Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τη συμμετοχή 146.635 μελών του κόμματος. Για την ανάδειξη νέου Προέδρου θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, καθώς κανείς εκ των υποψηφίων δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία του 50%+1. Στον δεύτερο γύρο, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, θα αναμετρηθούν ο κ. Στέφανος Κασσελάκης και η κ. Έφη Αχτσιόγλου, οι οποίοι κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον α’ γύρο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών σε όλη τη χώρα (στο 98%) έχουν ως εξής:

Στέφανος Κασσελάκης 45,04%

Έφη Αχτσιόγλου 36,21%

Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,77%

Νίκος Παππάς 8,7%

Στέφανος Τζουμάκας 1,29%

 

Τα αποτελέσματα στον Νομό Δράμας

 

Στον Νομό Δράμας συμμετείχαν στις εκλογές 854 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ψήφισαν: 854

Άκυρα/Λευκά: 4

Έφη Αχτσιόγλου 45,41% (386 ψήφοι)

Στέφανος Κασσελάκης 36,23% (308 ψήφοι)

Ευκλείδης Τσακαλώτος 12% (102 ψήφοι)

Νίκος Παππάς 5,62% (48ψήφοι)

Στέφανος Τζουμάκας 0,7% (6 ψήφοι)

Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πρώτα από όλα, οι δύο πρώτες θέσεις στον Νομό Δράμας είναι αντίστροφες σε σχέση με το πανελλαδικό αποτέλεσμα, καθώς σε τοπικό επίπεδο πρώτη ήρθε η κ. Αχτσιόγλου και δεύτερος ο κ. Κασσελάκης, με ποσοστά μάλιστα που είναι περίπου αντίθετα για τον καθένα σε σχέση με αυτό που έλαβαν στο σύνολο της χώρας. Το γεγονός αυτό πιθανόν συνδέεται με την επιλογή του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον Νομό Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου να στηρίξει την κ. Αχτσιόγλου στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου του κόμματος.

Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζει σε τοπικό επίπεδο το ποσοστό του κ. Τσακαλώτου, το οποίο στον Νομό Δράμας είναι κατά περίπου 50% αυξημένο σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Ενδεχομένως αυτή η διαφοροποίηση να προέρχεται από τη στήριξη του πρώην Βουλευτή του κόμματος στον Νομό κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, ο οποίος ανοιχτά και διαχρονικά στέκεται στο πλευρό του κ. Τσακαλώτου.