Το έργο Διατοπικής Συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων» είναι εγκεκριμένο σχέδιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER τριών εταιρειών, της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε., που λειτουργεί ως επικεφαλής, της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. και της Αναπτυξιακής Σερρών Α.Ε., στα πλαίσια της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Ειδικότερα το έργο έχει ως αντικείμενο την ολιστική θεώρηση ανάπτυξης του κοινού τόπου παρέμβασης και την ενοποίηση, ερμηνεία, ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων και απόδοση κοινής ταυτότητας τόπου με τίτλο «Πεδιάδα Πολιτισμού: Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη».
Ως «Πάρκο Φιλίππων» ορίζεται η τενάγεια και παρατενάγεια περιοχή της πεδιάδας των Φιλίππων, εντός των αυτοδιοικητικών ορίων των Δήμων: Καβάλας, Δράμας, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας). Στο συγκεκριμένο έργο διατοπικής συνεργασίας εντάσσεται όλη η περιοχή παρέμβασης CLLD LEADER των Νομών Καβάλας, Δράμας και Σερρών, με προτεραιότητα στο πεδινό και ημιορεινό της τμήμα.
Στα πλαίσια χρηματοδότησης του έργου, 11μελής δημοσιογραφική αποστολή επισκέφτηκε την περιοχή μας σε ένα τριήμερο ταξίδι φιλοξενίας, γνωριμίας και μύησης χρησιμοποιώντας και εμπνεόμενοι από θέματα όπως: Διόνυσος, Άμπελος, Οίνος, Λαϊκά Δρώμενα Δωδεκαήμερου σε χωριά της Δράμας και Καβάλας, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Μετασχηματισμός.
Στην αποστολή με στόχο την προβολή του μοναδικού χαρακτήρα της περιοχής, συμμετείχαν δημοσιογράφοι μεγάλων αλλά και ειδικών ΜΜΕ, καθώς και bloggers/influencers, οι οποίοι θα προωθήσουν το brand name «Πεδιάδα Πολιτισμού: Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη» και την περιοχή εν γένει, είτε μέσα από τα δημοσιογραφικά μέσα τα οποία εκπροσωπούν, είτε μέσα από τις δικές τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των μέσων τους.
Η διαμονή στην περιοχή της Δράμας την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου περιλάμβανε περιήγηση – ξενάγηση στην πόλη της Δράμας, σε ιστορικά κτίρια της πόλης, όπου με τη βοήθεια της εμβαπτισμένης πραγματικότητας επετεύχθη η μεταφορά σε εικόνες, ανθρώπους και τόπους άλλων εποχών, επίσκεψη στο Σαντιρβάν Τζαμί και στην έκθεση «Αυτοκρατορική Κίνα», επίσκεψη σε οινοποιείο, ξενάγηση και γευσιγνωσία με εδέσματα παρασκευασμένα από τοπικά προϊόντα. Το απόγευμα είχε προγραμματιστεί επίσκεψη στο Μαρμάρινο Σπίτι και την έκθεση Nelly’s. Η ημέρα έκλεισε με συμμετοχή στο δρώμενο των Αράπηδων στο Μοναστηράκι, όπου φιλοξενήθηκαν και ενημερώθηκαν σχετικά από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου.
Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου οι επισκέπτες κινήθηκαν στον Νομό Καβάλας, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας, τα δρώμενα της Νικήσιανης, γευμάτισαν σε έργο του LEADER Ν. Καβάλας και το βράδυ επισκέφτηκαν την Πετρούσα και τα δρώμενα της περιοχής.
Τέλος, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, η περιήγηση ξεκίνησε με συμμετοχή στα δρώμενα του Ξηροπόταμου, όπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία του δρώμενου και την τοπική παράδοση και στη συνέχεια η 11μελής αποστολή αναχώρησε για τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων και το Βαπτιστήριο της Λυδίας.
Η δημοσιογραφική αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα με τις πιο θερμές εντυπώσεις από το υπέροχο οδοιπορικό που ακολούθησαν, γεμάτο πανέμορφες εικόνες, γεύσεις και μοναδικές εμπειρίες. Έμειναν κατευχαριστημένοι τόσο από τα δρώμενα και τον τόπο, όσο και από την ζεστή φιλοξενία και το εξαιρετικό φαγητό συνοδευόμενο από τοπικά κρασιά.