Με περίπου το 17% των προμηθειών της να προέρχεται από τη Ρωσία, η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με κάποιους από τους γείτονές της

Μετά τη Γερμανία, και η Γαλλία προετοιμάζεται ανοιχτά για την ενδεχόμενη διακοπή των ροών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και για τη μετάβαση σε καθεστώς ενεργειακής έκτακτης ανάγκης.

Μετά τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να στραφεί σε έκτακτα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενεργειακή ασφάλεια της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση στη Γαλλία προετοιμάζεται πλέον για πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό σχεδιασμό της.

Με περίπου το 17% των προμηθειών της να προέρχεται από τη Ρωσία, η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με κάποιους από τους γείτονές της.

Η ενδοεχόμενη διακοπή του φυσικού αερίου αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και στη Γαλλία, επειδή η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό, καθώς πολλοί αντιδραστήρες βρίσκονται προς το παρόν εκτός λειτουργίας για συντήρηση.

«Νομίζω ότι μια πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί πραγματική πιθανότητα […] και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ στο περιθώριο επιχειρηματικού και οικονομικού συνεδρίου στη νότια Γαλλία.

«Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να αγνοήσουμε αυτό το σενάριο», παρατήρησε και κάλεσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν όσο γίνεται την κατανάλωση ενέργειας.

 

Πηγή: newmoney.gr