ΝΈΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΥ

 

Νέο εργατικό ατύχημα σε λατομείο με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 41χρονου λατόμου μαρμάρου σημειώθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018.

Σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης επισημαίνει πως «με τον πιο οδυνηρό τρόπο αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη, η ίδρυση Γραφείων Επιθεώρησης Λατομείων στο Ν. Δράμας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Καραγιαννίδη έχει ως εξής:

«Ακόμη ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε λατομείο στο Βώλακα Δράμας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του κι άλλος εργαζόμενος.

Με τον πιο οδυνηρό τρόπο αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη, η ίδρυση Γραφείων Επιθεώρησης Λατομείων στο Ν. Δράμας αλλά και στους άλλους νομούς της ΑΜ-Θ, τα οποία θα στελεχωθούν κατάλληλα και θα επωμισθούν τον έλεγχο των επιχειρήσεων και τη συμμόρφωσή τους στην κείμενη νομοθεσία, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από εργατικά ατυχήματα.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 

Ανακοίνωση της Γραμματείας Δράμας του Π.Α.ΜΕ.

 

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από τη Γραμματεία Δράμας του Π.Α.ΜΕ., στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Ένας ακόμη νεκρός εργάτης στη βιομηχανία μαρμάρου της πόλης μας. Αυτή τη φορά σε λατομείο εταιρείας Κινεζικών συμφερόντων. Η γραμματεία Δράμας του Π.Α.ΜΕ. εκφράζει τα θερμά της συλληπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και η καταστρατήγιση των μέτρων υγιενής και ασφάλειας είναι η ουσιαστική αιτία και αυτού του εργοδοτικού εγκλήματος. Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται, οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους, ακριβώς αυτή την αύξηση της κερδοφορίας. Το 6ήμερο στα λατομεία έχει καθιερωθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι ατομικές συμβάσεις είναι πραγματικότητα. Η ίδια η ανάπτυξη του κλάδου βασίζεται στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.

Επιπλέον, η επιθεώρηση μεταλλείων που είναι υπεύθυνη για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον κλάδο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη.

Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση με το ΣΕΒ, στα πλαίσια πάντα της λεγόμενης υγιούς επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά αποθεώνονται από ΕΕ, κυβέρνηση, επιχειρηματίες, ΓΣΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδράνεια των εργαζομένων, ο εφησυχασμός τους, για να εξασφαλίζεται άνετα και χωρίς αντιδράσεις η ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση να κοιτάξουν τις δικές τους ανάγκες και την ικανοποίηση τους. Να συνταχθούν για αυτό με τις ταξικές δυνάμεις στον αγώνα για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγεινής και ασφάλειας που θα τους επιτρέπουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζώη τους».