ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, με θέμα «Προστασία και ενίσχυση των τουριστικών γραφείων & των τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών καθώς και άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων απόλυτα εξαρτώμενων από τον Τουρισμό», απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Η επιστολή του κ. Γεωργιάδη, η οποία κοινοποιείται στους Υφυπουργούς Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, έχει ως εξής:

Αναμφισβήτητα ο κλάδος του Τουρισμού έχει την ανάγκη στήριξης της πολιτείας εξαιτίας της κρίσης Covid19. Όμως δεν μπορεί να περιοριστεί αυστηρά μόνο στο αντικείμενο των ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε και συμφωνείτε ότι μια σειρά από επαγγέλματα παράλληλα της τουριστικής δραστηριότητας και σε σχεδόν απόλυτο βαθμό εξαρτώμενα από αυτήν, έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη και επιπτώσεις που πιθανόν να είναι και ανεπανόρθωτες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παρθούν μια σειρά από ειδικά μέτρα ενίσχυσης αυτών των δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα για τα τουριστικά γραφεία, τις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων και μηχανών καθώς και όλες τις επιχειρήσεις άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων (ενοικίαση σκαφών, ποδηλάτων, κανόε, καγιάκ, αθλητικών δραστηριοτήτων, ξεναγών, οδηγών πεζοπορίας κλπ) θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα όπως:

Έκτακτη ειδική επιχορήγηση τουλάχιστον για τους μήνες Μάιο & Ιούνιο καθώς και για όσο διάστημα εντός του 2020, αποδεδειγμένα τα ακαθάριστα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων είναι κατά 50% μειωμένα.

Επανεξέταση του μέτρου της πληρότητας των τουριστικών λεωφορείων που ισχύει σήμερα (50%) από την στιγμή που στα αεροσκάφη έχει αποφασισθεί αυτή να είναι στο 100%, πράγμα οξύμωρο από την στιγμή που υποχρεωτικά τηρούνται όλα τα υπόλοιπα μέτρα ασφαλείας.

Μείωση του ΦΠΑ στο 13% τουλάχιστον για όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2020. (Ιούνιο – Δεκέμβριο)

Μείωση κατά 50% των τελών κυκλοφορίας των τουριστικών οχημάτων επιβατικών μεταφορών και συμψηφισμό με μελλοντική οφειλή.

Πάγωμα των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες και τους Ασφαλιστικούς φορείς και δυνατότητα επαναρύθμισης αυτών σε βάθος χρόνου.

Κύριοι Υπουργοί

Οι παραπάνω προτάσεις και αιτήματα ανταποκρίνονται στην πραγματική ανάγκη ενίσχυσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ακριβώς για την απόλυτη σχεδόν εξάρτηση τους από τον Τουρισμό. Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι πολύ μεγάλες και η βλάβη για τις επιχειρήσεις πολύ σοβαρή. Ευελπιστώντας να παρθούν ευεργετικά μέτρα προστασίας από την κυβέρνηση και την πολιτεία, είμαστε στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

 

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας