ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Βράβευση του 10ου Δημοτικού Σχολείου για την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Οικολογικού Σχολείου του Δήμου Δράμας
  • Παιχνίδια στο Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης, bazaar ανταλλαγής βιβλίων και παιχνιδιών, παράσταση κουκλοθέατρου σχετική με την ανακύκλωση

 

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και για τη διαχείριση των απορριμμάτων για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου, εντός και εκτός του Δημαρχείου, καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ανακύκλωση, παίζοντας στο Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης στον υπαίθριο χώρο έξω από το Δημαρχείο στην οδό Βερμίου, αλλά και να συμμετάσχουν στο bazaar ανταλλαγής βιβλίων και παιχνιδιών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον, στο Δημοτικό Ωδείο πραγματοποιήθηκε η βράβευση του 10ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο ήρθε πρώτο στον διαγωνισμό οικολογικού σχολείου του Δήμου Δράμας, ενώ στη συνέχεια τα παιδιά παρακολούθησαν παράσταση κουκλοθέατρου σχετική με την ανακύκλωση.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων, με έμφαση στην πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, οι οποίες εντάσσονται στην εφαρμογή της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου.

«Κάτι που δεν χρειάζομαι εγώ, μπορεί κάποιος άλλος να το κάνει κάτι που να είναι χρήσιμο»

Σε δηλώσεις της η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κα Κατερίνα Ιωσηφίδου ανέφερε: «Υλοποιήσαμε την εκδήλωση για την ανακύκλωση στο πλαίσιο του έργου “Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων στη Δράμα”. Είναι μία δράση η οποία χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κύριο σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και για την ανακύκλωση, αλλά κυρίως για την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων και ειδικά για τα παιδιά, καθώς γνωρίζετε πως αυτοί είναι οι καλύτεροι παραγωγοί της πληροφορίας στη συνέχεια, υλοποιήσαμε αυτή τη δράση σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για να μάθουμε στα παιδιά πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα οικιακά μας απορρίμματα. Επίσης, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε το 13ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο μας παρουσίασε μία παράσταση κουκλοθέατρου με αντικείμενο την ανακύκλωση.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα παιδιά από όλα τα σχολεία της Δράμας συγκεντρώσανε παιχνίδια και βιβλία, τα οποία τα ίδια δεν χρησιμοποιούν. Τα φέρανε στον Δήμο Δράμας κι εμείς τα συγκεντρώσαμε προκειμένου να γίνει αυτή η άτυπη ανταλλαγή, το bazaar βιβλίων και παιχνιδιών. Το κάθε παιχνίδι που για ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί άχρηστο, για κάποιο άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο. Αυτός είναι ο όρος της ανακύκλωσης, κάτι που δεν χρειάζομαι εγώ, μπορεί κάποιος άλλος να το κάνει κάτι που να είναι χρήσιμο.

Όλα τα παιδιά θέλω να πιστεύω ότι έφυγαν πολύ ευχαριστημένα και πολύ καλά ενημερωμένα για το αντικείμενο της ανακύκλωσης. Επίσης έγινε και μια βράβευση για το οικολογικότερο σχολείο, το σχολείο που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Έχουμε μετρήσεις για τα υλικά που έχουν συγκεντρωθεί σε κάθε σχολείο που συμμετείχε και το 10ο Δημοτικό Σχολείο είναι αυτό που βραβεύτηκε, γιατί έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά».

«Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι μεταδότες του μηνύματος»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης επεσήμανε: «Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε νεαρές ηλικίες. Η δική μας διάθεση είναι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν τα προγράμματα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού. Φυσικά οι δράσεις θέλουμε να γίνονται με τα παιδιά, γιατί είναι οι καλύτεροι μεταδότες του μηνύματος. Από τα παιδιά περιμένουμε τις σημαντικές αλλαγές και με τη βοήθεια των παιδιών πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα».

Όπως είπε ο κ. Εφραιμίδης, «έγιναν μια σειρά από δράσεις για να δούνε τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι πως ανακυκλώνουν υλικά. Κάναμε και ένα μικρό bazaar με ανταλλαγή δώρων, πράγματα που έφεραν τα ίδια τα παιδιά και αντάλλαξαν μεταξύ τους. Προσπαθούμε να δημιουργούμε τέτοιες κινήσεις όσο το δυνατόν περισσότερες. Θα κάνουμε κι άλλες με τη καινούργια σχολική χρονιά για να εντείνουμε περισσότερο αυτή την καμπάνια».

«Ο αγώνας για την καθαριότητα είναι καθημερινός. Βλέπετε ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση και γενικότερα τη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Κάθε μέρα πρέπει να δίνουμε τον αγώνα μας και να περιμένουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ευχαριστημένος εγώ προσωπικά δεν μπορώ και δεν πρόκειται να είμαι ποτέ. Κάθε μέρα θα παλεύουμε για το καλύτερο» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας.

«Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που η ανακύκλωση να γίνει μια καθημερινή συνήθεια»

Τέλος, ο Διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου κ. Κωνσταντίνος Γιαννάκης δήλωσε: «Μια προσπάθεια που συνεχίζεται. Δεν τελειώνει ποτέ. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που η ανακύκλωση να γίνει μια καθημερινή συνήθεια, μια καθημερινή ανάγκη για όλους μας. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, τίποτε δεν τελείωσε σήμερα με αυτόν τον μαραθώνιο. Είμαστε στα πρώτα μέτρα του μαραθωνίου που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που οι πράσινοι κάδοι θα είναι άδειοι και οι μπλε κάδοι θα είναι γεμάτοι και θα ξεχειλίζουν. Έχουμε πολλή δουλειά, συστηματική και οργανωμένη, να υλοποιήσουμε μπροστά μας και να ευελπιστώ όλα θα πάνε καλά».

Σχετικά με τη βράβευση του 10ου Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Γιαννάκης ανέφερε: «Είναι μια προσπάθεια που συμμετείχε όλο το σχολείο με την ευρύτερη έννοια. Και οι γονείς, και οι οικογένειες των παιδιών, οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά φυσικά. Δεν ήταν ο αυτοσκοπός το βραβείο προφανώς. Ήταν η ανακύκλωση. Ήταν η ανάγκη να έχουμε έναν τόπο καθαρότερο και καλύτερο για όλους μας. Το βραβείο δεν ήταν ο σκοπός μας. Ήταν απλώς ένα κίνητρο για ενθάρρυνση των παιδιών να συμμετέχουν με πιο μεγάλο ζήλο σε αυτή την προσπάθεια».