ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΜΑΪΟΥ

Από τις 2 έως τις 5 Μαΐου θα διεξαχθούν στο Κ. Νευροκόπι οι αγώνες βουνού «Frozen Peaks» («Παγωμένες Βουνοκορφές») και ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΠΟΣ) Νευροκοπίου ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις παγωμένες κορυφές του Όρβηλου και του Φαλακρού δεκάδες αθλητές και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι αγώνες βουνού «Frozen Peaks» διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά, με σκοπό να αναδείξουν και να κάνουν γνωστή τη φυσική ομορφιά της περιοχής, αλλά και την ιστορική της σημασία καθώς δύο από τους αγώνες είναι σχεδιασμένοι με βάση τη γραμμή Μεταξά και το οχυρό του Λίσσε.
Πρόκειται για τους πρώτους αγώνες βουνού, στη μνήμη των πολεμιστών που υπερασπίστηκαν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μέσα από τα Ιστορικά Οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Οι ονομασίες και αποστάσεις των αγώνων είναι: LISSE 15 χιλιομέτρων, HEROES 46 χιλιομέτρων, HIGHLAND 93 χιλιομέτρων, PANORAMA 263 χιλιομέτρων.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Τεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, «τη μεγαλύτερη διαδρομή -263χλμ- την κάνουν οι αθλητές που συμμετέχουν στο “Πανόραμα”, το οποίο διαρκεί 4 ημέρες και έχει υψομετρική διαφορά 11.600 μέτρα» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ όπως εξηγεί η μικρότερη διαδρομή είναι ο αγώνας των 15 χλμ που περνάει μέσα από τα οχυρά και στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν άτομα από 12 ετών και πάνω.
Η προσπάθεια αυτή συνδυάζει το κομμάτι της άθλησης με την ανάδειξη του τόπου ως τουριστικού προορισμού, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν την φυσική ομορφιά του τόπου αλλά και το ιστορικό παρελθόν της περιοχής.
Οι εκκινήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις κοινότητες Νευροκοπίου και Οχυρού. Σκοπός της διοργάνωσης, πέρα από την άθληση, την υγεία και την ψυχαγωγία, είναι η ανάδειξη και η προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, προκειμένου να αναπτύξει τον αθλητικό και ιστορικό τουρισμό. Σε συνδυασμό με την άθληση, οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν μονοπάτια όπου εξελίχθηκαν ομηρικές μάχες, οι οποίες αποτυπώθηκαν στη νεότερη ιστορία. Μονοπάτια τα οποία διέρχονται από τα ένδοξα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά και διαδρομές που διασχίζουν τις παγωμένες κορυφές του ακριτικού Νευροκοπίου. Υπεραπόσταση η οποία σε συνδυασμό με την μεγάλη υψομετρική διαφορά, αποτελεί πρωτοποριακό αθλητικό γεγονός για την Ελλάδα.
«Φέτος η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 άτομα ενώ πέρυσι, που ήταν ουσιαστικά η πιλοτική διοργάνωση, για να μετρήσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου και την ανταπόκριση, η προσέλευση έφτασε τα 300 άτομα» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Ανάμεσα σε αυτούς πολλοί αθλητές από το εξωτερικό, κυρίως Ρουμανία, Βουλγαρία και την Αλβανία. «Οι ξενοδοχειακές υποδομές της περιοχής αρκούν για να τους εξυπηρετήσουν και χαιρόμαστε που δίνεται με αυτόν τρόπο ώθηση στην τοπική οικονομία» πρόσθεσε.
Διοργανωτές και αθλητές, με πολυετή εμπειρία, ενώνουν τις δυνάμεις τους και τολμούν την υπέρβαση για έναν μοναδικό αγώνα που απευθύνεται όχι μόνο στους τολμηρούς αθλητές της Ελλάδας, αλλά σε όλους τους αθλητές του κόσμου. Συνδιοργανωτές της δράσης, είναι ο Δήμος Κ.Νευροκοπίου, το αθλητικό σωματείο ΠΟΣ Κ. Νευροκοπίου, με την υποστήριξη συλλογικών φορέων όπως Les Trailers, Nevrokopi Runners και Granitis Trail.
Τον αγώνα στηρίζουν περισσότεροι από 150 εθελοντές, άνθρωποι που αγαπούν και αγωνίζονται για τον τόπο τους, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος.