Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2024 στην κατάμεστη αίθουσα του παλιού Δημαρχείου η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε. και του Παραρτήματος Δράμας ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ που ήταν αφιερωμένη στα 80 χρόνια της απελευθέρωσης της Δράμας και της περιοχής της από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Δράμας ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Παύλος Ιμσηρίδης.
Στην ομιλία της η Μαρία Μάλλη, Γραμματέας της Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε. αναφέρθηκε στη συμβολή του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της χώρας και στα συμπεράσματα από τον ηρωικό αγώνα του λαού μας απέναντι στην τριπλή φασιστική κατοχή. Επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του Κ.Κ.Ε, που ως οργανωμένη και αποφασισμένη πρωτοπορία μπήκε μπροστά στην οργάνωση της πάλης του λαού μας – του λαού, που ανέτρεψε τον εξαιρετικά αρνητικό συσχετισμό δύναμης απόδιωξε την ηττοπάθεια που προσπάθησαν να του περάσουν οι αστικές δυνάμεις και μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ έδωσε νικηφόρα τη μάχη ενάντια στους κατακτητές.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Νίκου Θ. Γεωργιάδη, διδάκτορα Ιστορίας και η προβολή διαφανειών που τη συνόδευαν, με θέμα « 14 Σεπτέμβρη 1944: Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Δράμα», όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες, έγγραφα, δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πως η 14η Σεπτέμβρη του 1944 ήταν μέρα απελευθέρωσης και παράδοσης της πόλης στη Διοίκηση του ΕΑΜ – αν και η αποχώρηση των Βουλγάρων ολοκληρώθηκε στις 26 Οκτώβρη του ίδιου έτους.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στην ομιλία του: «Στην τρίτη βουλγαρική κατοχή, που άρχισε στις 21 Απρίλη 1941, μετά τη μάχη των Οχυρών, και διήρκεσε μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη 1944, δύο είναι τα ορόσημα στην αντίσταση του λαού της Δράμας, η Εξέγερση την οποία ακολούθησε η Σφαγή της Δράμας στις 29 Σεπτέμβρη 1941 και η απελευθέρωση της πόλης και της περιοχής της στις 14 Σεπτέμβρη 1944. Το πρώτο ορόσημο συκοφαντήθηκε, το δεύτερο αποσιωπήθηκε. Γιατί; Επειδή και στα δύο σημαντικά γεγονότα της δραμινής ιστορίας πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η τοπική οργάνωση του Κ.Κ.Ε. Επί δεκαετίες σε επίσημους λόγους και επετειακές ομιλίες αναφερόταν ότι το Κίνημα του 1941 ήταν προβοκάτσια των Δραμινών κομμουνιστών, αλλά τα τελευταία χρόνια πλέον αναφέρεται ως εξέγερση του λαού της Δράμας. Επιτέλους, ας τολμήσουν να πουν όλη την αλήθεια. Ότι το πρώτο στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη οργανωμένο αντιστασιακό κίνημα κατά του Άξονα, προετοιμάστηκε, οργανώθηκε και εκδηλώθηκε από τους Δραμινούς κομμουνιστές με ηγέτη τον κομματικό γραμματέα τους Παντελή Χαμαλίδη. Ανάλογα ας τολμήσουν να πουν την αλήθεια και να μην την αποσιωπούν για την τρίτη απελευθέρωση της πόλης και της περιοχής μας. Ότι στις 14 Σεπτέμβρη 1944 η Δράμα και η περιοχή της, το Δοξάτο, η Προσοτσάνη, η Χωριστή και τα χωριά του κάμπου, απελευθερώθηκαν άμεσα από το ΕΑΜ Δράμας και τον ΕΛΑΣ Δράμας, που είχαν ραχοκοκαλιά, αιμοδότη και καθοδηγητή την τοπική οργάνωση Δράμας του Κ.Κ.Ε., και έμμεσα από τον Κόκκινο Στρατό που προέλασε στη Βουλγαρία με καθοδηγητές τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν και τον στρατάρχη Φιοντόρ Τολμπούχιν, άλλαξε την πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα και οδήγησε στην αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από την περιοχή μας.
Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την πρώτη δημόσια απόδοση τιμής στους ελευθερωτές της Δράμας από το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και την τοπική κομματική οργάνωση του Κ.Κ.Ε., για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την ανάδειξη της συμβολής του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Κ.Κ.Ε. στην απελευθέρωση της Δράμας».
Κλείνοντας ανέφερε: «Για τα 80χρονα της απελευθέρωσης της Δράμας εμβαθύνουμε την έρευνα στις σελίδες της ιστορίας του Κόμματος και του δραμινού λαού, που έχουν ακλόνητους ιστορικούς δεσμούς αίματος. 80 χρόνια ακριβώς μετά την απελευθέρωση, τούτη τη μέρα, 14 του Σεπτέμβρη, σε τούτη τη θέση όπου βρισκόταν το παλιό Δημαρχείο, αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε όσους και όσες αγωνίστηκαν, μάτωσαν και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της Δράμας. Γιατί οι αντάρτες της Εξέγερσης της Δράμας, τα μέλη του ΕΑΜ Δράμας, του ΕΛΑΣ Δράμας, της ΕΠΟΝ Δράμας και του Κ.Κ.Ε. Δράμας αγάπησαν τη Δράμα με την καρδιά τους και με το αίμα τους, όπως θα έλεγε ο Νίκος Μπελογιάννης. Γι’ αυτό, τούτα τα χώματα, τα ματωμένα χώματα της Δράμας, τα βαμμένα με το αίμα των ανταρτών της Εξέγερσης της Δράμας, έμελλε σύντροφοι και συναγωνιστές τους να τα απελευθερώσουν».
Η εκδήλωση έκλεισε με τους ύμνους του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ και αντάρτικο τραγούδι.