Σε κοινή ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τον επιστημονικό κόσμο της Δράμας η πληροφορία μέσω του ΕΟΔΥΥ και των ΜΜΕ, ότι ο Νομός Δράμας βρίσκεται μαζί με άλλους 4 Νομούς της χώρας στην χαμηλότερη θέση σε αριθμό εμβολιασθέντων κατά του covid – 19, αρκετά κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Δυστυχώς φαίνεται να έχουμε διαγράψει από την μνήμη μας, τους θανάτους των συμπολιτών μας και τις καταστάσεις που βιώσαμε στην πόλη, το νοσοκομείο και γενικά στην δραμινή κοινωνία κατά το 2ο κύμα της πανδημίας. Λησμονούμε ίσως ότι πίσω από τους στεγνούς αριθμούς υπάρχουν πραγματικές απώλειες συμπολιτών μας.

Θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε συνυπευθυνότητα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, τόσο οι πολίτες όσο και οι φορείς αυτής της πόλης και του Νομού. Ως δύο επιστημονικοί σύλλογοι του Νομού, Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, συντασσόμαστε, από την ώρα που κατέστη εφικτός, υπέρ του εμβολιασμού και θεωρούμε ότι υφίστανται εκείνες οι προϋποθέσεις, υγειονομικές και νομικές, προκειμένου ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός για όλους τους υγειονομικούς ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία εργάζονται αλλά και από το φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, στον οποίο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ιδιαίτερα οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν ιδιαίτερα αυξημένο καθήκον λήψης μέτρων ώστε να μην καθίστανται οι ίδιοι φορείς κινδύνων, καθώς εργάζονται σε περιβάλλον και υπό συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς.

Εν καιρώ πανδημίας το «ατομικό συμφέρον» όπως το αντιλαμβάνονται οι «αρνητές», δεν μπορεί να επιβάλλεται στο συμφέρον του συνόλου. Όταν δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη ως πολίτες, αυξάνουμε αυτόματα την διασπορά και την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων. Το εμβόλιο δεν μας προφυλάσσει μόνο, άλλα διακόπτει αποτελεσματικά και την αλυσίδα της διασποράς. Η υπεράσπιση της προσωπικότητας και της ελευθερίας του ατόμου, δεν μπορεί να φτάνει σε σημείο να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα όταν αυτή απειλείται σε ύψιστο βαθμό. Εκτός από τα ατομικά δικαιώματα, υπάρχουν και τα κοινωνικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των πολλών που σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτό να κινδυνεύουν, χάρη στην ιδιωτική βούληση και την αμετροεπή προάσπιση του «εγώ».

Το μήνυμα που αγωνιωδώς στέλνουμε σήμερα σε όλους τους πολίτες είναι ένα: «Εμβολιαστείτε άμεσα, εμπιστευτείτε τους ειδικούς και τους επιστήμονες, οι μεσαιωνικές αντιλήψεις, δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη κοινωνία». Το κράτος σήμερα παρέχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη, εάν δεν εκμεταλλευτούμε αυτή την δυνατότητα θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

«ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ».

Στοίχημα όλων μας που θα πρέπει να κερδηθεί είναι, το αρνητικό ρεκόρ της Δράμας σήμερα, να γίνει αύριο θετικό, τιμώντας την μνήμη όσων χάθηκαν από την πανδημία χωρίς να έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν όπως εμείς.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΑΜΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γεώργιος Γεωργιάδης

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΑΜΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αναστάσιος Πούλιος