ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΕ Η ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

 

 

Από την Πέμπτη 20 έως την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 η Δράμα φιλοξένησε την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Η υποδοχή της Αγίας Ζώνης έγινε με τιμές αρχηγού κράτους, στην πλατεία Ελευθερίας, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου. Το ιερό θησαύρισμα που κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, παρουσία στρατιωτικού αγήματος της Φρουράς Δράμας, των τοπικών στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, του ιερού κλήρου και πλήθους κόσμου. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Διοικητής 165 ΜΠΕΠ, Αντισυνταγματάρχης Χρήστος Αραμπατζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας κ. Αθανάσιος Σέρτης, υποψήφιοι Βουλευτές, μεταξύ των οποίων η κ. Χαρά Κεφαλίδου ο κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, νεοεκλεγέντες, καθώς και νυν Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, όπως ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο κ. Αργύρης Πατακάκης, ο κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος ο κ. Αναστάσιος Χατζηγιάννης, και ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, με τη σύζυγό του κ. Μελίνα Μποτέλλη.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε: «Με σεβασμό υποκλινόμαστε όλοι οι Δραμινοί στη χάρη της Παναγίας μας. Με βεβαιότητα γνωρίζουμε πως μας ακούει. Πως είναι δίπλα μας. Πως μας νοιάζεται ειλικρινώς και ανιδιοτελώς» και πρόσθεσε: «Η τιμητική προσκύνηση της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας αποτελεί σταθμό ανεφοδιασμού στη θρησκευτική και πνευματική μας πορεία. Ενίσχυση και ενθάρρυνση στον καθημερινό μας αγώνα. Ευκαιρία ψυχικής ενδυνάμωσης, ευκαιρίας ευλογίας και αγιασμού». Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος ευχήθηκε η ευλογία της θαυματουργής Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου «να αποτελεί για τον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά και για την πόλη μας ολόκληρη, σκέπη και κραταιά προστασία». «Η Δράμα σήμερα είναι πιο φωτεινή και πιο ευλογημένη», υπογράμμισε.

Τον Γέροντα Εφραίμ προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας τονίζοντας τη σημασία της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, «Πόση χάρη έχει η Τίμια Ζώνη, το τιμαλφές αυτό κειμήλιο της αμωμήτου πίστεως μας;» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος και αναφέρθηκε σε ιστορικά θαυμαστά γεγονότα που επιτέλεσε η Αγία Ζώνη στα οποία έμειναν εκστατικοί ακόμη και οι μουσουλμάνοι. «Στη μαρτυρική μας επαρχία που μαστίζεται από ασθένεια πνευματική και ψυχική η Αγία Ζώνη είναι αφορμή να λάβουμε δύναμη και να αναφέρουμε με πίστη τα αιτήματα μας στην Παναγία», πρόσθεσε. Τέλος ευχαρίστησε τον Άγιο Καθηγούμενο που ανταποκρίθηκε στο αίτημά του να προσκομίσει την Αγία Ζώνη. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γένους προς τη Μονή Βατοπαιδίου διότι σε κάθε έργο φιλοπατρίας ενίσχυε και ευεργετούσε το γένος, από την Μεγάλη του Γένους Σχολή μέχρι τα συσσίτια και το έργο των Ιερών Μητροπόλεων σήμερα».

Στην προσλαλιά του ο Γέροντας Εφραίμ τόνισε τη Χάρη της Αγίας ζώνης εις στη λύσιν της στειρότητας και την τεκνοποίηση και ευχήθηκε να γίνει το πρώτο και μεγάλο θαύμα σε όλους, «να φωτιστεί η ψυχή μας και να αγαπήσουμε τον Χριστό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε λιτάνευση μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου και εκτέθηκε προς προσκύνηση η Τιμία Ζώνη. Από την πρώτη στιγμή ο ευσεβής λαός της Δράμας εκδήλωσε την ευλάβεια και το σεβασμό του στο πρόσωπο της Παναγίας και «πλημμύρισε» τόσο την κεντρική πλατεία της πόλης όσο και τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου για να προσκυνήσει και να προσευχηθεί ενώπιον του ιερού σκηνώματος της Αγίας Ζώνης, του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού, του μοναδικού προσωπικού αντικειμένου της Παναγίας.

 

Συγκινητικές στιγμές στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

 

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η υποδοχή της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, παρουσία της κ. Αθανασιάδου Ευανθίας, Διευθύντριας του νοσηλευτικού προσωπικού, πολλών ιατρών, νοσηλευτών, νοσηλευομένων ασθενών και συνοδών. Με ιδιαίτερη ευλάβεια προσκύνησαν το θεομητορικό σέβασμα πάντες οι παρευρισκόμενοι.

Ακολούθησε περιφορά της Τιμίας Ζώνης ανάμεσα στους ασθενείς, σε όλες τις κλινικές μονάδες, προκειμένου να προσκυνήσουν οι κατακεκλειμένοι. Να σημειώσουμε δε, ότι η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου ευλόγησε και τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα χειρουργεία.

 

«Η Παναγία σκορπίζει τη χάρη της όπου και να βρεθεί»

Στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Δράμας, ιερούργησε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, πλαισιούμενος από Βατοπαιδινούς πατέρες.

Ο Γέροντας Εφραίμ στον λόγο του, τόνισε ότι η Παναγία με τις πρεσβείες της δίνει τη μόνιμη ίαση της ψυχής, την παρηγοριά του Παρακλήτου. Ανέφερε, δε, 3 θαύματα που έγιναν γνωστά πρόσφατα, το ένα αφορούσε τεκνοποίηση μιας στείρας η οποία μετά την προσκύνηση απέκτησε παιδί, μια άλλη κοπέλα με καρκίνο που θεραπεύτηκε, και μια ακόμα περίπτωση τεκνογονίας. Όπως επεσήμανε, πάντα η Παναγία σκορπίζει τη χάρη της όποτε κι όπου κι αν βρεθεί, προσφέροντας την υγεία της ψυχής και του σώματος. Ανέφερε ακόμα ότι πολλοί φεύγουν με αλλοιωμένο πρόσωπο μετά τη προσκύνηση της Τίμιας Ζώνης και έκλεισε το λόγο του λέγοντας ότι μπορεί να φύγει η Τίμια Ζώνη αλλά η χάρη της θα μείνει.

Καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης στη Δράμα, πιστός λαός προσερχόταν στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου για να προσκυνήσει το πολυτιμότερο Θεομητορικό κειμήλιο που φυλάσσεται για αιώνες στη Μονή Βατοπαιδίου και εξέρχεται σε ελάχιστες περιπτώσεις προς αγιασμό και ευλογία του πιστού λαού.

Συγκινητικές στιγμές έλαβαν χώρα ενώπιον της Αγίας Ζώνης καθώς άτεκνα ζευγάρια, ασθενείς και κάθε αναγκαιμένος ζητούσε την υγεία της ψυχής και του σώματος ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακαλούσαν τους Βατοπαιδινούς πατέρες να τους σταυρώσουν με την Τιμία Ζώνη και να τους διαβάσουν την παρακλητική ευχή της Αγίας Ζώνης. Όπως έγινε γνωστό λεωφορεία έφτασαν από την ομόδοξη χώρα της Βουλγαρίας για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατέφτασαν από τις όμορες Μητροπόλεις και την επαρχία του Νομού Δράμας για να λάβουν την ευλογία της Αγίας Ζώνης.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, την Κυριακή των Αγίων Πάντων, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου και συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, Βατοπαιδινών πατέρων και πολλών κληρικών στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Δράμας.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε από νωρίς το πρωί να χαιρετήσει την Αγία Ζώνη και να ασπαστεί το Ιερό τιμαλφές της ορθοδόξου Εκκλησίας μας που για τέσσερις μέρες άγιασε την πόλη της Δράμας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Ιερά λιτανεία με την Αγία Ζώνη στους δρόμους προς αγιασμό και ευλογία της πόλης. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να σταθούν δίπλα στην Αγία Ζώνη και να προσευχηθούν να αφήσει η Παναγία τη χάρη της πίσω στη μαρτυρική περιοχή της Δράμας.

Παρευρέθηκαν πολιτικές, τοπικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος πιστών χριστιανών, καθώς η κυριακάτικη λειτουργία σε όλες τις ενορίες της Δράμας τελείωσε νωρίτερα, ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να παρευρεθούν στη λιτανεία και στην αναχώρηση της Αγίας Ζώνης.

Στο λόγο του ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στο δόγμα της αεί παρθένου της Παναγίας και στην προστασία της στα ζευγάρια. Κάλεσε όλους να αγαπούν τον Θεό τηρώντας τις εντολές του και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «η θαυματουργική χάρη της Αγίας Ζώνης και το πλήθος των θαυμάτων που επιτελεί σε ασθενείς, καρκινοπαθείς, άτεκνα ζευγάρια αλλά και σε κάθε άνθρωπο που επιζητεί τη βοήθεια της, να σκεπάζει πάντα. Η Αγία Ζώνη καίτοι θα φύγει θα μείνει η ευλογητική ενθύμηση του περάσματος της από τον τόπο και η χάρη της».

Λίγο μετά τις 13:30, το μεσημέρι της Κυριακής, αναχώρησε από την πόλη της Δράμας, όπου παρέμεινε για 3 ημέρες, η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Λίγο πριν αναχωρήσει από την πόλη της Δράμας, η Τιμία Ζώνη και μετά από 3ήμερο προσκύνημα, πέρασε και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας συνοδεία του Μητροπολίτου μας κ. Παύλου.