ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Γ. Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό, ζωντανό μνημείο της φύσης»
  • Αικ. Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO: «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει όλα τα εχέγγυα για να ολοκληρωθεί με επιτυχία»
  • Α. Καγιάογλου, Δήμαρχος Παρανεστίου: «Πριν πάμε στην UNESCO, θα πρέπει να ενταχθεί στον ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδος»
  • Δ. Εμμανουλούδης, Καθηγητής – Διευθυντής της έδρας της UNESCO του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος: «Δεν είναι δυνατό μια χώρα με τις ομορφιές της Ελλάδας να μην έχει έστω ένα μνημείο φυσικού κάλλους σε αυτή τη μεγάλη λίστα»
  • Ε. Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Δασών Δράμας: «Αποτελεί το πληρέστερο οικολογικά παρθένο δάσος της Ευρώπης»

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, στην Αθήνα, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενημερωτική εκδήλωση για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού Παρανεστίου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πανεπιστημιακή έδρα της UNESCO Con-E-Ect του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και τον Δήμο Παρανεστίου, σε συνεργασία με Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση είχε ως σκοπό την ενημέρωση για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια ο Δήμος Παρανεστίου, σε συνεργασία με την έδρα της UNESCO του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Δράμας, έτσι ώστε το Παρθένο Δάσος του Φρακτού να λάβει παγκόσμια αναγνώριση, μέσω της ένταξής του στον κατάλογο των Μνημείων της UNESCO. Βέβαια, για να εξεταστεί η υποψηφιότητα, θα πρέπει να προηγηθεί η ένταξη του Παρθένου Δάσους στον εθνικό κατάλογο και για τον λόγο αυτό στην εκδήλωση κλήθηκαν εκπρόσωποι Υπουργείων, ώστε να συμβάλλουν στην προσπάθεια και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η ένταξη στην Ελληνική λίστα. Παράλληλα, παρόντες ήταν και πλήθος θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας της Δράμας, αποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια του Δήμου Παρανεστίου έχει Πανδραμινό χαρακτήρα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Γεωργούλη και τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη. Δια ζώσης χαιρετισμό εκ μέρους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα απηύθυνε ο κ. Σταύρος Σαμουηλίδης.

«Σημαντική η παρουσία του Παρθένου Δάσους Φρακτού από άποψη βιοποικιλότητας»

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά και στη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κα Ολυμπία Αναστασοπούλου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αμυράς έκανε λόγο για «μια ημέρα εξαιρετικά σημαντική, ενδιαφέρουσα και πράσινη, καταπράσινη, όπως είναι και το Παρθένο Δάσος του Φρακτού». Όπως είπε, «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό, ζωντανό μνημείο της φύσης», προσθέτοντας ότι «ενώ ξεκίνησε το παρθένο του κομμάτι, ως έκταση, ήταν οριοθετημένο στα 5.500 στρέμματα, σήμερα η έκταση αυτή, η καρδιά του προστατευόμενου δάσους, φτάνει στα 11.000 στρέμματα, ενώ το καταφύγιο της άγριας ζωής που το περιβάλλει εκτείνεται συνολικά στα 53.000 στρέμματα. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Παρθένου Δάσους Φρακτού στο Παρανέστι στη Δράμα από άποψη βιοποικιλότητας». Ακόμη, ο κ. Αμυράς επεσήμανε ότι «όταν μιλάμε για την κλιματική κρίση, καλό είναι να μιλάμε και για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η βιοποικιλότητα είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος στον αγώνα μας να αντιμετωπίσουμε, να μετριάσουμε και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης». Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε πως «το Δάσος του Φρακτού είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι το δεκάρι το χρυσό, το καλό, από άποψη βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι είναι αδιατάρακτο από ανθρώπινη παρουσία εδώ και δεκαετίες». «Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέσαμε πολύ υψηλά ως προτεραιότητά μας την ένταξη του Δάσους του Φρακτού στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μάλιστα φυσικής κληρονομιάς, που η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε ένα τέτοιο», ανέφερε ο κ. Αμυράς και παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται να γίνουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Παρθένου Δάσους Φρακτού στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους της θεσμικής κοινωνίας της Δράμας, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια. Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον κ. Βασίλη Μποντζώρλο, εκπρόσωπο του Πράσινου Ταμείου, το οποίο χρηματοδοτεί την προσπάθεια σύνταξης φακέλου για την υποψηφιότητα του Παρθένου Δάσους Φρακτού, και με γραπτό μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη.

«Είναι μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη, έχει απαράμιλλο φυσικό κάλλος και εξαιρετική βιοποικιλότητα»

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλίες σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Παρθένου Δάσους Φρακτού, στοιχεία από τον φάκελο της υποψηφιότητάς του για ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τους λόγους για τους οποίους αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχθεί σε εθνικό επίπεδο.

Αρχικά μίλησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, η οποία ανέφερε τα εξής: «Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO τον Νοέμβριο του 2020 απεδέχθη να στηρίξει την πρωτοβουλία του Δήμου Παρανεστίου σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Έδρα UNESCO του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης του Παρθένου Δάσους Φρακτού Παρανεστίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Έκτοτε παρακολουθούμε την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το παρθένο αυτό δάσος είναι μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη, έχει απαράμιλλο φυσικό κάλλος και εξαιρετική βιοποικιλότητα. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στηρίζει την προσπάθεια αυτή, δεδομένου ότι πιστεύει ακράδαντα ότι ενδεχόμενη ένταξη του Παρθένου Δάσους στον διεθνή κατάλογο της UNESCO θα συμβάλλει σημαντικά στη διεθνή προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελώντας εφαλτήριο για περαιτέρω εξωστρέφεια και ανάπτυξη. Στην UNESCO λέμε πολιτισμός, τουρισμός, ανάπτυξη. Είμαι πεπεισμένη ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει όλα τα εχέγγυα για να ολοκληρωθεί με επιτυχία και για τον λόγο αυτό πρέπει να τύχει της συμπαράστασης όλων μας, δεδομένου ότι η χώρα μας στην κρίσιμη συγκυρία που ζούμε έχει ανάγκη διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα και πεδία».

«Πιστεύω θα είμαστε νικητές, γιατί θα είστε πρεσβευτές, αρωγοί και κοινωνοί αυτής της προσπάθειας»

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Δήμαρχο Παρανεστίου κ. Αναστάσιο Καγιάογλου, ο οποίος ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους και υπογραμμίζοντας ότι η επιθυμία του είναι όλοι να στηρίξουν την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Δήμος. Όπως είπε, «έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια, υπογράφοντας μια προγραμματική σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο εδρεύει στην πόλη μας, για να τρέξουμε τη διαδικασία της υποψηφιότητας, να ετοιμάσουμε τον φάκελο, με τον κ. Εμμανουλούδη, Διευθυντή της έδρας της UNESCO». Μιλώντας για τον Δήμο του, ο κ. Καγιάογλου είπε πως «ο Δήμος Παρανεστίου έχει πολύ φυσικό πλούτο, έχει πολλές φυσικές ομορφιές. Έχουμε φράγματα, έχουμε καταρράκτες, έχουμε ιαματικά θερμά λουτρά, έχουμε το Παρθένο Δάσος Φρακτού, έχουμε γεφύρια, τα οποία όλα αυτά είναι μοναδικά και συνθέτουν έναν παράδεισο, που ο κάθε ένας από εσάς θα μπορούσε να έρθει και να ζήσει όμορφα και να απολαύσει και να το μεταφέρει στους υπόλοιπους και να γίνει πρεσβευτής».

«Το Παρθένο Δάσος Φρακτού είναι κάτι μοναδικό, είναι κάτι το οποίο κρύβει πολλά μυστικά, έχει πλούσια χλωρίδα, έχει πλούσια πανίδα» ανέφερε ο κ. Καγιάογλου και τόνισε πως «πρώτα από όλα όμως, πριν πάμε στην UNESCO, θα πρέπει να ενταχθεί στον ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδος, που μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού πρέπει να το κάνουμε πράξη». Όπως υπογράμμισε, «αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να γραφτούμε στον κατάλογο. Να γραφτούμε στη δυνητική λίστα», προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να καθυστερούμε. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο».

Ο Δήμαρχος Παρανεστίου εξήγησε πως η επιτυχία της προσπάθειας «θα φέρει πολλά πράγματα. Θα φέρει επισκεψιμότητα. Θα φέρει βελτίωση των υποδομών – παροχών. Θα φέρει ανάπτυξη. Θα φέρει χρήμα. Θα φέρει σε όλους μας κέρδος. Όχι μόνο για τον Δήμο μας, για τον Νομό μας, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, για όλη τη χώρα μας». «Πιστεύω θα είμαστε νικητές, γιατί θα είστε πρεσβευτές, αρωγοί και κοινωνοί αυτής της προσπάθειας», ανέφερε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Καγιάογλου.

«Το ωραιότερο παρθένο δάσος της Ευρώπης και από τα ωραιότερα του κόσμου»

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Καθηγητή κ. Δημήτρη Εμμανουλούδη, Διευθυντή της έδρας της UNESCO του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συντάσσει τον φάκελο της υποψηφιότητας για το Παρθένο Δάσος Φρακτού.

Ο κ. Εμμανουλούδης χαρακτήρισε την προσπάθεια ως «εθνικό θέμα». Όπως είπε, ο κατάλογος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που είναι ο σημαντικότερος κατάλογος παγκοσμίως, περιλαμβάνει τρεις υποκατηγορίες: «Έχει τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς πολιτισμού, τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς φυσικού κάλλους και τα μεικτού τύπου», Συνεχίζοντας ο κ. Καθηγητής διευκρίνισε πως «πολιτισμού είναι αυτά τα οποία τα έχει δημιουργήσει ανθρώπινος παράγοντας, μεικτού είναι αυτά που έχουν μέσα και φυσικό κάλλος, αλλά και έργα πολιτισμού, και τα φυσικού κάλλους, τα αμιγώς, είναι αυτά τα οποία τα έχει δημιουργήσει η φύση και μόνο. Η χώρα μας έχει 16 ενταγμένα στη λίστα μνημεία πολιτισμού -και είναι απολύτως αναμενόμενο γιατί για την Ελλάδα μιλάμε- ανάμεσα στα οποία είναι Ακρόπολη, Φαιστός, Κνωσός, Μυκήνες, Ολυμπία, Δελφοί κλπ. και οι Φίλιπποι ήταν το τελευταίο που εγγράφηκε το 2016. Έχει δύο ενταγμένα μεικτού τύπου, που είναι τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος και τώρα μάλιστα έχει ξεκινήσει και το Ζαγόρι την προσπάθειά του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Και δεν έχει κανένα φυσικού κάλλους. Κανένα. Ακόμα και οι γειτονικές μας χώρες έχουν. Κι όταν λέω γειτονικές, αυτές που συνορεύουν με εμάς. Οπότε αντιλαμβάνεστε νομίζω πως είναι και εθνικό το ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με τις ομορφιές της Ελλάδας, που τόσα λένε οι ξένοι για εμάς, όχι εμείς, να μην έχει έστω ένα μνημείο φυσικού κάλλους σε αυτή τη μεγάλη λίστα».

Ακόμη, ο κ. Εμμανουλούδης σημείωσε πως «όταν το 2006 μας έγινε η τιμή με την πολύ μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση της κυρίας Προέδρου, της κυρίας Τζιτζικώστα, να μας απονεμηθεί από το Παρίσι, από την UNESCO η έδρα για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και τον οικοτουρισμό στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, είπαμε ότι είναι μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία, καλύτερα δεν γινόταν. Όταν υπάρχει μια έδρα UNESCO σε ένα Νομό και όταν υπάρχει και αυτό το δάσος στον ίδιο Νομό, αντιλαμβάνεστε ότι όλα έδειχναν προς τα που πρέπει να κινηθούμε». Όπως είπε, «το πρώτο που κάναμε, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο της Δράμας ήταν να εξετάσουμε αν πληρούνται τα κριτήρια εκείνα τα οποία θέτει η UNESCO -και θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια-, ώστε να έχει ελπίδες ένας τέτοιος φάκελος. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εξετάστηκαν για πάνω από ένα χρόνο τα κριτήρια αυτά και τα πληροί και με το παραπάνω το Δάσος αυτό». Ο κ. Εμμανουλούδης επεσήμανε πως «μετά από αυτό ετοιμάσαμε τον φάκελο. Ήρθαμε σε επαφή με τα δύο καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, με το Πολιτισμού και με το Περιβάλλοντος, ενημερώσαμε τους Υπουργούς» και πρόσθεσε: «έχουμε συνεχίσει να δουλεύουμε πάνω στον βασικό φάκελο της υποψηφιότητας. Έχουμε φτάσει στο 70% η ομάδα μου κι εγώ κι απλώς τώρα έχουμε σταματήσει στο ότι περιμένουμε το άνοιγμα της δυνητικής λίστας», η οποία είναι ξεχωριστή για κάθε χώρα.

Ο Διευθυντής της έδρας της UNESCO εξήγησε πως «εκεί θα πρέπει να ενταχθεί πρώτα ένα υποψήφιο μνημείο. Να γίνει δηλαδή η αναγνώριση από τη χώρα του ότι αυτό το μνημείο αξίζει και οφείλει να αποτελέσει υποψηφιότητα της χώρας αυτής στο μέλλον και αμέσως μετά, εφόσον η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία συμφωνούν, να το προτείνουν προς αξιολόγηση σε αυτό το πολύ μεγάλο φόρουμ που γίνεται από την UNESCO ανά τακτό χρονικό διάστημα, που αξιολογούνται αντίστοιχα μνημεία από όλο τον πλανήτη». Όπως είπε ο κ. Εμμανουλούδης, «θέλουμε να αποτελέσουμε την πρώτη υποψηφιότητα της Ελλάδας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς φυσικού κάλλους και νομίζω –εδώ θα μου επιτρέψετε να μην είμαι ταπεινός- ότι αυτό το διαμάντι, το οποίο –και σας καταθέτω την άποψή μου ως ένας απλός δασολόγος- είναι πραγματικά ένα διαμάντι, είναι το ωραιότερο παρθένο δάσος της Ευρώπης και από τα ωραιότερα του κόσμου. Δικαιούται να είναι στη λίστα αυτή».

«Είναι το μοναδικό πρωτογενώς παρθένο δάσος στη χώρα μας»

Ο κύκλος των ομιλιών για το Παρθένο Δάσος Φρακτού ολοκληρώθηκε με την Δρ. Έλσα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Δασών Δράμας, η οποία προχώρησε σε μια σύντομη παρουσίαση του Παρθένου Δάσους Φρακτού Παρανεστίου, παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά τα οποία το καθιστούν μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως είπε το Δάσος του Φρακτού καταλαμβάνει έκταση περίπου 119.000 στρεμμάτων και βρίσκεται στο βορειανατολικό άκρο του Νομού Δράμας. Το όνομά του, Φρακτό, καθώς και η παλαιότερη ονομασία «Ζαγκραντένια», οφείλονται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα δάσος φραγμένο γύρω γύρω από βουνοκορφές που έχουν μόνο μία διέξοδο στο νότιο και χαμηλότερο υψομετρικά σημείο του. Η κα Κωνσταντινίδου ανέφερε πως στο Δάσος του Φρακτού υπάρχουν όλες οι ζώνες βλάστησης που συναντάμε στην Ευρώπη και για αυτό η μετάβαση στο Φρακτό αποκαλείται ως ένα ταξίδι από τη Μεσόγειο στη Σκανδιναβία σε πολύ μικρή απόσταση. Ετησίως το δάσος δέχεται 1.500-2.000 επισκέπτες. Ο «πυρήνας» του δάσους, το πιο ανέγγιχτο κομμάτι έκτασης 5.500 στρεμμάτων, ανακηρύχθηκε το 1980 ως Διατηρητέο Μνημείο Φύσης. Ουδέποτε υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση στο συγκεκριμένο κομμάτι, πρόσθεσε η κα Κωνσταντινίδου.

Ακόμη, η Διευθύντρια Δασών Δράμας τόνισε πως «είναι το μοναδικό πρωτογενώς παρθένο δάσος στη χώρα μας» και πρόσθεσε: «Ο αρχικός του πυρήνας έχει μείνει ανεπηρέαστος από τις ανθρώπινες επεμβάσεις, αφενός γιατί βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές, αφετέρου επειδή η τοπογραφική του διαμόρφωση με τις απότομες κλίσεις, το καθιστούν απροσπέλαστο και ακατάλληλο για βόσκηση. Φιλοξενεί ενδημικά και σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας σε απόλυτη αρμονία». Όπως είπε η κα Κωνσταντινίδου, «αποτελεί το πληρέστερο οικολογικά παρθένο δάσος της Ευρώπης», τονίζοντας ότι «χάρη στα αρπακτικά είδη που βρίσκονται στην κορυφή της οικολογικής πυραμίδας (λύκος, αρκούδα και αρπακτικά πουλιά) εξασφαλίζεται η οικολογική ισορροπία στα φυτά και στα φυτοφάγα ζώα».

Με βάση λοιπόν τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία παρουσίασε η κα Κωνσταντινίδου, το Παρθένο Δάσος Φρακτού πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO.