ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑ

· «Μεγάλες οι ευθύνες της για την ανεμελιά και την έλλειψη σχεδίου κατά της πανδημίας»

· «Ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ και της κοινωνίας που πλήττεται»

 

Τις μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης με την παντελή έλλειψη σχεδιασμού στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ανέδειξε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε συνέντευξή του στο τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Star Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Ξανθόπουλος, στηλίτευσε την επικοινωνιακή εκμετάλλευση του εμβολίου από την Κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Μιλώντας για τα Κέντρα Υγείας Προσοτσάνης και Νευροκοπίου, τα οποία επισκέφθηκε πρόσφατα, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο καιρό της πανδημίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εργαζόμενοι μέσω του ΟΑΕΔ που δεν είναι μόνιμοι.

Είπε ακόμη ότι:

-Στο Κ.Υ. Νευροκοπίου, που καλύπτει μια άκρως επιβαρυμένη περιοχή, μολονότι υπάρχει η δυνατότητα λήψης μοριακών τεστ, δεν υλοποιείται, γιατί η εταιρεία μεταφοράς των δειγμάτων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δεν έχει τις τυπικές προδιαγραφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Νευροκόπι να μην έχει γρήγορα τα αποτελέσματα των τεστ.

-Στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου που έχει πολλούς θανάτους σε σχέση με τον πληθυσμό υπάρχουν δύο ασθενοφόρα αλλά όχι το προσωπικό που θα τα οδηγήσει και θα τα στελεχώσει.

«Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά δείγματα της “ανεμελιάς” και της έλλειψης σχεδίου, με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Για το εμβόλιο και την στάση της Κυβέρνησης, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

-Το εμβόλιο νίκη της επιστήμης. Είναι η άμυνα της κοινωνίας απέναντι στον κορωνοϊό. Για να λειτουργήσει θα απαιτηθεί καιρός. Επομένως και η ενίσχυση του ΕΣΥ και τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών, αλλά και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, θα αποτελέσουν μαζί με το εμβόλιο τη ζώνη άμυνας της ανθρωπότητας απέναντι στον κορωνοϊό.

-Αν έχει περγαμηνές αυτή η Κυβέρνηση είναι κυρίως στο επικοινωνιακό επίπεδο. Είδαμε να έρχονται οι πρώτες δόσεις εμβολίου με τιμές αρχηγού κράτους. Η επικοινωνιακή αυτή εκμετάλλευση φοβάμαι ότι αποτελεί το φύλλο συκής για την

Κυβέρνηση που δεν έχει οργανωμένο και επεξεργασμένο σχέδιο. Θα είναι καταστροφικό να περάσει η αντίληψη ότι είμαστε στο τέλος της πανδημίας, όπως έγινε μετά το τέλος του πρώτου κύματος.

-Στη Δράμα βιώσαμε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Πάνω από 300 οι νεκροί τον τελευταίο τρίμηνο. Εδώ δεν ήταν στατιστικό μέγεθος. Ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Φίλοι, γείτονες. Αυτό δημιουργεί νέφος φόβου και ανασφάλειας στην πόλη.

-Μιλάω για ευθύνες της Κυβέρνησης γιατί μεταξύ Μαΐου-Οκτωβρίου, αμέλησε και δεν έκανε τις προετοιμασίες που απαιτούνταν, δεν πήρε τα μέτρα που έπρεπε. Οι πολιτικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας παραμένουν στο ακέραιο.

-Ο μοριακός αναλυτής ήρθε στο Νοσοκομείο της Δράμας, πολλές βδομάδες αργότερα, με πρωτοβουλία του τοπικού Βουλευτή της Ν.Δ. κι ενώ μέχρι τότε καθυστερούσαν επί μέρες τα αποτελέσματα των τεστ.

-Τι απέγινε το θέμα με το οξυγόνο και την αναβάθμιση παροχής τους στο Νοσοκομείο της Δράμας; Δεν έφταιγε η υποδομή αλλά η παράλειψη να καλύψουμε έγκαιρα το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ακόμη δεν έχει γίνει η αναβάθμιση του συστήματος παροχής την οποία επικαλέσθηκε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου.

Για τις επιπτώσεις στην οικονομία:

-Η οικονομία είναι για να υπηρετεί την κοινωνία. Θα ανοίξει όταν το επιτρέψουν οι επιστήμονες. Όμως πρέπει να προβλέψουμε μέτρα προστασίας της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων, της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό τον κόσμο εκπροσωπούμε.

–Η κατάσταση στην οικονομία είναι τραγική. Ζητάμε, να μην είναι επιστρεπτέα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Να επιδοτηθεί το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος της εργασίας.

-Πομφόλυγα περιωπής το click away, δεν αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

-Εμείς αφήσαμε γεμάτα ταμεία. Το μαξιλάρι των 37 δις είναι στην ευχέρεια της χώρας.

Για τις Φυλακές Δράμας: Είναι έτοιμα όλα, αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και ενάμιση χρόνο για να λειτουργήσουν, παρ’ ότι έχει στα χέρια της την προκήρυξη των θέσεων. Τίποτα δεν έχει γίνει επίσης και για τη σύνδεση με την Εγνατία.