Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στο φιλόξενο και καινοτόμο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπακίου έλαβε χώρα εκδήλωση αποτίμησης και βράβευσης των συντελεστών του πρωτοποριακού προγράμματος Πεζοπόρα Σχολικά Λεωφορεία που έφερε στην Ελλάδα για πρώτη φορά ο Δραμινός ακαδημαϊκός Δρ Αλέξανδρος Νικήτας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Xάντερσφιλντ.
Ο Αλέξανδρος Νικήτας, Αναπληρωτής Καθηγητής των Έξυπνων Μεταφορών στο Huddersfield Business School, Διευθυντής του εκεί Εργαστηρίου Μεταφορών του Μέλλοντος και επερχόμενος Πρόεδρος όλων των Ακαδημαϊκών Συγκοινωνιολόγων Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας παρουσίασε το έργο των Πεζοπόρων Σχολικών Λεωφορείων που πρώτο Πανελληνίως εκτέλεσε με τεράστια επιτυχία το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπακίου υπό την διεύθυνση του αεικίνητου Διευθυντή του κ. Κωνσταντίνου Μηλιά.
Τα Πεζοπόρα «Σχολικά Λεωφορεία» είναι μια διαδραστική, ψυχαγωγική, διδακτική και συστηματικά οργανωμένη μαζική μετακίνηση πεζών μαθητών από τα σπίτια τους υπό την επιτήρηση ενηλίκων συνοδών (οι οδηγοί του λεωφορείου) με οριοθετημένους κανόνες ασφαλείας που διδάσκουν υπευθυνότητα, ανεξαρτησία, συναδελφικότητα, κοινωνικοποίηση και αγάπη για την άσκηση και το περιβάλλον. Είναι μια εναλλακτική πρόταση βιώσιμης σχολικής μεταφοράς που γεννά μνήμες από το παρελθόν και ελπίδες για το μέλλον όσον αφορά την απεμπλοκή μας από μια εμμονική και μονοσήμαντη υπερ-εξάρτηση από το αυτοκίνητο και τη δημιουργία μιας πιο αειφόρας κουλτούρας που δίνει προτεραιότητα στον ανθρώπινο και όχι στον μηχανοκίνητο παράγοντα.
Παρά την πανδημία που πλήττει εδώ και δύο χρόνια κάθε δημιουργική ομαδική δραστηριότητα παγκοσμίως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπακίου με όπλα του την αρωγή και καθημερινή φροντίδα του εξαιρετικού διδακτικού του προσωπικού και την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του υλοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα Πεζοπόρα Σχολικά Λεωφορεία. Η εξέλιξη αυτή το κάνει ένα σχολείο πρότυπο που μετουσιώνει με τον καλύτερο τρόπο ένα επιστημονικό πρόγραμμα ενός έγκριτου ξένου Πανεπιστημίου που συστηματικά και δυναμικά δημιουργεί μέσω του κ. Αλέξανδρου Νικήτα συνέργειες και προτάσεις προοπτικής για τη Δράμα.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης έκανε παρέμβαση μέσω skype επαινώντας τον ζήλο και την καινοτομία αυτής της προσπάθειας και των συντελεστών της χαρακτηρίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα ως οδηγό, παράδειγμα προς μίμηση και πιλότο εφαρμογής για όλη την χώρα.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι Δοξάτου κα Κυριακή Παπαζώτου και κ. Δημήτριος Καραμπακάλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμπακίου κ. Γεώργιος Τσεκούρας, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κα Φρόσω Χαραλαμπίδου, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κα Αναστασία Κατσίκα και ο κ. Κωνσταντίνος Βλαστάρης, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και οι μικροί συμμετέχοντες.
Η εκδήλωση έκλεισε με την κλήρωση ενός iPad τελευταίας γενιάς που παρέλαβε μια από τις μαθήτριες που είχε συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα από την πρώτη του χρονιά. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο δώρισε και άλλα πέντε tablets στο σχολείο για να εγκαθιδρύσει μια σύγχρονη κοινόχρηστη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη.
Στην προσαρμογή των Πεζοπόρων Σχολικών Λεωφορείων στα Δραμινά δεδομένα και στον ευρύτερο προγραμματισμό της δράσης βοήθησαν τα μέγιστα ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σάββας Δημητριάδης και ο προηγούμενος Διευθυντής της κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης. Ο Δήμος Δράμας και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας υπήρξαν κοντά σε αυτή τη δράση από την αρχή της.
Προσπάθειες για διάχυση του προγράμματος γίνονται ήδη από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας και από το Δημοτικό Σχολείο Πετρούσας.