ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ

 

Για την Παγκόσμια Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, στις 20.00, ομιλία με θέμα: «Προστασία και επανάχρηση νεοτέρων μνημείων: αναφορά σε παραδείγματα της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής». Ομιλήτρια θα είναι η κ. Ευαγγελία Καμπούρη, αρχιτέκτων μηχανικός (επιτ. προϊσταμένη Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ομιλία θα εντάξει αρχικά την κατηγορία των «νεωτέρων μνημείων» στον χρόνο, έχοντας ως τομή στο ελληνικό αρχιτεκτονικό τοπίο (ante quem) την δεκαετία του 1940. Θα γίνει αναφορά στην παραδοσιακή κατασκευή, στις επιρροές από την αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού χώρου, στις συνθήκες της πολεοδομικής εξέλιξης και της εφαρμογής νέων χρήσεων σε νεότερα μνημεία. Τα παραπάνω θα συνοδεύονται από εικόνες με ανάλογα παραδείγματα από τη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή.

Η Ευαγγελία Καμπούρη γεννήθηκε στη Δράμα και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής και πτυχιούχος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά στην Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια στη Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων και Αναστήλωσης Νεοτέρων Μνημείων στην Αθήνα, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπηρέτησε ως προϊσταμένη στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων με περιφέρεια τη Μακεδονία και Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό ήταν μέλος σε Κεντρικά και Περιφερειακά Συμβούλια και Επιτροπές. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ομιλίες σε Επιστημονικά Συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί πολλές εργασίες της.