«Θεωρούμε πως η χρήση των στρατιωτικών αυτών θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη ζωή των ίδιων, των ιατρών και προπαντός των ασθενών που θα χρειαστεί να μεταφερθούν με τα ασθενοφόρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση αγροτικών γιατρών.

Στο προσωπικό του στρατού που πλαισιώνουν ήδη τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ μετά από τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να καλυφθούν άμεσα τα τεράστια κενά που υπάρχουν αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία αγροτικών ιατρών Κέντρου Υγείας Λεωνιδίου.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι τρεις στρατιωτικοί της πολεμικής αεροπορίας στους οποίους δόθηκε η εντολή να εκτελέσουν χρέη οδηγού ασθενοφόρου και παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου είναι ανεκπαίδευτοι.

Όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία αγροτικών ιατρών Κέντρου Υγείας Λεωνιδίου, δεν έχουν λάβει απολύτως καμία εκπαίδευση πάνω στο χειρισμό και τη μετακίνηση ασθενών, δεν έχουν καν εκπαιδευτεί επαρκώς στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Επίσης, δεν έχουν απολύτως καμία παρελθοντική επαφή με ασθενοφόρα και τον εξοπλισμό τους, ενώ δύο από τους τρεις δεν έχουν καν δίπλωμα οδήγησης μεγαλύτερης κατηγορίας από Ι.Χ. και προφανώς ούτε εμπειρία οδήγησης παρόμοιου οχήματος.

Τέλος οι γιατροί προειδοποιούν πως «η χρήση των στρατιωτικών αυτών θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη ζωή των ίδιων, των ιατρών και προπαντός των ασθενών που θα χρειαστεί να μεταφερθούν με τα ασθενοφόρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αγροτικών ιατρών Κέντρου Υγείας Λεωνιδίου

«Σήμερα, 13/07/2023, παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου τρεις στρατιωτικοί της πολεμικής αεροπορίας στους οποίους δόθηκε η εντολή να εκτελέσουν χρέη οδηγού ασθενοφόρου.

Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε και να τονίσουμε ότι οι στρατιωτικοί αυτοί:

  1. Δεν έχουν λάβει απολύτως καμία εκπαίδευση πάνω στο χειρισμό και τη μετακίνηση ασθενών, δεν έχουν καν εκπαιδευτεί επαρκώς στην παροχή πρώτων βοηθειών.
  2. Δεν έχουν απολύτως καμία παρελθοντική επαφή με ασθενοφόρα και τον εξοπλισμό τους.
  3. Δύο από τους τρεις δεν έχουν καν δίπλωμα οδήγησης μεγαλύτερης κατηγορίας από Ι.Χ. και προφανώς ούτε εμπειρία οδήγησης παρόμοιου οχήματος. Μάλιστα, η ίδια η νομοθεσία που εκδόθηκε δεν προϋποθέτει την κατοχή διπλώματος οδήγησης μεγαλύτερης κατηγορίας από όσους στρατιωτικούς επιστρατευτούν ως οδηγοί ασθενοφόρων. Η μόνη οδηγία που έλαβαν οι στρατιωτικοί είναι πως η αποκλειστική τους αρμοδιότητα είναι να οδηγούν.

Ρωτάμε ωστόσο, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών οι πρώτοι ανταποκριτές στο σημείο του συμβάντος είναι ο οδηγός του ασθενοφόρου και ένας αγροτικός ιατρός πώς είναι δυνατόν ο οδηγός (στην προκειμένη περίπτωση ένας ανεκπαίδευτος στρατιωτικός) να μην χρειαστεί να βοηθήσει έστω και στη μετακίνηση του θύματος από το σημείο στο φορείο; (Πράξη που πρέπει να γίνει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και εγκυμονεί κινδύνους).

Θέλουμε να δηλώσουμε ρητά ως αγροτικοί ιατροί πως δεν αισθανόμαστε ασφαλείς να βγούμε στο δρόμο με τους στρατιωτικούς που μας απέστειλαν δίχως την απαραίτητη κατάρτιση και ενάντια στη θέληση τους (θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν τους αποδίδουμε μερίδιο ευθύνης).

Θεωρούμε πως η χρήση των στρατιωτικών αυτών θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη ζωή των ίδιων, των ιατρών και προπαντός των ασθενών που θα χρειαστεί να μεταφερθούν με τα ασθενοφόρα.

Το παρόν κείμενο συντάσσεται ως μια προειδοποίηση για ενδεχόμενα νέα μελλοντικά εγκλήματα παρόμοια με αυτό των Τεμπών. Σε περίπτωση ατυχήματος, αυτό πάλι θα αποδοθεί σε τραγικό ανθρώπινο λάθος του οδηγού;

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν παρόμοια τραγική κατάσταση να μοιραστούν τα όσα συμβαίνουν και να συνταχθούμε όλα μαζί πριν θρηνήσουμε νέα θύματα.

Πρωτοβουλία αγροτικών ιατρών Κέντρου Υγείας Λεωνιδίου».

Πηγή: in.gr