Πέρασε ένας χρόνος από την απόφαση να κλείσει το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού με την αιτιολογία ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις, ώστε του χρόνου να λειτουργήσει με απόλυτη νομιμότητα.

Οι επισκέπτες και οι χιονοδρόμοι δεν έπαψαν να ρωτάνε έναν ολόκληρο χρόνο, τα θα γίνει με το Φαλακρό, θα ανοίξει φέτος;

Κατά καιρούς ακούγονται από τα χείλη αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων ότι θα καθορισθεί ο χρόνος λειτουργίας του.

Για φέτος, για του χρόνου στο μέλλον ή καθόλου δεν έχει διευκρινισθεί.

Δεν γνωρίζω εάν έγιναν και ποιες ενέργειες για νομιμότητα της λειτουργίας του.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έληξε η πενταετία της άδειας λειτουργίας των αναβατήρων και ακόμη δεν ακούγεται τίποτα για δαπάνες διαγωνισμού τον αποχιονισμό του δρόμου και την έγκριση κονδυλίων για τη λειτουργία του.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν την πρόθεση τοπικών παραγόντων να δοθεί η λειτουργία του σε ιδιώτες τις θεωρώ ανάξιες συζήτησης, γιατί ποιος επιχειρηματίας θα αναλάβει για ένα χρόνο, ώστε να υπολογίσει τι θα βάλει και τι θα πάρει.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι χώροι φιλοξενίας είναι κατεστραμμένοι και λεηλατημένοι, η ελπίδα για τη λειτουργία του «ΠΑΠΠΟΥ» εξέλειπε, εξάλλου ο εργολάβος έχει άλλο ένα χρόνο για να παραδώσει το έργο.

Η Περιφέρεια είναι δύσκολο να εκταμιεύσει χρηματικά κονδύλια, γιατί δεσμεύεται από την υπουργική απόφαση του Ιουλίου του 2022 η οποία αναφέρεται στις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων, η οποία είναι αντιγραφή προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΥΑ 14015 ΦΕΚ Β 3739 15-07-2022).

Μόνο αυτό καθιστά το κέντρο εκτός προδιαγραφών με πιθανότητα να κλείσει οριστικά, με κόστος για τους επιχειρηματίες του Βώλακα και την αθλητική και τουριστική χιονοδρομία που τόσα χρόνια ο Ορειβατικός της πόλης μας έχτισε με γερά θεμέλια.

Μόνο η ανάκληση της παραχώρησης των 8 και 3 στρεμμάτων από την Γ.Γ.Α. και η παραχώρησή τους στην Περιφέρεια ήταν η μόνο ενέργεια για τη νόμιμη λειτουργία του χιονοδρομικού;

Ένα εύλογο ερώτημα που απασχολεί τον κάθε Δραμινό που θέλει να δει να ζωντανεύει το Φαλακρό είναι αν για τη νόμιμη λειτουργία του, αρκεί η ανάκληση της παραχώρησης των 8 και 3 στρεμμάτων από την Γ.Γ.Α. και η παραχώρησή τους στην Περιφέρεια.

Το ερώτημα αυτό αποκτά ξεχωριστή διάσταση όταν είναι γνωστό ότι στο χιονοδρομικό κέντρο του Χέλμου από δημόσιες επενδύσεις ύψους 18.250.000 ευρώ αντικαθίσταται και αναβαθμίζεται όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός και στον Λαϊλιά γίνονται καινούργιες εγκαταστάσεις.

Μακάρι να διαψευστώ.

 

ΘΕΜΗΣ ΚΑΝΑΡΑΣ