ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 και για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον στράφηκε στη συζήτηση πριν από την ημερήσια διάταξη, η οποία διήρκεσε περίπου 3 ώρες.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για μια σειρά από έργα που υλοποιεί ή προγραμματίζει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας στα όρια του Δήμου Δράμας, ενώ προχώρησε και σε κατάθεση προτάσεων, ζητώντας τη συνεργασία όλων των Δήμων του Νομού, του Δήμου Δράμας συμπεριλαμβανομένου, με την Αντιπεριφέρεια σε μια σειρά ζητημάτων. Όπως εξήγησε με την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας ξεκινά ο κύκλος μιας σειράς επισκέψεών του σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού, όπου θα παρουσιάζονται αντίστοιχα οι παρεμβάσεις της Π.Ε. σε κάθε Δήμο. Μάλιστα, πολλές φορές στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως αναφέρεται μόνο σε έργα που έχουν πηγή χρηματοδότησης και όχι γενικά σε όλα τα έργα που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν.

Πάντως, δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ήταν η τελευταία που πραγματοποιήθηκε με αυτό τον τρόπο, καθώς την ίδια ημέρα, Δευτέρα 9 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση που έκανε για τον κορωνοϊό ανέφερε μια σειρά από νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων ήταν και η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης. Ως παράδειγμα μάλιστα ανέφερε τα Δημοτικά Συμβούλια.

Φυσικά, το θέμα του κορωνοϊού τέθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης των προημερήσιας διάταξης θεμάτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν τοποθετημένα δύο αντισηπτικά.

 

Τα έργα της Π.Ε. Δράμας στα όρια του Δήμου Δράμας

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, λαμβάνοντας το λόγο, αρχικά εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρίσκεται σε έναν χώρο που του γεννά αναμνήσεις. Άλλωστε, ο κ. Παπαδόπουλος για χρόνια ήταν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας, με πολλές θητείες ως Αντιδήμαρχος, ενώ στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο ήταν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου. Όπως είπε, ως Αντιπεριφερειάρχης θα προσπαθήσει να διεκπεραιώσει όσα περισσότερα ζητήματα μπορεί, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν έχει μαγικές ικανότητες, καθώς πέρα από όσα σχεδιάζονται για το μέλλον του τόπου, γίνονται προσπαθούν να ξεμπλοκαριστούν ζητήματα τα οποία εδώ και χρόνια είχαν βαλτώσει.

Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε τις αναφορές του στα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στα όρια του Δήμου Δράμας από τη δυτική και την ανατολική είσοδο της πόλης. Όσον αφορά την περιοχή της διασταύρωσης Ξηροποτάμου, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, πως ήδη υπάρχει ανάδοχος εργολάβος και ο ίδιος ευελπιστεί πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της χρονιάς. Επίσης, στην ίδια περιοχή, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της Περιφέρειας, σχεδιάζεται η βελτίωση ασφαλτόστρωσης από τη διασταύρωση Ξηροποτάμου μέχρι τη διασταύρωση της ΒΙ.ΠΕ. και μέχρι τη διασταύρωση Μυλοποτάμου. Για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ενημέρωσε πως ήδη υπάρχει μελέτη για την πεζοδρόμηση και την πλήρη ένταξη της περιοχής, η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όσον αφορά την ανατολική είσοδο της Δράμας, ένα έργο ύψους 19 εκ. ευρώ, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε πως συντάσσονται οι κτηματολογικοί πίνακες και θα ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις, οι οποίες είναι ύψους 1,3 εκ. ευρώ. Οι βελτιώσεις στις εισόδους της πόλης θα συνεχιστούν και στον κόμβο της Αθηναϊκής, όπου θα εξαλειφθούν τα φανάρια, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως έχει ήδη κατατεθεί πρόταση 700.000 ευρώ και ο ίδιος πιστεύει ότι θα τύχει χρηματοδότησης.

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην κατασκευή νηπιαγωγείου στο Ξηροποτάμο, όπου μέσα στο καλοκαίρι θα «ανοίξει» η πρόσκληση για να ακολουθήσουν η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση, καθώς και στα αντιπλημμυρικά έργα στο χείμαρρο κατάντη Καλλιφύτου, όπου προς το φθινόπωρο προγραμματίζεται η υλοποίηση έργων ύψους 4,2 εκ ευρώ. Επίσης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, συνέχισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, θα τεθεί το θέμα της βελτίωσης του οδοστρώματος (και κυρίως της τοποθέτησης προστατευτικών μπαρών σε επικίνδυνα σημεία) στο δρόμο προς Σιδηρόνερο και Σκαλωτή, ύψους 1,3 εκ. ευρώ, ενώ θα γίνει και ο δρόμος που συνδέει τον Νικοτσάρα με τον Καλό Αγρό.

Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην Κοινότητα Κουδουνίων και για παρεμβάσεις (ομβροπλατείες, ομβροδεξαμένες-ποτίστρες) στον Ξηροπόταμο, όπου παράλληλα, μέσα από το έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, θα γίνει βελτίωση και δασικού δρόμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη στο Νοσοκομείο της Δράμας, καθώς, όπως επεσήμανε, πέρα από τα 5,5 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου εξωτερικά, υπάρχει προέγκριση για ακόμη 2 εκ. για την αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων. Βέβαια, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στις βασικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τόνισε πως η Π.Ε. Δράμας λαμβάνει πρωτοβουλία, ώστε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκριθεί η χρηματοδότηση 10 θέσεων επικουρικών γιατρών με 500 ευρώ μηνιαίως για ένα χρόνο αρχικά (60.000 ευρώ ετησίως) και εν συνεχεία και για τον επόμενο. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, έκανε έκκληση προς όλους τους Δήμου ώστε να συμβάλλουν στην προσπάθεια για να αποκτήσει το Νοσοκομείο όλες τις ειδικότητες γιατρών.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε τη συνεργασία όλων των Δήμων της Π.Ε. Δράμας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. είναι η δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα, η συνεργασία για καθαρισμό δρόμων από τα 8μηνα των Δήμων, η προγραμματική σύμβαση για διάθεση 1 μηχανήματος διαγράμμισης στους Δήμους και η δεντροφύτευση του περιφερειακού με 4.000 δέντρα, η οποία μεταφέρθηκε για αργότερα λόγω κορωνοϊού.

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του κ. Παπαδόπουλου το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων, αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι προχώρησαν σε επισημάνσεις, παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις για έργα που μπορούν να υλοποιηθούν από την Π.Ε. Δράμας.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την παρουσία του και τόνισε πως αναπτύχθηκε «ένα πλήρες σχέδιο χρηματοδότησης έργων για τη Δράμα», προσθέτοντας πως υπάρχει πραγματική συνεργασία Δήμου και Αντιπεριφέρειας.

 

Ολοκληρώθηκαν οι απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου

 

Όσον αφορά το θέμα του κορωνοϊού, αναπτύχθηκαν συμβουλές προστασίας από γιατρούς Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε γνωστό, από την Αντιδήμαρχο, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αναστασία Τόλιου ότι ολοκληρώθηκαν οι απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου, ενώ σειρά παίρνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, με την απολύμανση του Κολυμβητηρίου να προγραμματίζεται για το προσεχές Σάββατο. Επίσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Γιώργος Δεμερτζής ανέφερε πως έχει γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του Δημοτικού Ωδείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2019 αναβλήθηκε, για να αποφευχθεί η συνάθροιση κοινού.

 

«Τρεις φορές ζήτησα συγγνώμη»

 

Κατά τη διάρκεια των προημερησίας διάταξης θεμάτων τέθηκε από αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης η αναφορά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δοξάτου και Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρη Δαλακάκη για την Αντιδήμαρχο του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του κ. Δαλακάκη και της κ. Παπαζώτου, ο κ. Δαλακάκης, ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου ανέφερε, απευθυνόμενος προς την Αντιδήμαρχο: «σέβομαι το πρόβλημά σας και δεν θα σας κάνω επίθεση», αναφερόμενος προφανώς σε προσωπικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας τέθηκε το ζήτημα, με Δημοτικούς Συμβούλους μάλιστα να ζητούν είτε την παραίτηση του κ. Δαλακάκη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα είτε την αποπομπή του από τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο.

Απαντώντας, ο κ. Δαλακάκης ανέφερε πως δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να προσβάλλει τη συνάδελφο του και για αυτό όταν αντιλήφθηκε την ενόχλησή της, ζήτησε ακαριαία τρεις φορές συγγνώμη. «Δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να προβάλλω τη συνάδελφό μου», πρόσθεσε. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος έκανε λόγο για ξεκάθαρη θέση από τον κ. Δαλακάκη και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν διαπραγματεύεται τη σχέση που έχει με την κ. Παπαζώτου.