ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Γ. ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Προβολές ταινιών σε 4 χώρους: Κινηματογράφος «Ολύμπια», Δημοτικό Ωδείο, θερινός κινηματογράφος «Αλέξανδρος» και πάρκινγκ «Δ. Κραχτίδης» (drive-in)
  • Ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις ταινίες των διαγωνιστικών προγραμμάτων, προβολή workshops και συνεντεύξεων, καθώς και ζωντανή μετάδοση των τελετών έναρξης και λήξης
  • Χωρίς προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για λόγους αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού
  • Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις με επισημοποίηση συνεργασιών με Πανεπιστήμια της χώρας
  • Στασιμότητα και αναμονή στο θέμα της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου για την επικείμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, παραχώρησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Δεμερτζή, για λόγους μη εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν θα πραγματοποιηθούν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ενώ οι προβολές των ταινιών θα γίνουν σε 4 χώρους, στον Κινηματογράφο «Ολύμπια», στο Δημοτικό Ωδείο, στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρο», καθώς και στο πάρκινγκ του «Δ. Κραχτίδης», όπου θα εφαρμοστεί σύστημα drive-in. Ακόμη, ο κ. Δεμερτζής επεσήμανε ότι ετοιμάζεται και η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ, όπου εκτός των ταινιών θα προβληθούν ακόμη workshops, συνεντεύξεις, αλλά και οι τελετές έναρξης και λήξης. Τέλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης θα επισημοποιηθούν συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης του Φεστιβάλ.

 

«Καταπληκτικό πρόγραμμα με καταπληκτικές επιλογές»

 

Για τη φετινή διοργάνωση, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε, ο κ. Δεμερτζής ανέφερε: «Το Φεστιβάλ Δράμας είναι προ των πυλών. Βρισκόμαστε σε πλήρεις διεργασίες και προετοιμασίες. Για λόγους μη εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν θα κάνουμε φέτος καθόλου προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Ετοιμάζαμε ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα για φέτος, με το Comic Festival, με την Performance art, με τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και εικαστική έκθεση με έναν ακόμη σύλλογο, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε, διότι δεν θα είχαν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε ως Φεστιβάλ να παρουσιάσουμε.

Το Φεστιβάλ, όπως έχουμε ανακοινώσει, θα διεξαχθεί από 20 Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης, και θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι προβολές θα γίνουν από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου. Φέτος, θέλω να ανακοινώσω, με μεγάλη μου χαρά, ότι και για λόγους μη εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα για να προσεγγίσουμε περισσότερο τον κόσμο της Δράμας και να δώσουμε το δικαίωμα σε περισσότερους ανθρώπους να το παρακολουθήσουν, θα υλοποιηθεί σε 4 χώρους. Αυτοί είναι, εκτός από το “Ολύμπια”, που είναι η κλασική αίθουσα κινηματογράφου της πόλης μας, όπου θα υλοποιηθεί το κύριο πρόγραμμα, το εθνικό διαγωνιστικό και το διεθνές, η αίθουσα του Ωδείου, ο θερινός κινηματογράφος, τον οποίο βάλαμε σε λειτουργία φέτος και από εδώ και πέρα θα είναι πάντα σε λειτουργία όποτε απαιτείται τους καλοκαιρινούς μήνες για το Φεστιβάλ, αλλά και για τις ανάγκες του κοινού της Δράμας με ιδιώτη, και πρωτοπορούμε με έναν ακόμη χώρο. Πρόκειται για τον χώρο δίπλα στο κλειστό “Δ. Κραχτίδης”, που χρησιμοποιήθηκε πριν από κάποιους μήνες από την ΔΕΚΠΟΤΑ, η οποία έκανε κάποιες πετυχημένες εκδηλώσεις. Θα είναι drive-in χώρος, όπου θα μπορούν να έρθουν οι Δραμινοί με το όχημά τους, γιατί απευθύνεται, όπως καταλαβαίνετε, μόνο σε Δραμινούς ή από τις γύρω περιοχές, όπου θα μπορούν να έρθουν με το αυτοκίνητό τους και να παρακολουθήσουν το εθνικό μας πρόγραμμα που θα προβληθεί εκεί. με πολύ καλό εξοπλισμό. Ετοιμαζόμαστε για να κάνουμε ένα πολύ δυνατό Φεστιβάλ φέτος. Όπως αντιλαμβάνεστε, από τους 4 χώρους που δίνουμε στη διάθεση του κοινού, θα έχουν και τη χαρά και τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν περισσότεροι άνθρωποι, με όλα τα συστήματα τα οποία προβλέπονται και στο θερινό κινηματογράφο και στο drive-in, όπου θα δώσουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Φυσικά, όλα αυτά θα συμβούν με το υγειονομικό πρωτόκολλο, που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με την επικοινωνία που είχα με το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε. Φυσικά θα ισχύουν υγειονομικοί κανόνες. Θα τηρηθούν αυστηρά και το ίδιο ζητάω και από τους καλεσμένους μας, αλλά και από το Δραμινό κοινό που θα παρακολουθήσει. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες, να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τους υπολοίπους, για να έχουμε και φέτος μια διεξαγωγή Φεστιβάλ με ένα καταπληκτικό πρόγραμμα και με καταπληκτικές επιλογές. Φέτος είχαμε ρεκόρ συμμετοχών στο εθνικό διαγωνιστικό. Επιλέξαμε λιγότερες ταινίες για τις ανάγκες του προγράμματος, λόγω Covid, αλλά και για να ακολουθήσουμε τη σύγχρονη τάση που ακολουθούν όλα τα διεθνή φεστιβάλ. Έχουμε το Διεθνές Σπουδαστικό με φοβερές ταινίες από σπουδαστές από όλο τον κόσμο και το διεθνές. Όλες οι συμμετοχές είναι εξαιρετικές και πραγματικά καλώ τον κόσμο να έρθει και να δει τις προβολές. Αξίζουν τον κόπο. Είναι το καλύτερο Φεστιβάλ στην Ελλάδα και θα το τιμήσουμε όλοι, με ασφάλεια, ώστε η Δράμα να δείξει τον εαυτό της και να το γνωρίσουμε ακόμη περισσότερο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο».

 

«Θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα στην ώρα της»

 

Για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που προετοιμάζεται, καθώς και για την χρηματοδότηση για τη δημιουργία της από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Δεμερτζής σημείωσε: «Η επιπλέον χρηματοδότηση μάς έρχεται αυτές τις μέρες. Εμείς, με τους συνεργάτες μας, δουλεύουμε την πλατφόρμα, διότι θέλει πάρα πολύ χρόνο η προετοιμασία, να ανεβάσουμε τις ταινίες και ό,τι άλλο απαιτείται, ώστε να είναι έτοιμο να προβάλει το Φεστιβάλ. Θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα στην ώρα της, με όλες τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος και άλλες δυνατότητες, όπως τη ζωντανή μετάδοση την τελετή έναρξης και λήξης και ο,τιδήποτε άλλο σημαντικό θα συμβαίνει στο Φεστιβάλ, συνεντεύξεις και κάποια workshop που θα προβληθούν μέσω της πλατφόρμας και της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ».

 

«Σημαντικές συνεργασίες με Πανεπιστήμια της χώρας»

 

Ακόμη, ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε και σε σημαντικές συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι οποίες θα επισημοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Δράμας, αλλά και δική μας, θα έχουμε σημαντικές συνεργασίες –δεν θα μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες- με Πανεπιστήμια της χώρας. Θα έχουμε σημαντικές επισκέψεις στη Δράμα και θα υπογραφούν πράγματα σχετικά με το Φεστιβάλ και τη συνεργασία του Φεστιβάλ Δράμας και του Δήμου Δράμας με Πανεπιστήμια της χώρας, όπου θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το κρατάμε ως έκπληξη για το Δραμινό κοινό. Να ξέρετε ότι έχουμε σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες είναι προ των πυλών. Έχουν συμφωνηθεί τα πάντα και μένει μόνο να τα ανακοινώσουμε με την επίσκεψη των συγκεκριμένων ανθρώπων».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν οι συνεργασίες θα αφορούν τη Σχολή Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Εθνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ο κ. Δεμερτζής ανέφερε: «Και με τη Σχολή Κινηματογράφου, αλλά και με άλλες συνεργασίες που κάνουμε με άλλο Πανεπιστήμιο. Φυσικά για την προβολή της Δράμας και την πολιτιστική μας ανάπτυξη. Συνεργασία με ένα Πανεπιστήμιο της Αθήνας και φυσικά και με το ΕΑΠ. Για όλα αυτά θα μιλήσει και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και θα έρθουν οι συγκεκριμένοι, Πρύτανης και Πρόεδρος, για να επισημοποιήσουμε τη συνεργασία και να τη γνωρίζει και όλος ο κόσμος της Δράμας».

 

«Δεν έχουμε καμία εξέλιξη με την Καπναποθήκη»

 

Τέλος, ο κ. Δεμερτζής ρωτήθηκε και για το αν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με την Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, με τον ίδιο να σημειώνει: «Δεν έχουμε καμία εξέλιξη με την Καπναποθήκη, γιατί ό,τι είχε ανακοινώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, δυστυχώς με την καινούργια Κυβέρνηση δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι, ούτε με το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτούσε, το “ΗΛΕΚΤΡΑ”, που είχε ανακοινωθεί τότε. Αυτή την στιγμή είναι σε μια στασιμότητα. Όχι, δεν το έχουμε διαγράψει. Είμαστε σε μια αναμονή. Αντιλαμβάνεστε όλα είναι πάρα πολύ δύσκολα λόγω κορωνοϊού και έχει επικεντρωθεί η προσοχή της Κυβέρνησης και όλων των επιτελείων των Υπουργείων σε συγκεκριμένα θέματα και στο πως θα λειτουργήσει η χώρα με ασφάλεια, οπότε θεωρώ ότι αυτό έπεται. Φυσικά το κυνηγάμε, παρακολουθούμε τις εξελίξεις κι όταν έχουμε κάτι πιο σημαντικό να σας ενημερώσουμε φυσικά και θα γίνει».