Η ισχυρή βούληση για υλοποίηση του έργου της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου «Ανδρικάκη» σε Κόμβο για τις Οπτικοακουστικές Τέχνες εκφράστηκε στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης στον Δήμο Δράμας, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, του Δημάρχου Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου και εκπροσωπών του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει ο χώρος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε από εκπροσώπους μελετητικών γραφείων η παρουσίαση των μελετών του συγκεκριμένου, οι οποίες εκπονήθηκαν χάρη στην οικονομική συμβολή της εταιρείας Raycap και του αείμνηστου Κώστα Αποστολίδη. Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της εταιρείας Raycap, του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Δράμας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εκφράστηκε η αισιοδοξία από την Υπουργό κ. Μενδώνη ότι το έργο για το στρατόπεδο «Ανδρικάκη» θα ξεκινήσουν σύντομα και μάλιστα η δημοπράτησή του μπορεί να γίνει εντός του 2025. Ουσιαστικά, η πραγματοποίηση της σύσκεψης, για την οποία υπήρξε σχετική πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας, επέλυσε το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου, καθώς για την α’ φάση της κατασκευής του θα διατεθούν 6 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ με την οριστικοποίηση των μελετών, θα προκύψει και το ποσό το οποίο θα χρειαστεί να καλυφθεί από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις της κ. Μενδώνη, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το έργο θα κατασκευαστεί σταδιακά με την α’ φάση να περιλαμβάνει 4 κτίρια στο στρατόπεδο τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πέριξ αυτών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί προβλέπουν προϋπολογισμό για το σύνολο του έργου περίπου 20 εκ. ευρώ. Τελικά επιλέχθηκε η λύση το έργο να υλοποιηθεί σε φάσεις και όχι συνολικά με την Υπουργό Πολιτισμού να εξηγεί ότι «είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα που δεν μπορεί να γίνει όλο μαζί».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με την παραχώρηση του χώρου του στρατοπέδου από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Δράμας, με την κ. Μενδώνη να αναφέρει, στις δηλώσεις της, ότι από τις διοικήσεις Υπερταμείου και ΕΤΑΔ «υπάρχει η απόλυτα θετική διάθεση το στρατόπεδο να παραχωρηθεί στον Δήμο». Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για το στρατόπεδο «Ανδρικάκη» ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, στον Δήμο Δράμας και στην ΕΤΑΔ.

Πριν από την πραγματοποίηση της σύσκεψης στο Δημαρχείο Δράμας, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Βουλευτή κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, του Δημάρχου Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, Αντιδημάρχων του Δήμου Δράμας, στελεχών του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο στρατόπεδο «Ανδρικάκη», όπου ενημερώθηκε από εκπροσώπους των γραφείων που εκπόνησαν τις μελέτες για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και τα έργα που αναμένεται να μεταμορφώσουν τα εγκαταλειμμένα κτίρια σε Κόμβο για τις Οπτικοακουστικές Τέχνες.