ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
Το Επιμελητήριο Δράμας στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου TEAWAY (Οι δρόμοι του Τσαγιού) συμμετείχε στις εκπαιδευτικές επισκέψεις του στη Ξάνθη στις 26 & 27 Φεβρουαρίου και 6 & 7 Μαρτίου στην Τραπεζούντα, της Τουρκίας. Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις αποτελούν μέρος της έρευνας που το κάθε Επιμελητήριο – Εταίρος στο έργο καλείται να ολοκληρώσει. Αντικείμενο των εκπαιδευτικών αυτών επισκέψεων αποτελεί η παρουσίαση των καλών πρακτικών στην καλλιέργεια και επεξεργασία του τσαγιού στην χώρα φιλοξενίας τους καθώς προσδίδουν και σημαντική πληροφορία στους ερευνητές του έργου για την ολοκλήρωση της αντίστοιχης έρευνας αγοράς για το τσάι στη περιοχή τους.
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο της Ξάνθης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εταιρεία τυποποίησης του τσαγιού του βουνού και εταιρεία παραγωγής σαπουνιών με αρωματικά αιθέρια έλαια. Την δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε το peer review όπου και παρουσιάστηκε αναλυτικά ο τομέας της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών στην χώρα, παρουσιάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την καλλιέργεια αυτών και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν στην καλλιέργεια τσαγιού στην χώρα από την κ. Χατζηβαρύτη Ιώ, εξωτερική συνεργάτη του Επιμελητηρίου Δράμας για το έργο TEAWAY. Τέλος, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια ακόμα παρουσίαση καλής πρακτικής στο τομέα της αξιοποίησης των αρωματικών φυτών ως πηγή αιθέριων ελαίων και έγινε ιδιαίτερη ανάλυση της δυναμικής που παρουσιάζει η χλωρίδα της περιοχής και το εύρος των αξιοποιήσιμων αρωματικών φυτών που αυτή διαθέτει.
Την εκπαιδευτική συνάντηση της Ξάνθης ακολούθησε αυτή της Τραπεζούντας στις 6 και 7 Μαρτίου του 2019. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, οι εταίροι του έργου είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν: νεοσύστατο εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης μαύρου, πράσινου και λευκού τσαγιού, την κρατική εταιρεία και βασική παραγωγό τσαγιού στην χώρα και ακόμα μια εταιρεία τσαγιού με κατοχυρωμένη, πατέντα καινοτομίας για την συσκευασία του βιολογικού της τσαγιού. Η επίσκεψη συνεχίστηκε με την περιήγηση στον Βοτανικό κήπο της περιοχής Rize όπου εκτίθενται όλα τα ήδη αρωματικών φυτών που φύονται στην περιφέρεια της Τραπεζούντας και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σε ένα ακόμη εργοστάσιο παραγωγής τσαγιού στην περιοχή Surmene. Την επόμενη ημέρα της διοργάνωσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Τραπεζούντας παρουσιάστηκαν τα προβλήματα και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του τσαγιού από την σύμπραξη του εταιρικού σχήματος και την προώθηση αυτού ως προϊόντος με ονομασία προέλευσης την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Στέφανος Γεωργιάδης
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας