ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.Π. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

 

  • Την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Λαζαριστές, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη)

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού τόμου «Η λεηλασία της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917-2017)», παρουσία της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Λαζαριστές, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη), στης 19.00. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρούπολεως και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Αντίστοιχη εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού τόμου του Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεωργίου Παπάζογλου είχε πραγματοποιηθεί και στη Δράμα, στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου, στις 27 Μαρτίου 2018, με την επιλογή της ημερομηνίας να έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ακριβώς πριν από 100 χρόνια είχε συληθεί η Ιερά Μονή.

Στον επετειακό τόμο «Η λεηλασία της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917-2017)», ο οποίος εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, παρουσιάζεται με μεθοδικότητα η τύχη των κειμηλίων και πού βρίσκονται αυτά σήμερα, καταγράφονται αναλυτικά τα βιογραφικά των πρωταγωνιστών της κλοπής, η εκμετάλλευσή τους από βουλγαρικής πλευράς, οι ενέργειες που έγιναν από ελληνικής πλευράς για το θέμα, ενώ δίδεται η υπόθεση της λεηλασίας και μέσα από βουλγαρικές πηγές.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ανέφερε: «Προχωρήσαμε στην έκδοση του τόμου του κ. Παπάζογλου, ο οποίος είναι μία επιστημονική έρευνα για την τύχη των κειμηλίων της Εικοσιφοινίσσης. Ο άνθρωπος αυτός εργάστηκε πάρα πολλά χρόνια για τον εντοπισμό και την καταγραφή των κειμηλίων και κυρίως με αυτά που βρέθηκαν εκτός Βουλγαρίας και την πορεία τους στις βιβλιοθήκες των ιδρυμάτων που φιλοξενούν χειρόγραφα. Έχουμε κάνει μία πολύ καλή καταγραφή που είναι το καθένα. Έχει πολλά στοιχεία γύρω από τη βιογραφία των ανθρώπων που έχουν εμπλακεί στην κλοπή και σε όλα αυτά τα ζητήματα. Και για το πώς αυτά παρουσιάστηκαν κάποια στιγμή, ήρθαν στην επιφάνεια, από τους Βούλγαρους και το τι έχουν επενδύσει οι Βούλγαροι επάνω σε αυτά τα κειμήλια. Με την ευκαιρία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Θεσσαλονίκη, αφού το Μοναστήρι είναι Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό, έχει προγραμματιστεί αυτή η εκδήλωση».

Σχετικά με το αν η εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει μοχλό κινητοποίησης για να επιλυθεί το θέμα, ο Σεβασμιώτατος Δράμας επεσήμανε: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το θέμα η παρούσα Κυβέρνηση το έχει στις προτεραιότητές της. Μάλλον το ενταφιάζει με την αδιαφορία της, ενώ υποχρέωσή της ήταν να το αναδείξει. Φαίνεται είναι η ιδεολογία των ανθρώπων τέτοια που δεν τους ενδιαφέρει για αυτά τα ζητήματα». Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το αν η παρουσία της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην εκδήλωση θα μπορούσε να συμβάλλει στη διεθνοποίηση του ζητήματος, ο Μητροπολίτης κ. Παύλος σημείωσε: «Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν το ελληνικό κράτος ήθελε να ασχοληθεί σοβαρά. Οι εκκλησιαστικοί αυτό το πράττουμε». Τέλος, μετά από ερώτηση για το αν η συμμετοχή του κ. Μάρκου Μπόλαρη στην Κυβέρνηση, ως Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Θρησκευμάτων, θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος δήλωσε στην «Εργασία… συν»: «Ο κ. Μπόλαρης είναι ένας πιστός άνθρωπος, γνωρίζει την περιοχή. Θεωρώ ότι διαθέτει και ευαισθησία για αυτά τα θέματα, αλλά και έχει τη θέληση να ασχοληθεί. Η πορεία θα δείξει όμως».

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  1. Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.
  2. Ιστορικόν σχεδίασμα της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινισσής υπό του οσιολογιωτάτου Γέροντος Νικόδημου Αγιοπαυλίτου.
  3. Ψαλτικά

α. Απολυτίκιον της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης

β. Απολυτίκιον των Αγίων Κτητόρων της Μονής

γ. Απολυτίκιον των 172 οσιομαρτύρων της Μονής

δ. Προσόμοια της Αχειροποιήτου Ιεράς Εικόνος

Ψάλλει χορός ιεροψάλτων υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου Πάρη Γκούνα

  1. Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου.
  2. Παρουσίαση του τόμου από τον συγγραφέα Καθηγητή Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιο Παπάζογλου
  3. Τραγούδι στην Παναγία Εικοσιφοίνισσα.

Γυναικεία χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με χοράρχη την φιλόλογο κ. Μαρία Χαραλαμπίδου.

  1. Παρουσίαση αρχιτεκτονικής μελέτης αποκαταστάσεως της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης από τον Αρχιτέκτονα – Αναστηλωτή και Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρον Μαμαλούκον.
  2. Καταληκτήριος ομιλία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
  3. Πολυχρονισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.