Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ) 1940-1967 οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την εξέγερση της Δράμας ενάντια στη βουλγαρική κατοχή στις 28 Σεπτεμβρίου 1941.
Σε σχετική ανακοίνωση από την ΕΔΙΑ, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και τη Γ. Γραμματέα Μαρία Καβάλα, αναφέρονται τα εξής:
Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ηρωική εξέγερση της Δράμας και της γύρω περιοχής –την πρώτη στην Ελλάδα και τη δεύτερη στην κατεχόμενη Ευρώπη- εναντίον της βουλγαρικής κατοχής στις 28 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 1941.
Το Δ.Σ. της ΕΔΙΑ Μακεδονίας 1940-1974 αποφάσισε να αφιερώσει τη φετινή 13η θεματική εκδήλωσή της για την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη βουλγαρική κατοχή και την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής στα βάρβαρα μέτρα εκβουλγαρισμού – εθνικής αφομοίωσης που εφάρμοσε το φιλοναζιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας.
Τιμάμε ταυτόχρονα τη μνήμη των Δραμινών ανταρτών που έπεσαν πολεμώντας στα βουνά της περιοχής στη διάρκεια της εξέγερσης. Αλλά και όσων ξεσηκώθηκαν κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία – Θράκη στις 10 Ιουλίου 1943 σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Έδεσσα, Βέροια, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Βόλο, Καρδίτσα, με αποκορύφωμα την αιματηρή μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιουλίου 1943.
Η «Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικού Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α.) Μακεδονίας 1940-1974» ιδρύθηκε στις 2/11/2000 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από αγωνιστές/τριες της Αντιφασιστικής και Αντιδιδακτορικής Αντίστασης, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους, δημοσιογράφους και πολίτες που ασχολούνται με τη Δημόσια Ιστορία. Στόχος μας δεν είναι μόνο η διάσωση, συλλογή, μελέτη ντοκουμέντων και μαρτυριών για την περίοδο 1940-1974, αλλά και η δημόσια παρουσίασή τους, ώστε η ιστορική μνήμη να είναι επισκέψιμη.
Καθώς τις τελευταίες ιδιαίτερα δεκαετίες διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στις «πολιτικά ορθές» εκδοχές της ιστορίας και τις συλλογικές, συχνά τόπος. Η συντήρηση των εθνικών μύθων και ταμπού, η άρνηση να αντιμετωπίσει κανείς με ειλικρίνεια τη σκοτεινή πλευρά της δικής του ιστορίας, στο όνομα της «εθνικής συνοχής» και της «επούλωσης των πληγών», επιτείνουν τον ιστορικό αναλφαβητισμό ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που, καθώς δίνει τη μάχη για το μέλλον, είναι υποχρεωμένη να πάταει στο έδαφος της ιστορικής αλήθειας για το παρελθόν, χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς του ιστορικού αναθεωρητισμού που μετατρέπει τους θύτες σε θύματα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Βεργίνας 220), στις 6.30 μ.μ.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:
-Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος – συγγραφέας
-Νίκος Γεωργιάδης, Δρ. Ιστορίας
-Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Πρόεδρος ΕΔΙΑ Μακεδονίας 1940-1974
Θα χαιρετίσει ο πρ. σχολικός σύμβουλος Δημήτρης Πασχαλίδης.
Τη συζήτηση συντονίζει η Μαρία Καβάλα, ιστορικός, επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ.
Το πρωί της Κυριακής 26/9 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε μαρτυρικούς τόπους της περιοχής.
Εξυπακούεται ότι θα εφαρμοστούν τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.