Πώς λειτουργεί η θεραπεία της AstraZeneca

Θετικά νέα έρχονται από το μέτωπο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, με την AstraZeneca να προχωράει σε σημαντικές ανακοινώσεις.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το κοκτέιλ αντισωμάτων της, το πρώτο ενέσιμα χορηγούμενο σκεύασμα προστασίας κατά της Covid-19 πέρα από τα εμβόλια, ανταποκρίθηκε στους κύριους στόχους του σε δοκιμή προχωρημένης φάσης.

Συγκεκριμένα βοήθησε να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρής νόσησης από κορονοϊό ή θανάτου σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία της AstraZeneca

Ενώ τα εμβόλια βασίζονται σε ένα άθικτο ανοσοποιητικό σύστημα για την ανάπτυξη στοχευμένων αντισωμάτων και κυττάρων που καταπολεμούν τη λοίμωξη, το νέο σκεύασμα της AZ, γνωστό ως AZD7442, περιέχει εργαστηριακά κατασκευασμένα αντισώματα σχεδιασμένα να παραμένουν στο σώμα για μήνες ώστε να περιορίζουν τον ιό σε περίπτωση λοίμωξης.

Οι θεραπείες που βασίζονται στην ίδια κατηγορία μονοκλωνικών αντισωμάτων πωλούνται από τις ανταγωνίστριες Regeneron, Eli Lilly και GlaxoSmithKline.

Η θεραπεία της AstraZeneca, η οποία έχει σχεδιαστεί για να διαρκεί αρκετούς μήνες έως ένα έτος, θα μπορούσε να προστατεύσει τα άτομα που δεν έχουν αρκετά ισχυρή ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια λόγω, χημειοθεραπείας ή φαρμάκων μετά από μεταμόσχευση οργάνων.

Το φάρμακο, που χορηγείται σε δύο διαδοχικές ενέσεις, θα μπορούσε επίσης να συμπληρώσει μια σειρά εμβολιασμών για όσους, όπως το στρατιωτικό προσωπικό, χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας τους, δήλωσε η AstraZeneca.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το φάρμακο της Regeneron τον Σεπτέμβριο για χρήση στην πρόληψη του COVID-19 μετά από έκθεση σε μολυσμένα άτομα. Η αίτηση της AstraZeneca αφορά ωστόσο την πρόληψη πριν από οποιαδήποτε έκθεση.

Πηγή: ethnos.gr