτηθώ από το υπηρεσιακό συμβούλιο υπαγορεύτηκε από τα δημοκρατικά μου πιστεύω, τη συνείδησή μου και την υποχρέωσή μου απέναντι στους συναδέλφους μου. Η φωνή της συνείδησής μου και η ηθική μου μού επέβαλαν να σταθώ πέρα από παρατάξεις και κόμματα και να στηρίξω όλους τους συναδέλφους μου στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα πρόδιδα όλους αυτούς οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν τόσα χρόνια για ένα συνδικαλιστικό – παραταξιακό όφελος. Υπερασπίζομαι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του ατόμου και θεωρώ ότι όσο ηθικό είναι να συμβαδίζεις με τον συνδικαλιστικό σου φορέα άλλο τόσο ηθικό είναι να μην αφήνεις χωρίς φωνή τους συναδέλφους σου παραδίδοντας στη Διοίκηση το ρόλο των αιρετών εκπροσώπων.
Επί σειρά ετών εργάστηκα αόκνως και ακαταπαύστως για τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μου και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και δεν θα φυγομαχήσω σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπως έκανε η ΟΛΜΕ και πολλοί άλλοι οι οποίοι μετέτρεψαν τις εκλογές σε μια στείρα και μετωπική αντιπαράθεση με το Υπουργείο.
Η απόρριψη εκ προοιμίου οποιασδήποτε αλλαγής και οι ιδεοληψίες σας εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για τον εκπαιδευτικό κόσμο και κλυδωνίζουν τα θεμέλια της δημοκρατίας.
Λειτουργώ πάντα με βάση την εντολή που έλαβα από τους συναδέλφους μου και αγωνίζομαι για την προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους και τη νομιμότητα, όχι μόνο στην παρούσα χρονική συγκυρία, αλλά εδώ και δεκαεπτά συναπτά έτη. Όταν ο κλάδος αποφασίζει σε γενικές συνελεύσεις με 29 παρόντες σε σύνολο 700 καθηγητών. Όταν σέρνεσαι πίσω από την αριστερά και πορεύεσαι με σημαία ευκαιρίας. Όταν καταπατάς αρχές και ιδεολογία, για να μην γίνεις δυσάρεστος στους αντιπάλους (αξιολόγηση, e-εκλογές, πρότυπα-πειραματικά…). Όταν 26 συνάδελφοι ψηφίζουν για τη διαγραφή των δύο αιρετών του ΠΥΣΔΕ Δράμας από μέλη της ΕΛΜΕ σε σύνολο 700 καθηγητών, μετά από 18 μήνες μία ημέρα πριν από τις εκλογές αυτό εμπεριέχει δόλο, είναι κατάντια και όχι η προσφυγή στη δικαιοσύνη για να τηρηθεί η νομιμότητα.
Ο νόμος 4808/21 άρθρο 87 παρ. 1 ορίζει «…οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου…». Τι δεν είναι κατανοητό;
Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός του «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», αφού πιστεύω στη Δημοκρατία στην οποία οι όποιες διαφορές λύνονται με νόμιμες διαδικασίες. Άλλοι πρέπει να αγωνιούν για τις παράνομες ενέργειές τους. Όλοι μαζί τολμάμε υπερασπιζόμενοι το δίκιο, τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των συναδέλφων από τους σύγχρονους «Λουδίτες». Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, όπως αναφέρει ο Α. Κάλβος.
Μετά από όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι με τη στάση μου να μην παραιτηθώ, στηρίζω την παρουσία των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, και όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν ενότητα – δημοκρατικές διεκδικήσεις, ενώ αντίθετα οι αριστερές δυνάμεις και ορισμένοι συνδικαλιστές της παράταξής μου παραδίδουν τα υπηρεσιακά συμβούλια στο Υπουργείο Παιδείας.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Αρναούτης Ιωάννης
Αιρετός ΠΥΣΔΕ Δράμας