ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΟΕΔΡΩ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Β. ΠΑΛΜΑΣ
Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλης Πάλμας, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Δράμας, για την 63η επέτειο από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο την 1η Απριλίου 1955. Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Υφυπουργός ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη σχετική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας.
Το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Απριλίου ο Υφυπουργός κ. Πάλμας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρο Μιλτιάδη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Δράμας κ. Ζαχαρία Κύζα, επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη.
Ο κ. Πατακάκης καλωσόρισε τον κ. Πάλμα στο γραφείο του και στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Βόρεια Κύπρο, οι συνέπειες της οποίας υφίστανται από το 1973 μέχρι σήμερα, καθώς και στα προβλήματα που δημιουργούνται με την προκλητική επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όσο και στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. – συμπεριφορά που συνιστά παραβίαση ιδίου ευρωπαϊκού εδάφους. Τονίστηκε ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η εξόρυξη των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Α.Ο.Ζ. της, με προοπτική την απόκτηση ενεργειακής αυτονομίας της.
Αναφορά επίσης έγινε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με τον πόλεμο που μαίνεται στην Συρία και την χρήση των ξένων βάσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Ακολούθησε μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την υπέρβασή της, οι οποίες, όπως τονίστηκε, προϋποθέτουν εθνική συνεννόηση στο εσωτερικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό.
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη ακόμα πιο στενής συνεργασίας σε επίπεδο Περιφερειών και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σε τομείς, όπως εμπόριο, πολιτισμός, τουρισμός, ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε θέματα βέλτιστων διοικητικών πρακτικών.
«Δεν συνδέουμε τη λύση του Κυπριακού προβλήματος με τα ενεργειακά»
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ακολούθησε συνέντευξη τύπου των κ.κ. Πάλμα και Πατακάκη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας καλωσόρισε τον Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για μια «πολύ ξεχωριστή ημέρα» και επισημαίνοντας: «Ο Ελληνισμός υποκλίνεται με σεβασμό στους αγώνες των ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για την ένωσή τους με την πατρίδα. Ο Ελληνισμός πραγματικά τιμά αυτή την προσπάθεια η οποία έγινε».
Από την πλευρά του ο κ. Πάλμας ευχαρίστησε τον κ. Πατακάκη για τη συνάντηση, και στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι ο Ελληνισμός σήμερα γενικότερα, περνά κάποιες δύσκολες στιγμές και σε πολιτικό και σε οικονομικό και σε γενικότερο επίπεδο. Για αυτό επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο του ευρύτερου Ελληνισμού. Για να αντιμετωπίσουμε τόσο τους κινδύνους, αλλά και να αρπάξουμε, αν θέλετε, τις προκλήσεις, διότι υπάρχουν και προκλήσεις με την καλή έννοια του όρου, ούτως ώστε να καταφέρουμε να επανακάμψουμε, να καταφέρουμε να πετύχουμε όλα όσα αξίζουν στον Ελληνισμό της Κύπρου και της Ελλάδος. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και χαρούμενος ταυτόχρονα που βρίσκομαι στη Δράμα για να συμμετέχω κι εγώ σε αυτές του εθνικού περιεχόμενου δραστηριότητες».
Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα της Κύπρου και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την τουρκική πλευρά στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων του νησιού, ο κ. Πάλμας επεσήμανε: «Θα πρέπει να έχουμε όλοι αυτοπεποίθηση και κουράγιο και θάρρος για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, τις οποίες κατά διαστήματα, ειδικά οι Τούρκοι, μας δημιουργούν. Εμείς ναι, έχουμε δηλώσει ως Κυπριακή Δημοκρατία πως είμαστε αποφασισμένοι η ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης να συνεχίσει μέχρι τέλους, χωρίς να φοβόμαστε ή να δημιουργούμε αναστολές στους ίδιους μας τους εαυτούς, διότι η Τουρκία, παρανόμως και ως καουμπόι της διεθνούς κοινότητας, μη σεβόμενη κανένα διεθνή κανονισμό και καθόλου το Διεθνές Δίκαιο, προσπαθεί να επιβάλει εκφοβισμούς και πολιτικές, οι οποίες είναι έξω από κάθε λογική και έξω από κάθε διεθνή κανόνα.
Ασφαλώς και υπάρχουν δυσκολίες. Ασφαλώς και δημιουργούνται θέματα. Και αν θέλετε προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα και στις ίδιες τις εταιρείες, με τις οποίες έχουμε υπογράψει τις συμφωνίες για εξόρυξη του φυσικού αερίου. Όμως, εμείς δηλώνουμε και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο και με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος της διεθνούς Κοινότητας, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, με την συμπαράσταση και των συμμάχων μας, για να κάνουμε το καθήκον μας έναντι του κυπριακού λαού και έναντι του ελληνικού γενικότερα».
Ακόμη, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά την απαίτηση που έχουν οι Τούρκοι, εμείς έχουμε σαφή και ξεκάθαρη θέση. Εμείς δεν συνδέουμε τη λύση του Κυπριακού προβλήματος με τα ενεργειακά. Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα ουσιαστικό διάλογο στα πλαίσια των θέσεων του κ. Γκουτέρες, όπως καθορίστηκε πριν 10 μήνες στις συνομιλίες στην Ελβετία. Να συζητήσουμε και να πάμε στη λογική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Και όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, ο εθνικός πλούτος, οι εθνικοί πόροι οι οποίοι θα ανήκουν στο ομοσπονδιακό κράτος και μεταξύ αυτών είναι και τα ενεργειακά, θα διαμοιράζονται δικαίως στις δύο κοινότητες, στα δύο συνιστώντα κρατίδια (όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό), με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζονται και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι και ασφαλώς το ομοσπονδιακό κράτος το οποίο θα προκύψει μέσα από τη συνολική λύση του Κυπριακού. Ως εκ τούτου, η λύση του Κυπριακού δεν συνδέεται με τα ενεργειακά. Να ρθούνε κοντά. Να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να λύσουμε το Κυπριακό κι όταν λυθεί το Κυπριακό θα δούμε πώς διαμοιράζεται, πώς αξιοποιείται, ο ενεργειακός πλούτος.
Εμείς έχουμε κατατεθειμένη πρόταση στο τραπέζι όσον αφορά τα ενεργειακά. Να δημιουργηθεί ένα ταμείο, στο οποίο, αν και εφόσον δεν είναι λυμένο το Κυπριακό, τα έσοδα από αυτές τις εξορύξεις να κατατίθενται σε αυτό το ταμείο και οι Τουρκοκύπριοι, όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό, να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους, οι οποίοι θα διαφυλάττονται από την παραγωγή του φυσικού αερίου και να αξιοποιηθούν όπως εκείνοι κρίνουν για την ανάπτυξη του συνιστώντας κρατιδίου, το οποίο θα προκύψει μέσα από τη λειτουργική άρα και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Θανάσης Σιουτόπουλος