Επιχείρηση συσπείρωσης στην ΝΔ – Τι δείχνουν οι αριθμοί – Το στοίχημα των ψήφων και οι περιοδείες Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, πορεύεται προς δεύτερες εκλογές και στο κυβερνητικό επιτελείο θα ξεκινήσουν αυτές τις μέρες να σχεδιάζουν τη στρατηγική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο στόχος της ΝΔ είναι τριπλός: να μην χάσει από τις 2.403.918 ψήφους που πήρε, δεύτερον να μπορέσει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους της το 2019 που ενδεχομένως δεν την ψήφισαν και τρίτον να απευθύνει κάλεσμα σε ψηφοφόρους που δεν την έχουν ψηφίσει ποτέ να το πράξουν τώρα. Στην πραγματικότητα, ο στόχος του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι να διατηρήσει το ποσοστό που απέσπασε την Κυριακή, αλλά τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων. Στη ΝΔ θέλουν να «φρενάρουν» φαινόμενα χαλαρότητας και εφησυχασμού, αλλά και τυχόν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς κάποιοι ψηφοφόροι μπορεί να σκεφτούν να το στηρίξουν, προκειμένου να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, έως και σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον «εκλογολόγο» του Μεγάρου Μαξίμου Θεόδωρο Λιβάνιο και την αντίστοιχη ομάδα. Πάνω στα δεδομένα που θα προκύψουν και αποτυπώνουν τα σημεία, όπου η ΝΔ πρέπει να εστιάσει, ώστε να σιγουρέψει την πολιτική της επικράτηση, θα χαραχτεί η εκλογική στρατηγική για τις δεύτερες εκλογές. «Προφανώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά ξεκινάμε από την αρχή», λέει στο protothema.gr στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη που μετέχει στους εκλογικούς σχεδιασμούς.
Περιοδείες και… αυτοσυγκράτηση
Ως το τέλος της εβδομάδας και με δεδομένη την άνεση χρόνου λόγω των συνταγματικών διεργασιών, τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ θα «κλειδώσουν» τον χάρτη περιοδειών του κ. Μητσοτάκη που αναμένεται να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα. Στο μικροσκόπιο θα μπουν περιοχές, όπου ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόλαβε να πάει στην παρελθούσα προεκλογική περίοδο, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα, όπου σε κάποιους νομούς η ΝΔ απέσπασε ποσοστά κάτω από τον εθνικό της μέσο όρο. Μια παράμετρος, επίσης, που θα τεθεί υπό αξιολόγηση είναι η αντιμετώπιση των κομμάτων στο δεξιότερο φάσμα, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου η Ελληνική Λύση και η Νίκη αποσπούν ως άθροισμα ένα ικανό ποσοστό.
Κρίσιμο, πάντως, για τον κ. Μητσοτάκη είναι το πολιτικό ύφος των στελεχών του κόμματος. Το μήνυμα που έχει δοθεί προς άπαντες είναι ότι απαιτείται αυτοσυγκράτηση και να μην εμφανιστούν ως αλαζόνες.
Κινητοποίηση βουλευτών
Μια κρίσιμη παράμετρος που έχει να αντιμετωπίσει η καμπάνια της ΝΔ είναι η απουσία του σταυρού σε αυτές τις εκλογές, καθώς αυτός λειτούργησε ως κίνητρο προσέλευσης για πολλούς ψηφοφόρους. Υπό αυτό το πρίσμα, θα εξεταστούν και τρόποι αξιοποίησης των βουλευτών του κόμματος, ιδίως αυτών που εκλέγονται με άνεση στις περιφέρειες τους και δεν έχουν άγχος για τις επόμενες εκλογές. Όταν αποκρυσταλλωθεί το πρόγραμμα περιοδειών του κ. Μητσοτάκη, είναι πιθανό να προκύψει και ένα πρόγραμμα περιοδειών από κλιμάκια βουλευτών του κόμματος, προκειμένου να καλύψουν περιοχές που δεν θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της ΝΔ.
Σταυροδοσία με… μητσοτακικό κριτήριο
Η αποκρυστάλλωση των βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται, πάντως, αναδεικνύει και μια ακόμα πραγματικότητα: σε αρκετές περιοχές υπήρξαν εσωτερικές ανατροπές, καθώς πολλοί βουλευτές, αλλά και νέοι υποψήφιοι, βρέθηκαν σε εκλόγιμη θέση ωθούμενοι και από πολίτες που δεν ψηφίζουν «αυστηρά» ΝΔ, αλλά κατά βάση Κυριάκο Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, βουλευτές που πριμοδοτήθηκαν το κλίμα πολιτικού imperium του πρωθυπουργού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτιά του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Α’ Αθηνών, αλλά και αυτή της Σοφίας Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών και ο Γιώργος Κώτσηρας στη Δυτική Αττική. Στον Δυτικό Τομέα εμφανίζεται επίσης να εκλέγεται η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, ενώ καλό πλασάρισμα έκανε στην Α’ Πειραιώς η Δόμνα Μιχαηλίδου. Στη Β’ Πειραιώς Γιώργος Βρεττάκος, Μιχάλης Λιβανός και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος υποσκελίσαν τον Γιάννη Τραγάκη, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία έκανε την έκπληξη ο φαρμακοποιός Θανάσης Παπαθανάσης που μπήκε «σφήνα» στον Μάριο Σαλμά και τον Κώστα Καραγκούνη. Στην Αχαϊας η Χριστίνα Αλεξόπουλου από τέταρτη εξελέγη πρώτη, ενώ στη Βοιωτία ο Λευτέρης Κτιστάκις κέρδισε τον κουμπάρο του Κ. Καραμανλή Ανδρέα Κουτσούμπα. Στον Έβρο πρώτευσε ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος από τη νέα γενιά, ενώ στη μονοεδρική της Ευρυτανίας η Τζίνα Οικονόμου εξοβέλισε τον επί σειρά ετών βουλευτή Κώστα Κοντογεώργο. Στην Ηλεία πρώτευσε ο τρίτος του 2019 Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης μπήκε «σφήνα» ο Φάνης Παπάς. Στην Καστοριά η διευθύντρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντώνιου κέρδισε ξανά την έδρα της, ενώ στη Λακωνία ο Νεοκλής Κρητικός πέρασε τον Θάνο Δαβάκη. Στη Λάρισα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Καπετάνος βγήκε δεύτερος ανάμεσα σε Χρήστο Κέλλα και Μάξιμο Χαρακόπουλο, ενώ στη Μαγνήσια ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος πρώτευσε με άνεση. Στην Πιερία μια έδρα κερδίζει από τη νέα γενιά ο φαρμακοποιός Σπύρος Κουλκουδίνας, ενώ στην Πρέβεζα έκανε την ανατροπή ο ξενοδόχος Σπύρος Κυριάκης έναντι του επί σειρά ετών βουλευτή του νομού Στέργιου Γιαννάκη. Στις Σέρρες, ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου βγήκε δεύτερος λίγο κάτω από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και πάνω από την Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ στη Φλώρινα ο μέχρι πρότινος διοικητής του νοσοκομείου της