ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο του έργου «Καθαρισμός από απορρίμματα και μπάζα του ποταμού Νέστου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ
  • Επιστολή προς το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε να γίνουν διπλωματικές ενέργειες προς τη βουλγαρική πλευρά

 

Το πρόβλημα του διασυνοριακού φαινομένου ρύπανσης του ποταμού Νέστου δεν είναι καινούργιο. Πρόκειται για μια διαχρονική κατάσταση, η οποία αποτελεί σημαντική απειλή για ένα υδάτινο οικοσύστημα διεθνούς σημασίας. Μάλιστα κατά περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο να επιπλέουν απορρίμματα στον ποταμό Νέστο, δημιουργώντας μια αποκρουστική εικόνα, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Εργασία… συν».

Ο βασικός λόγος δημιουργίας του προβλήματος είναι τα σημαντικά ρυπαντικά φορτία που εισέρχονται στον ποταμό Νέστο από την πλευρά της Βουλγαρίας, απειλώντας το οικοσύστημα και δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τη βιοποικιλότητα, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα του ποταμού. Το φαινόμενο της ρύπανσης του ποταμού Νέστου με εισαγόμενα από τη Βουλγαρία στερεά αστικά απορρίμματα παρουσιάζει ιδιαίτερη ένταση κυρίως στους οικισμούς των Ποταμών, των Παπάδων, του Σιδηρονέρου και σε περιοχές που βρίσκονται στη ζώνη κατάκλισης της τεχνητής λίμνης του Υ/Η φράγματος της ΔΕΗ.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, το οποίο παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν, δεν έχει επιλυθεί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το θέμα, τον Φεβρουάριο του 2014, απασχόλησε και την υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της ελληνικής Βουλής.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η Περιοχή γύρω από το Νέστο χαρακτηρίζεται από το μεγάλο φυσικό πλούτο του μοναδικού παραποτάμιου δάσους στην Ελλάδα, το οποίο είναι γνωστό ως «Μεγάλο Δάσος», καθώς και από τους υγροβιότοπους στο Δέλτα του Νέστου, η σημασία του οποίου έχει αναγνωριστεί από διάφορες διεθνείς συνθήκες, μεταξύ των οποίων και η συνθήκη Ramsar. Παράλληλα, η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από τη σημαντική και σπάνια ορνιθοπανίδα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Παπαδόπουλος έθεσε το θέμα στο Υπουργείο Εξωτερικών

 

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος έθεσε το θέμα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο προς την πλευρά της Βουλγαρίας, έτσι ώστε η γείτονα χώρα να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του κ. Παπαδόπουλου προς το Υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία 31 Μαΐου 2021, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…Μέχρι σήμερα παρόλες τις ενέργειες που τυχόν έχουν γίνει από τις αρμόδιες –γι’ αυτό το διασυνοριακό φαινόμενο ρύπανσης- αρχές, όπως αποδεικνύεται στην πράξη δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα λύση στο πρόβλημα αυτό.

Δεδομένου λοιπόν ότι:

α) η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους της περιοχής και δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί,

β) ενέχει κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και

γ) υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους Δραμινούς πολίτες και ιδιαίτερα στους κατοίκους της Παρνέστιας παραμεθορίου περιοχής, στην οποία το ποτάμι δίνει ζωή (άρδευση, χρήση στην κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός),

Παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να γίνουν οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες στη γείτονα χώρα Βουλγαρία, δεδομένων και των υποχρεώσεών της ως μέλος της Ε.Ε. ώστε άμεσα να προβεί τουλάχιστον στα παρακάτω:

1. Εντοπισμό και καταγραφή των πηγών ρύπανσης (θέση, είδη και ποσότητες αποβλήτων)

2. Άμεσες ενέργειες και μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

3. Χρονοδιάγραμμα μέτρων για την οριστική επίλυση του φαινομένου

και να ενημερώσει επίσημα την ελληνική πλευρά για τις ενέργειες…».

 

Πρόταση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο του καθαρισμού του Νέστου με 200.000 ευρώ

 

Βέβαια, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος δεν κινήθηκε μόνος προς το εξωτερικό (μέσω του ΥΠΕΞ) για την επίλυση του προβλήματος, αλλά φρόντισε να ληφθούν και οι ανάλογες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αναλάβουν δράση και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Ιούλιο, υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο του έργου «Καθαρισμός από απορρίμματα και μπάζα του ποταμού Νέστου»,

προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Η σχετική προεργασία έγινε από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Είχε προηγηθεί σχετική σύσκεψη για το θέμα, μέσα στον Ιούνιο, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, με συμμετοχή του κ. Παπαδόπουλου και εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και της ΔΕΗ, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Δράμας.

Το έργο αφορά στη συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αναχωμάτων και τον καθαρισμό από απορρίμματα, μπάζα και βλάστηση της κοίτης του ποταμού Νέστου. Η σκοπιμότητα του έργου, όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση, είναι «1. Η προστασία του Περιβάλλοντος σε ένα σπουδαίο υδάτινο οικοσύστημα, τον ποταμό Νέστο, 2. Η προστασία του Εναλλακτικού Τουρισμού της περιοχής».

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά αφενός τον καθαρισμό από απορρίμματα, μπάζα και βλάστηση της κοίτης του που θα γίνει στα πρανή την περίοδο που η στάθμη των νερών του ποταμού θα είναι χαμηλή δηλ. η κοίτη θα είναι αβαθής και τα σκουπίδια θα μαζευτούν στα πρανή και αφετέρου τη συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αναχωμάτων, η οποία θα γίνει τοπικά, σε τμήματα που χρειάζονται ανύψωση των αναχωμάτων για αντιπλημμυρική προστασία.