ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ (ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ DRIVE-IN)

 

Με την τελετή λήξης, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, στο Δημοτικό Ωδείο, ολοκληρώθηκε το φετινό 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα περάσει στην ιστορία και θα μνημονεύεται στο μέλλον. Αφενός γιατί αυτή η διοργάνωση ήταν η πρώτη χωρίς τον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή και «ψυχή» του Φεστιβάλ για δεκαετίες, αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο, με τον κ. Γιάννη Σακαρίδη να κάνει ντεμπούτο στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, και αφετέρου γιατί πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συγκυρίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με το Φεστιβάλ να ανταποκρίνεται επάξια σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και να περνάει σε μια νέα εποχή.

Η τελετή λήξης στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» (με την ονοματοδοσία να γίνεται κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης) ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τηρήθηκαν προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και εντός της αίθουσας το κοινό ήταν περιορισμένο, σε αντίθεση με προηγούμενες διοργανώσεις που ο χώρος γέμιζε ασφυκτικά. Βέβαια, παρά την απουσία μέρους του κοινού, ο ενθουσιασμός και το θερμό χειροκρότημα κατά την απονομή των βραβείων δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν. Επίσης, η χρήση της μάσκας ήταν καθολική, με το Φεστιβάλ να έχει φροντίσει για τη διανομή καλαίσθητων πολύχρωμων μασκών με το λογότυπό του, υπήρχε θερμομέτρηση κατά την είσοδο, οι αποστάσεις τηρήθηκαν, τα μικρόφωνα απολυμαίνονταν μετά από κάθε αλλαγή ομιλητή, ενώ κατά την απονομή των βραβείων αυτά παραδίδονταν στους δημιουργούς από συνεργάτιδα του Φεστιβάλ που φορούσε γάντια.

Πάντως, παρότι το Φεστιβάλ διεξήχθη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, διοργάνωση και διοργανωτές κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας εποχής για το θεσμό. Η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, με δυνατότητα παρακολούθησης όλων των ταινιών, αλλά και η ζωντανή μετάδοση διάφορων εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κινηματογραφόφιλο κοινό της χώρας, ενώ η διοργάνωση, πέρα από τους δύο παραδοσιακούς χώρους προβολής (Κινηματογράφος «ΟΛΥΜΠΙΑ» και Δημοτικό Ωδείο), για την αποφυγή του συνωστισμού, «άνοιξε» σε επιπλέον χώρους, το θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρο» και το drive-in στο πάρκινγκ του γηπέδου «Δ. Κραχτίδης».

Φυσικά, ήταν εύλογο, κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών στην τελετή λήξης, να υπάρχουν πλήθος αναφορών στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ με αυτά τα δεδομένα και παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ο κορωνοϊός. Άλλωστε, το Φεστιβάλ της Δράμας ήταν η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης στη νέα… Covid εποχή. Εύλογη λοιπόν, η «ηθική ανάταση που είδαμε στα μάτια του κινηματογραφικού κόσμου», στην οποία στάθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Γιάννης Σακαρίδης, ο οποίος άνοιξε την τελετή λήξης. Επίσης ο κ. Σακαρίδης έκανε λόγο για μια διοργάνωση με ωραίες ταινίες, μεγάλα ταλέντα που θα δούμε στο μέλλον, και φιλίες που δημιουργήθηκαν.

«Κλείνουμε το επόμενο ραντεβού μας για του χρόνου με την ελπίδα να μας προσπεράσει η υγειονομική κρίση», επεσήμανε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος μίλησε και για τον μεγάλο στόχο της ίδρυσης Σχολής Κινηματογραφικών και Δημοσιογραφικών Σπουδών στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, γεγονός το οποίο θα μετατρέψει τη Δράμα σε κέντρο κινηματογραφικών σπουδών στη χώρα μας. Παρών στην τελετή έναρξης ήταν και ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, ο οποίος μαζί με τον κ. Μαμσάκο παραχώρησαν σχετική συνέντευξη τύπου για αυτό το εγχείρημα (λεπτομέρειες στην προηγούμενη σελίδα). Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, καθώς και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης χρηματοδότησης του Φεστιβάλ, με 225.000 ευρώ ετησίως από το Υπουργείο και 50.000 από την Περιφέρεια, για τα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτό το γεγονός στάθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, στο χαιρετισμό του, αναφέροντας πως η Περιφέρεια αναγνωρίζει την ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ενώ επεσήμανε πως το Φεστιβάλ προωθεί την τέχνη και αναδεικνύει νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας παράλληλα τη Δράμα διεθνώς.

Παρών στη τελετή λήξης ήταν και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος εξήρε τη Δράμα, η οποία αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μικρή επαρχιακή πόλη μπορεί να σταθεί επάξια στις προκλήσεις μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, όπως είναι το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, επισκέφτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Δράμα και το Φεστιβάλ της και ανέφερε πως πολλά άλλαξαν από την περσινή του παρουσία. «Μπορεί να μην είναι εδώ ο Αντώνης Παπαδόπουλος, αλλά το όραμά του συνεχίζει να ζει δυναμικά σε όλη τη Δράμα. Όσο για τον κορωνοϊό, δημιούργησε μεν μια δυσκολία, που όμως το Φεστιβάλ την εξέλιξε σε πλεονέκτημα, μέσω της πολύ πετυχημένης πλατφόρμας που εγκαινίασε», ανέφερε ο κ. Γιατρομανωλάκης. Όπως είπε, «ο κινηματογράφος έχει ταλαιπωρηθεί θεσμικά τα τελευταία χρόνια, όμως πιστεύω πως η κινηματογραφική κοινότητα θα αποκτήσει τους θεσμούς που της αξίζει», ενώ ευχήθηκε «του χρόνου οι συνθήκες να είναι καλύτερες για όλους».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής επεσήμανε πως «το μεγάλο στοίχημα ήταν να παρουσιάσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια το πρόγραμμά μας ανανεωμένο. Και μπορεί λόγω των μέτρων να δεχτήκαμε λιγότερους επισκέπτες από την Ελλάδα, και κανέναν από το εξωτερικό, αλλά είχαμε πολύ περισσότερους Δραμινούς θεατές, και μεγάλη αποδοχή της διαδικτυακής μας πλατφόρμας. Μπορεί λόγω της πανδημίας το Φεστιβάλ να μην έγινε όπως ακριβώς το θέλαμε, όμως ανέβασε τον πήχυ και έθεσε τις βάσεις για πιο τολμηρά εγχειρήματα».

Το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανήκει πλέον στο παρελθόν. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς στη Δράμα. Και η φετινή διοργάνωση έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα του παρουσιαστή της τελετής λήξης Βασίλη Τερζόπουλου ότι θα ξαναγκαλιαστούμε, θα ξαναφιληθούμε και θα ανταμώσουμε στις κινηματογραφικές αίθουσες…

 

Θανάσης Σιουτόπουλος