ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Ο Μητροπολίτης Δράμας, κ. Παύλος, και οι Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων – Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Δράμας σάς προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση λόγου και μουσικής, με τίτλο: Πόντος – Θράκη – Μικρά Ασία – Καππαδοκία, χαίρε! Η Μνήμη των πατρίδων της Καθ’ Ημάς Ανατολής σήμερα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των γενοκτονιών, κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Βυζαντινός Χορός, η Ορχήστρα και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Σχολείου, με υπεύθυνους καθηγητές τους κυρίους Δημήτριο Ντάκα, Αβραάμ Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνο Παυλίδη, Νικόλαο Στεφανάκη, Γεώργιο Τσιπουρίδη και Χαράλαμπο Τσιπουρίδη και την κυρία Ρόζα Χατζηκωνσταντίνου.

Επίσης, τη μουσική παράσταση πλαισιώνουν Χορευτικά τμήματα των Εκπαιδευτηρίων Ελληνικής Παράδοσης Δράμας.

 

Βιογραφικό Θεοφάνη Μαλκίδη

 

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από γονείς πρόσφυγες από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Σπούδασε οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε, τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Έχει πραγματοποιήσει, εκτός και εντός Ελλάδας, εισηγήσεις για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις.

Μεταξύ αυτών, το 2006 μίλησε για τη Γενοκτονία, μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Ανδρεάδη και την Τέσσα Χόφμαν στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση στην Ευρώπη στην πλατεία του Δημαρχείου της Στουτγκάρδης στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ποντιακή Εστία της πόλης, ενώ το 2009 μίλησε στην πρώτη εκδήλωση για τη Γενοκτονία που οργάνωσαν τα Ελληνικά προσφυγικά σωματεία και η Αρμενική κοινότητα στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Επίσης το 2009 μίλησε για τη Γενοκτονία στην πρώτη κοινή εκδήλωση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στη Στοκχόλμη ενώ το επόμενο έτος υπήρξε η αναγνώριση από το Σουηδικό Κοινοβούλιο της Γενοκτονίας, το 2010 προσκλήθηκε από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και μίλησε στο Ερεβάν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Σύμβαση, την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Το 2013 προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αρμενίων και μίλησε στο Συνέδριό της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ τον Απρίλιο του 2015 προσκλήθηκε από τη Δημοκρατία της Αρμενίας για να μιλήσει στο παγκόσμιο φόρουμ για τις Γενοκτονίες, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Toν Απρίλιο του 2016 προσκλήθηκε στο ιστορικής σημασίας πρώτο συνέδριο που έγινε στην Άγκυρα για το Ποντιακό ζήτημα και τη Γενοκτονία, του οποίου τα πρακτικά κυκλοφορούν στην τουρκική γλώσσα.

Το 2009 πραγματοποίησε τις συνομιλίες με την επιτροπή του ιδρύματος που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, το οποίο έδωσε την άδεια λειτουργίας της Wikipedia στην ποντιακή διάλεκτο (http//pnt.wikipedia.org)

 

Το 2007 επιμελήθηκε το διδακτικό εγχειρίδιο του Ρόναλντ Λεβίτσκι για τη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» στην αγγλική γλώσσα (έκδοση Σύλλογος Ποντίων Σικάγο «Ξενιτέας») και το 2012 το μετέφρασε και στην ελληνική.

Για τη δραστηριότητά του στο ζήτημα της ανάδειξης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς και θεμάτων του Ελληνισμού, έχει τιμηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Τα κείμενα του Θεοφάνη Μαλκίδη έχουν μεταφρασθεί στην αρμενική, αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, ρωσική, τουρκική, ρουμανική και αλβανική γλώσσα, ενώ έχει μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα, βιβλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων.