Είναι δυνατή η πώληση μαρμάρων από απόσταση; Η απάντηση είναι καταφατική, καθώς οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου επέτρεψαν στην «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της πανδημικής κρίσης, όπως η αναστολή των εμπορικών εκθέσεων και τα επιχειρηματικά ταξίδια. Η μαρμαροβιομηχανία με έδρα τη Δράμα, που εξάγει το 90% της παραγωγής της, εμφάνισε το 2020 κύκλο εργασιών της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ το 2019. Σύμφωνα με τα βασικά οικονομικά μεγέθη που γνωστοποίησε πρόσφατα η εταιρεία, πέρυσι τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση της τάξεως του 15%, έναντι του 2019.
Το μεγαλύτερο μέρος των μεγεθών αυτών, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» Χριστόφορος Παυλίδης, προήλθε από διαδικτυακές πωλήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας παρουσίαζαν στους υποψήφιους αγοραστές, μέσω φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, τα προϊόντα, δηλαδή περίπου 40 διαφορετικά είδη μαρμάρων και φυσικών πετρωμάτων. «Οι διαδικτυακές πωλήσεις ενδέχεται να απαιτούν τον διπλάσιο χρόνο σε σχέση με αυτές που γίνονται μέσω φυσικής παρουσίας, αλλά η αξιοποίηση της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία της επωνυμίας μας, επέτρεψε στην εταιρεία να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας», σημειώνει ο κ. Παυλίδης.
Τη φετινή χρονιά, η «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» ολοκληρώνει επενδύσεις 24 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν την απόκτηση πάγιου εξοπλισμού και μηχανημάτων επεξεργασίας, ενώ η εταιρεία, τον Φεβρουάριο του 2020, εξαγόρασε έναντι τιμήματος 15 εκατ. ευρώ την Dionyssomarble Bulgaria, θυγατρική, με έδρα τη Σόφια, της Ελληνικής Εταιρείας Γρανιτών. Ως αποτέλεσμα, η μαρμαροβιομηχανία της Δράμας απέκτησε τα δύο μεγαλύτερα λατομεία εξόρυξης του ασβεστολιθικού υλικού Vratza (limestone) στη Βουλγαρία, που έχουν δυναμικότητα 60.000 τόνων. Ευρύτερα, με την κίνηση αυτή, όπως σημειώνει ο κ. Παυλίδης, η εταιρεία επιτυγχάνει τον στόχο της για απόκτηση των μεγαλύτερων λατομείων σε όλες τις γειτονικές χώρες και διαχειρίζεται, πλέον, 11 λατομεία σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Βουλγαρία.
Στον τομέα της ενέργειας, όπου δραστηριοποιείται, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» ολοκλήρωσε την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 42 MW στον Δήμο Σιδηροκάστρου Σερρών. Πρόκειται για επένδυση 42 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μέρος του συνολικού πλάνου ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 60 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς 65 MW.
Η διοίκηση της «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» διαβλέπει σταθεροποίηση κατά τη φετινή χρονιά, εκτιμώντας ότι η ασιατική αγορά, που απορροφά το μεγαλύτερο τμήμα των εξαγωγών ελληνικού μαρμάρου, ομαλοποιείται. Η εταιρεία, που φέτος συμπληρώνει 40 δεκαετίες δραστηριότητας, διαθέτει στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, το μάρμαρο Ariston στη Δράμα, το ημίλευκο κρυσταλλικό μάρμαρο Kavala στην Καβάλα, ενώ τα μάρμαρα της εταιρείας συναντώνται σε εμβληματικά κτίρια, όπως το εμπορικό κέντρο στην περιοχή Burj του Ντουμπάι, οι reflection towers στη Σιγκαπούρη, o ουρανοξύστης στον αριθμό 280 της Park Αvenue της Νέας Υόρκης και ο ουρανοξύστης Lotus στην Ντόχα του Κατάρ.
Πηγή: stonenews.eu