Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επί της ουσίας “αποτρέπει” τους πολίτες από μία τέταρτη δόση καθώς δεν έχουν αποδειχτεί τα οφέλη για τους νεότερους.

Σε μια σχετικά μικρή ομάδα συμπολιτών μας φαίνεται να αφορά η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό. Κι αυτή είναι μία ομάδα που για κάποιους δικούς της λόγους, θα ήθελε να εμβολιαστεί με μία δεύτερη αναμνηστική δόση. Τονίζεται δε ότι έτσι κι αλλιώς ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με την ανάγκη για μια επιπλέον δόση, και χθες στην ανακοίνωσή της, απλά αναφέρει ότι όποιος θέλει με δίκη του πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με το γιατρό του, μπορεί να κάνει εμβόλιο.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμη και αν κάποιος θέλει να κάνει 4η δόση και είναι στην νέα αυτή ηλικιακή ομάδα, θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν ήδη. Δηλαδή ότι ισχύει για την τέταρτη στους 60 και άνω, ισχύει και για τους νεότερους που επιθυμούν να εμβολιαστούν και πάλι.

Ποιοι δυνητικά μπορούν να κάνουν

Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση λήψης 4ης δόσης για περίπου 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών. Άρα από τους λίγο πάνω από τα 5 εκατομμύρια πολίτες που είχαν κάνει 3 δόσεις, απομένουν περίπου 3 εκατομμύρια. Από αυτά είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες κάτω από 30 ετών αλλά επίσης και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν ήδη νοσήσει.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες για την 4η δόση σε άτομα άνω των 60 ετών “Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης, δεν συστήνεται η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης”, αυτό σημαίνει ότι οι νέοι δικαιούχοι για 4η δόση δεν ξεπερνούν το 15-20% του πληθυσμού.

Μπερδεμένοι οι πολίτες

Η ανακοίνωση για άνοιγμα της πλατφόρμας για 4η δόση την ερχόμενη Δευτέρα 27/6, προκάλεσε σύγχυση στους πολίτες.

Την περιρρέουσα σύγχυση ενέτειναν και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Σε τηλεοπτικό διάλογο στο Mega, οι δηλώσεις της όχι μόνο δεν έπεισαν, αλλά προκάλεσαν νέα ερωτήματα.

“Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60, που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν” σημείωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι η ίδια, ως γιατρός, δεν θα σύστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός εάν ένιωθε φοβισμένος.

Θέση στο ζήτημα πήρε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα social media, ότι η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση. Όπως υπογράμμισε: «Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο».

Πηγή: news247.gr