Αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου και ώρα 21.00
της Πολύνας Γ. Μπανά
δικηγόρου, συγγραφέα
Στο πλαίσιο της φετινής, 29ης Γιορτής Βιβλίου που διοργανώνεται από βιβλιοπωλεία της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής της, υπό την αιγίδα του Δήμου Δράμας, κατά την τρέχουσα περίοδο από 15 έως και 23 Ιουλίου 2023, στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης, θα πραγματοποιηθεί αύριο (Τετάρτη) το βράδυ και ώρα 21.00, μία διαφορετική λογοτεχνική βραδιά και, συγκεκριμένα, ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο υπό το γενικό τίτλο «Πόλεμος πατήρ πάντων;» και με τη συμμετοχή επτά (7) συνολικά συντελεστών, του οποίου την ιδέα και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης καθώς και την επιμέλεια αυτής έχει η υποφαινόμενη. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, την οποία θα προλογίσει η γράφουσα, οι Μαίρη Βαμβακίδου, Ελίζα Κύρου, Τάσος Πούλιος, Βιολέττα Στυλιανίδου και Χρήστος Χαρακόπουλος θα διαβάσουν, με ερμηνευτικό τρόπο, αντιπροσωπευτικά διηγήματα και ποιήματα από τη συλλογική έκδοση «ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ; Ένα ανθολόγιο για την ειρήνη» της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, ενώ ο Μάριος Σαμδάνης θα παρεμβάλλεται μουσικά στην ερμηνευτική ανάγνωση, τραγουδώντας. με τη συνοδεία κιθάρας, εμβληματικά, ελληνικά και ξένα τραγούδια για την ειρήνη.
Η συλλογική έκδοση «ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ; Ένα ανθολόγιο για την ειρήνη», στην οποία βασίζεται το εν λόγω αναλόγιο, μόλις κυκλοφόρησε από την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Απρίλιος 2023) και η πρώτη παρουσίασή της έγινε κατά τη διάρκεια της φετινής, 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στο περίπτερο που η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης διατηρούσε σε αυτήν. Στην έκδοση συμμετέχουν σαράντα εννέα (49) συνολικά λογοτέχνες από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, μέλη της Εταιρίας, με ισάριθμα ποιήματα και πεζά κείμενά τους και, μεταξύ αυτών, και η υποφαινόμενη με ένα διήγημά της. Αφορμή και -ικανή- αιτία για την έκδοση του συγκεκριμένου ανθολόγιου στάθηκε ο πόλεμος που εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία, ο οποίος «…οδηγεί σε μια ακόμα αιματοχυσία και στον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από τις εστίες τους…» όπως αναφέρεται σχετικώς και στον πρόλογο του βιβλίου, τον οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, ποιητής Βαγγέλης Τασιόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το συγκεκριμένο ανθολόγιο ξεχωρίζει για τη συλλογική, λογοτεχνική σημασία και αξία του, καθώς συγκεντρώνει ένα σημαντικό μέρος του λογοτεχνικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης και, ευρύτερα, της Βόρειας Ελλάδας, ενώ, συγχρόνως, διακρίνεται αφενός για το εξαιρετικά νευραλγικό και επίκαιρο θέμα του και αφετέρου για τις αισθητικές επιμέλεια και αρτιότητά του, οι οποίες ενισχύονται, έτι περαιτέρω, από το αυτό καθαυτό το γεγονός ότι την έκδοση κοσμούν φωτογραφίες του διακεκριμένου και βραβευμένου φωτογράφου, Δημήτρη Τοσίδη.
Όλως πληροφοριακά δε, όσον αφορά στην ίδια την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, επί λέξει, στον πρόλογο του ανθολόγιου:
«Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο με έντονη δράση, πλούσιο έργο και σοβαρή παρουσία στα λογοτεχνικά πράγματα και τη δημόσια ζωή της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης μακεδονικής ενδοχώρας. Ιδρύθηκε από αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους της Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας της ευτύχησε να συμπεριλάβει στους κόλπους τους σημαντικότερους λογοτέχνες της πόλης. Ιδρύθηκε το 1962, αφού είχε προηγηθεί μια διακήρυξη της θέλησης πνευματικών ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, στην οποία τονιζόταν: «η ανάγκη διευρύνσεως της ολοένα αυξανόμενης έντασης του λογοτεχνικού παλμού της πόλης υπέρ της γενικώτερης πνευματικής προόδου και η οργάνωση της ευρύτερης προβολής του μέσα από το «πρόσωπο» ενός λογοτεχνικού σωματείου», ώστε οι λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης «να αποκτήσουν ένα, κοινωνικά εμφανέστερο παρόν και να προχωρήσουν ακόμα σε θετικώτερες διεκδικήσεις πνευματικές ή πρακτικώτερες, κατά τις ανάγκες της ώρας». Την διακήρυξη αυτή υπέγραψαν στις 8 Ιουνίου του 1961 οι: Τηλέμαχος Αλαβέρας, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Θ. Βαφόπουλος, Τάκης Π. Γκοσιόπουλος, Γιώργος Δέλιος, Χρυσάνθη Ζιτσαία, Πάνος Θασίτης, Γιώργος Θέμελης, Αχιλλέας Καλεύρας, Ζωή Καρέλλη, Ηλίας Π. Κατσόγιαννης, Γιώργος Κιτσόπουλος, Κλείτος Κύρου, Παρασκευάς Ι. Μηλιόπουλος, ΜπάμπηςΝίντας, Χρήστος Ντάλιας, Αλεξάνδρα Παραφεντίδου, Ρούλα Παπαδημητρίου, Σαράντος Παυλέας, Νίκος Γαβριήλ Πε- ντζίκης, Πέτρος Σ. Σπανδωνίδης και Βασίλης Φράγκος.
Η Ε.Λ.Θ. στα εξήντα και πλέον χρόνια ζωής με διαρκή παρουσία κατάφερε να αναδειχτεί ως μια από τις σημαντικότερες συλλογικότητες συγγραφέων στην Ελλάδα στοχεύοντας πάντοτε στην ανάδειξη και καταξίωση της λογοτεχνίας και των ελληνικών Γραμμάτων, καθώς επίσης και στην περιφρούρηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών της Εταιρίας και γενικότερα των λογοτεχνών. Στις τάξεις της εντάχθηκαν άνθρωποι που άφησαν το αποτύπωμά τους στα ελληνικά γράμματα, άνοιξαν δρόμους και καθόρισαν τη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία. Εμείς σήμερα ακολουθούμε τους δρόμους που εκείνοι χάραξαν σε μια δυναμική πορεία δημιουργώντας και παρεμβαίνοντας. Η αδιάλειπτη παρουσία και η πλούσια δράση της Ε.Λ.Θ. την ανέδειξαν ως πολιτιστικό φορέα πανελλαδικής εμβέλειας απολύτως αναγνωρίσιμο…».
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι ο τίτλος «ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ;» του εν λόγω ανθολόγιου και, κατ’ ακολουθίαν, του ιδίου του μουσικοθεατρικού αναλόγιου αποτελεί μία ευθεία αναφορά στην κλασική φράση του Ηράκλειτου «πόλεμος πάντων μέν πατήρ ἐστι, πάντων δέ βασιλεύς», η οποία, ως γνωστόν, σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι πατέρας και κυρίαρχος των πάντων (στη ζωή του ανθρώπου). Το δε ερωτηματικό που στον τίτλο προστίθεται στο τέλος της συγκεκριμένης φράσης-ρήσης, εκλαμβάνεται, ευνοήτως, ως σαφής και κατηγορηματική αμφισβήτηση αυτής σήμερα.
Εξυπακούεται πως προσκαλούμε όλους τους δραμινούς συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν την αυριανή μουσικοθεατρική εκδήλωση, ενώνοντας τις φωνές τους μαζί μας, σε ένα ηχηρό, αντιπολεμικό μήνυμα.