Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, για τις εκατοντάδες πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηλείας και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δ. Καλαματιανού «η αντιπαιδαγωγική αξιολόγηση που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση (ν.4692/2020 και 4823/2021), επιχειρεί, αφενός, να κατηγοριοποιήσει εκπαιδευτικούς και σχολεία, αφετέρου, συνδέεται με διώξεις εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον της. Πρόκειται για μια διαδικασία που όχι μόνο υποβαθμίζει το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο αλλά αποτελεί και μέσο αποποίησης των ευθυνών της κυβέρνησης για τα τεράστια προβλήματα της παιδείας. Περαιτέρω, η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει την αξιολόγηση, όπως επέλεξε να την εφαρμόσει, ως δήθεν απάντηση και λύση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τη διαρκή άρνησή της να υιοθετήσει πολιτικές που θα αλλάξουν πραγματικά τις συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου, αποκαλύπτει έλλειψη οράματος, αποσπασματικότητα του σχεδιασμού, νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις και κυρίως απουσία της αναγκαίας χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα είναι η παγίωση ενός ακραίου διοικητισμού -με έντονα στοιχεία γραφειοκρατίας- στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας παιδείας, που συνοδεύεται από κλίμα εκφοβισμού και αυταρχικότητας ενάντια στους εκπαιδευτικούς».

Την ίδια στιγμή, το ίδιο το κράτος δεν φαίνεται διατεθειμένο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις δικαστηρίων για το θέμα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020 αλλά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για επαναφορά των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Επειδή η παραπομπή εκπαιδευτικών στη δικαιοσύνη εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση αποτελεί πολιτική επιλογή αυταρχισμού και βαθιά εχθρική απέναντι στον κόσμο της εργασίας και το δημόσιο σχολείο, ερωτάται ο Υπουργός αν θα υπάρξει παύση των πειθαρχικών διώξεων κατά των εκπαιδευτικών για αυτό τον λόγο, αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς για τα μεγάλα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς και αν θα προχωρήσει στην αυτοδίκαιη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών με τη συμπλήρωση της δόκιμης διετούς προϋπηρεσίας μετά και τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις;