Ένας μήνας γεμάτος πολιτισμό, τέχνη και επιστήμη με πρωταγωνιστή το μάρμαρο

 

Στην καρδιά του ελληνικού μαρμάρου, το Κάτω Νευροκόπι Δράμας, γεννιέται το Marble Peak! Έξι Έλληνες και διεθνείς γλύπτες μαρμάρου φιλοτεχνούν έργα εμπνευσμένα από την έννοια του συνόρου. Η θεματική της δράσης θέτει τον παλμό της καλλιτεχνικής δημιουργίας και διαμορφώνει το παράλληλο πρόγραμμα. Ένας μήνας γεμάτος μάρμαρο, πολιτισμό, τέχνη και επιστήμη!

Το Marble Peak αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς μαρμαρογλυπτικής δημιουργίας, στην καρδιά του ελληνικού μαρμάρου, το Κάτω Νευροκόπι Δράμας.

Στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, θα βρεθούν 6 Έλληνες και διεθνείς γλύπτες μαρμάρου υπό τη μορφή καλλιτεχνικής φιλοξενίας (residency) για να φιλοτεχνήσουν στο διάστημα ενός μήνα τα έργα τους. Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα καταφθάσουν από τις διάφορες χώρες ως εκπρόσωποι τους. Συγκεκριμένα στο Marble Peak συμμετέχουν: ο Giorgie Cpajak από τη Σερβία, ο Viktar Kopach από τη Λευκορωσία, η Nilhan Sesalan από την Τουρκία, ο Ciprian Hopirtena από τη Ρουμανία, ο Kamen Tanev από τη Βουλγαρία ενώ την ελληνική συμμετοχή εκπροσωπεί ο Οδυσσέας Τοσουνίδης.

Η έννοια του συνόρου απαρτίζει την κεντρική θεματική της δράσης και θα θέσει τον παλμό της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το όριο που θέτει την απόσταση ανάμεσα σε ανθρώπους και λαούς, η ανθρώπινη απόσταση με την ατέρμονη διόγκωσή της από την έναρξη της πανδημίας και μια προσπάθεια ερμηνείας όλων αυτών από τους καλλιτέχνες. Ο χώρος και χρόνος σε μια απόλυτη συνδιαλλαγή.

Η δράση Marble Peak πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Emphasis, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης και την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας. Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 / Ώρα 12:00

Δρ. Λασκαρίδης Κωνσταντίνος, διευθυντής ΔΟΠΜΕ του Ε.Α.Γ.Μ.Ε

Η συμβολή του Εργαστηρίου ΛΙΘΟΣ της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στην απόδοση σήμανσης CE και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του «Ελληνικού Διακοσμητικού Πετρώματος»

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 / Ώρα 12:00

Βασιλική Π. Πουλιούδη, Αν. Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας

Η Διονυσιακή λατρεία στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας στο διάβα των αιώνων

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 / Ώρα 12:00

Δρ Αναστασία Γκαδόλου, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Η κινητικότητα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, τεχνών και επιστημών από τον 8ο έως τον 1ο αι. π.Χ.

Όλες οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Ν. Δημαρχείου Κάτω Νευροκοπίου.

Παράλληλα με το Συμπόσιο Γλυπτικής του Marble Peak θα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τόσο για τα σχολεία του νομού όσο και για μεμονωμένες ομάδες παιδιών. Για πληροφορίες και για κράτηση θέσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στο [email protected]

Λόγω περιορισμών COVID-19 οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες υγειονομικές οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φέρουν μάσκα μαζί τους και να τηρούν την υγιεινή των χεριών.