ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, σχετικά με την καθυστέρηση αντιμετώπισης από την Πολιτεία της μη διαχειρίσιμης πλέον αύξησης του ενεργειακού κόστους για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, αναφέρονται τα εξής:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 με τηλεδιάσκεψη εκτάκτως, και λόγω της μεγάλης οικονομικής πίεσης που ασκείται στις Δ.Ε.Υ.Α. από την μη διαχειρίσιμη πλέον αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, διαμαρτύρεται έντονα για την καθυστέρηση αντιμετώπισης της κατάστασης από την Πολιτεία, ενώ η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. πρώτη από όλους τους θεσμικούς φορείς ανέδειξε το πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το Δ.Σ. της Ένωσης αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων μετά και την παροχή από την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν κατά την σύσκεψη στις 5 Απριλίου με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο ενεργειακό πρόβλημα των Δ.Ε.Υ.Α. μερών τόσο από τα Υπουργεία όσο και από την Αυτοδιοίκηση.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ελπίζει ότι οι αποφάσεις αυτές θα δώσουν βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του υπέρογκου ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. για το οποίο οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη. Αυτός, εξάλλου, είναι ο λόγος που δεν επιθυμούν να μεταφέρουν το κόστος στους πολίτες, διότι εκτός από το ότι υπηρετούν την κοινή ωφέλεια, θεωρούν ότι δεν είναι δίκαιο οι πολίτες εν μέσω γενικότερων ανατιμήσεων να αναλάβουν ένα κόστος που δεν τους αναλογεί. Για τους πολίτες, άλλωστε, ζήτησε και την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6%.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι για να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει:

  1. Να αυξηθεί αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2022 όπως έγινε με άλλους κλάδους, η επιδότηση ώστε να καλυφθεί το κόστος που δημιουργήθηκε από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
  2. Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021 για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.
  3. Για τις Δ.Ε.Υ.Α., τους φορείς οι οποίοι επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες, που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση “χώρου” στο δίκτυο.
  4. Να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και δράσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προσδοκά ότι η Πολιτεία σε εύλογο χρονικό διάστημα και με βάση όλες τις συζητήσεις που διεξήχθησαν και τις προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., θα λάβει τις αποφάσεις που θα συμβάλουν στο να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. και να αποκτήσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. ενεργειακή αυτάρκεια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της για να διασφαλισθεί ότι οι πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν καθαρό και υγιεινό νερό, προσιτό σε όλους, και καθαρό περιβάλλον».

Παράλληλα, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. εξέδωσε και άλλη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα και λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας, και είναι λόγω των εγκαταστάσεών τους ενεργοβόρες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα χρέη και να καταρρεύσουν με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας μας.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. μέσω του θεσμικού τους οργάνου, της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., κι επειδή δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους πολίτες με αυξήσεις των τιμολογίων νερού, ζητούν από την Πολιτεία την άμεση επιδότηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά όπως έγινε με άλλους κλάδους, για να καλυφθεί το αυξημένο ενεργειακό τους κόστος έως ότου κατακτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια με δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Επίσης, η μείωση του ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6% που ζητά η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από το 2020, θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας».