ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟ, Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, Α. ΚΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Μ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

  • Ομαδική προσπάθεια με εξωστρέφεια από όλους τους φορείς για ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχής
  • Χρήση καινοτόμων εργαλείων, εισροή κεφαλαίων και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

 

Συνέντευξη τύπου για τη νεοσύστατη Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας παραχώρησαν την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 οι συμμετέχοντες σε αυτήν κ.κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου, Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Μανόλης Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας. Να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Ιουνίου στο γραφείο του Δημάρχου Δράμας, ενώ στον ίδιο χώρο παραχωρήθηκε και η συνέντευξη τύπου.

Η Επιτροπή θα αναλάβει δράση, έτσι ώστε μέσα από ευρεία συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση του τουριστικού προϊόντος του Νομού και όχι αποσπασματικά όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Μέσα από αυτή την ομαδική προσπάθεια, όπως επισημάνθηκε, θα επιχειρηθεί η ακόμη καλύτερη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχής. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν καινοτόμα εργαλεία, ενώ η στόχευση περιλαμβάνει την εισροή κεφαλαίων, αλλά και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ. Μαμσάκος, στις δηλώσεις του, ανέφερε τα εξής: «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας. Ενημερώνουμε ότι την πενταμελή επιτροπή αποτελούν ο Δήμαρχος Δράμας ως Πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς και οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και ο Μανόλης Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας, ως μέλη.

Σε αυτή τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύνταξη σχετικού κανονισμού, η συγκρότηση μιας ευρείας Επιτροπής με μέλη εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιών, η επικοινωνία, που πρέπει να έχει αυτή η προσπάθεια, με αρμόδια Υπουργεία και φορείς Τουρισμού, καθώς και η κατάθεση ολοκληρωμένων σχεδίων και προτάσεων προς εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης. Επίσης ετοιμάζεται ένα μεγάλο, ολοκληρωμένο σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης όλου του Νομού που θα αποτελεί τον οδηγό σημαντικών έργων. Έχουμε αποφασίσει επίσης ότι στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ευρεία δημοσιότητα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η απαραίτητη διαβούλευση με την αποδοχή και συνέργεια όλων των φορέων.

Ξεκινάμε όλοι μαζί ενωμένοι, να δούμε τουριστικά το Νομό και όχι μεμονωμένα ο κάθε Δήμος και ο κάθε φορέας ξεχωριστά, έτσι ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, γιατί ο Νομός Δράμας έχει μοναδικές τουριστικές ομορφιές και πρέπει να τις αναδείξουμε».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Θεωρώ ότι η συγκρότηση αυτής της πενταμελούς επιτροπής ήταν κάτι που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια σε επίπεδο Νομού Δράμας. Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ταυτόχρονα τους συναδέλφους στην Επιτροπή, το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων, τον Δήμαρχο Δράμας, αλλά και τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής.

Πάρθηκε μια πρωτοβουλία. Δεν έχει σημασία για εμάς ποιανού ήταν. Σημασία έχει ότι βρέθηκε ο κοινός τόπος, το κοινό σημείο, να μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό που έχει ο τόπος μας. Ο τόπος μας έχει πράγματα που δίνουν προστιθέμενη αξία στο σύνολο του Νομού κι αυτά πρέπει να μπουν σε μια κοινή πλατφόρμα και να τα αναπτύξουμε από εδώ και πέρα. Νομίζω ότι οφείλουμε να το κάνουμε για τις γενιές που έρχονται. Οφείλουμε να το κάνουμε γιατί έχουμε πλέον μια πείρα όλοι μας, την οποία μέχρι τώρα δεν την μεταφράσαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι η δύναμη εν τη ενώσει θα φέρει αποτελέσματα.

Το τουριστικό προϊόν που έχει ο Νομός είναι σημαντικό και δεν έχει αναδειχτεί τα προηγούμενα χρόνια όπως του αξίζει. Νομίζω ότι θα μπούμε στη διαδικασία παρουσίασης πραγμάτων και θα κριθούμε από το αποτέλεσμα».

Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, σημείωσε: «Το Επιμελητήριο Δράμας συμμετέχει με μεγάλη χαρά στην Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί ακριβώς σε μια ενιαία προσέγγιση της αντιμετώπισης του ζητήματος του Τουρισμού. Η διάσταση του Τουρισμού για την περιοχή μας είχε ανέκαθεν μια αποσπασματική αντιμετώπιση από τους φορείς. Νομίζω ότι είναι η ώρα να προχωρήσουμε ενιαία σε μια συγκεκριμένη πρόταση, συγκροτημένη.

Το Επιμελητήριο Δράμας είναι εδώ για συμβάλλει με τις γνώσεις του στα ζητήματα που αφορούν και στα θέματα των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά που αφορούν κυρίως στη νέα προσέγγιση και στη νέα μορφή που πρέπει να δώσουμε στις ενέργειές μας για το τουριστικό προϊόν. Η καινοτομία, η έρευνα και η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οποιαδήποτε ενέργειας που πρέπει να κάνουμε και του οποιουδήποτε σχεδίου που πρέπει να χαράξουμε.

Είμαστε εδώ και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς σε αυτή την κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας ενιαία την πρόταση για μία εφαρμογή η οποία θα έχει ουσιαστικά και οικονομικό αποτέλεσμα. Η Δράμα δεν μπορεί να μένει μόνο στην παραδοσιακή προσέγγιση των πραγμάτων. Πρέπει να προχωράει διαφορετικά. Επομένως, το Επιμελητήριο Δράμας είναι ακριβώς εδώ να συμβάλλει με τους άλλους φορείς σε αυτή την κατεύθυνση».

Στις δηλώσεις του ο κ. Καλλίας είπε: «Ως άνθρωποι του τουρισμού ή ως επιχειρήσεις του τουρισμού γίνεται αντιληπτό ότι η εξωστρέφεια η οποία διακατέχει τα μέλη αυτής της Επιτροπής, τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλο, αλλά και τον Στέφανο Γεωργιάδη, ως Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, μας δίνει μια ώθηση εμάς τους επιχειρηματίες, τον κλάδο ο οποίος αναπτύσσει και αναδεικνύει τον τουρισμό, να πάμε ένα βήμα παραπάνω.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτήν εδώ την Επιτροπή. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε, έτσι ώστε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο έχει η περιοχή της Δράμας, η Π.Ε. Δράμας. Να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα και το μέλος της Επιτροπής, ο Μανόλης Χατζόπουλος, μέσω της Αναπτυξιακής, ούτως ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τον Τουρισμό της Δράμας και όχι μόνο. Να δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, αλλά να αναπτυχθεί και με την εισροή επενδύσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα μας πάνε στην επόμενη μέρα.

Για εμάς είναι πάρα πολύ μεγάλο το στοίχημα το οποίο βάζουμε ως μέλη σε αυτήν την Επιτροπή και νομίζω ότι είναι ένα βήμα για να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα, όταν ακόμα το Υπουργείο σήμερα σχεδιάζει το πώς θα πάει στην επόμενη ημέρα, εμείς ήδη το έχουμε κάνει. Τα συγχαρητήριά μου στους ανθρώπους που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους λοιπούς φορείς, ούτως ώστε από κοινού να σχεδιάσουμε για να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε σε 3, 4, 5 χρόνια, με ένα ωραίο και στρατηγικό σχεδιασμό για να αναδείξουμε την πόλη μας».

Τέλος, ο κ. Χατζόπουλος, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε, ανέφερε: «Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίησή μου για την επιλογή να συμμετέχει και η Αναπτυξιακή, δι’ εμού, στην εν λόγω Επιτροπή. Αυτό εμμέσως αναγνωρίζει το έργο, το οποίο παράγουμε χρόνια τώρα στην ύπαιθρο της Δράμας και στην ανάπτυξη του Τουρισμού. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε ο συνδετικός κρίκος, ο οποίος θα μεταφέρει κεντρικές στρατηγικές που θα διαβουλεύονται και θα πληροφορούνται οι αιρετοί και οι ειδικοί του κλάδου, το Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων, και θα προσπαθήσουμε τις εν λόγω στρατηγικές να τις κάνουμε βατό μήνυμα για τους τοπικούς επιχειρηματίες, παραγωγούς. Ιδιαίτερα τώρα που η χώρα φαίνεται να σχεδιάζει να επενδύσει συστηματικά στις λεγόμενες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Εκεί, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τον ορεινό χώρο και τον πεδινό, τον παραγωγικό, της Δράμας για να συνδέσουμε τον Τουρισμό με τα τοπικά προϊόντα και να έχουμε προστιθέμενη αξία.

Ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρύς. Φιλοδοξούμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε μια δημιουργική συμμετοχή, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλους τους φορείς και τα πλεονεκτήματα του Νομού και προσπαθεί να το μετουσιώσει σε εκπαίδευση του πληθυσμού, των επαγγελματιών, των φορέων και σε εφαρμογή μέσω επενδύσεων. Ελπίζουμε σε 5, 6, 7 χρόνια να δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».